E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGuterres'ten uyarı: Nükleer yok oluş tek bir hataya bakar---

Guterres'ten uyarı: Nükleer yok oluş tek bir hataya bakar

Guterres'ten uyarı: Nükleer yok oluş tek bir hataya bakar
02 Ağustos 2022 - 11:45 borsagundem.com

BM Genel Sekreteri Guterres, dünyanın görülmemiş bir felaketin eşiğinde olduğunu belirterek, “insanlığın nükleer yok oluşu yalnızca bir yanlış anlamaya, bir hesap hatasına bakar” dedi


Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünyanın korkunç bir nükleer savaşın ve Soğuk Savaş döneminden beri görülmemiş bir felaketin eşiğinde olduğu uyarısında bulundu.
Guterres, “Şimdiye dek olağan dışı bir şekilde şanslıydık” dedi.

BBC Türkçe'deki habsere göre BM'de Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’na taraf ülkelerin katıldığı konferansın açılışında konuşan Guterres, tırmanan küresel gerilimlerin ışığında “insanlığın nükleer yok oluşu yalnızca bir yanlış anlamaya, bir hesap hatasına bakar” dedi.

'Şans bir strateji olamaz'

Guterres, dünyanın bugüne dek nükleer bir felakete sürüklenmemiş olmasının büyük şans olduğunu söyledi ve dünyaya nükleer silahlardan arınma çağrısında bulundu.

Guterres, “Şans bir strateji olamaz. Jeopolitik gerilimlerin nükleer çatışmalara dönüşmesine karşı bir kalkan olarak da görülemez” dedi.

Uluslararası gerilimlerin yeni zirve noktalarına taşındığını söyleyen Guterres, özellikle Ukrayna, Kore ve Orta Doğu’ya işaret etti.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden birkaç gün sonra, Rusya lideri Vladimir Putin’in nükleer güçleri alarm durumuna geçirmesi endişelere yol açmıştı.

Putin, Rusya’nın karşısında duracak olanları da bunun “daha önce eşi benzeri görülmemiş” sonuçlarına katlanmak zorunda kalacakları yönünde tehdit etmişti.

Rusya’nın nükleer stratejisi, ülkenin varlığının tehdit altında olması halinde nükleer silahların kullanılmasını öngörüyor.

HİNDİSTAN, PAKİSTAN, İSRAİL VE KUZEY KORE İMZALAMADI -Nükleer Silahsızlanma Anlaşması 1968 yılında, dünyanın nükleer savaş tehdidine en yakın olduğu olay olarak görülen Küba füze krizinin ardından imzalanmıştı. Anlaşma daha fazla ülkenin nükleer silaha sahip olmasının önüne geçiyor ve kademeli olarak nükleer silahsızlanmaya geçişi hedefliyordu. Anlaşma dünya genelinde neredeyse tüm ülkeler tarafından imzalanmış durumda. İmzalamayan ve nükleer silahlara sahip olduğu düşünülen ülkeler ise Hindistan, İsrail, Kuzey Kore ve Pakistan.

ABD'den Rusya'ya tepki

Nükleer Silahsızlanma Anlaşması’na taraf ülkelerin konferansına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün bir açıklama yollamış, “nükleer bir savaşta kazanan olmayacağını ve böylesi bir savaşın asla başlatılmaması gerektiğini” ifade etmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise Rusya’yı savaş çığırtkanlığı yapmakla suçladı, Ukrayna’nın 1994’te Rusya ve diğer bazı ülkelerin verdikleri güvenlik garantileri karşılığında Sovyet dönemi nükleer silahlarından vazgeçtiğini hatırlattı.

Blinken, “Bu bağımsızlığına ve özgürlüğüne yönelik saldırıları bertaraf etmek isteyen, kendisini korumak ve savunmak isteyen ve bu nedenle de nükleer silahlara sahip olması gerektiğini düşünen ülkelere nasıl bir mesaj veriyor?” diye konuştu.

1980’lerin ortalarında 60 bin civarında olduğu düşünülen nükleer silah sayısının bugün 13 bin kadar olduğu tahmin ediliyor.

Dünya genelinde nükleer silahlara sahip olduğu bilinen dokuz ülke var.

Putin: Nükleer savaşın galibi olmaz

 

Guterres: Eşi görülmemiş bir krizle karşı karşıyayız

 

Guterres, Hiroşima anma töreni için Japonya'ya gidecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • baran02 Ağustos 2022 19:34

    Kimse merak etmesin şahsen nükleer bir saldırı olacağını düşünmüyorum ama insanlığın kendisine bir çeki düzen vermesi gerek!  Dünya derin devleti insanların yozlaşmasına vesile olmakta mahirdir.  Her türlü yozlaşmayı destekler din i zavallı ve basit az düşünen insanların dogması olarak kabul edip bütün üniversitelerde darwinizmi baş köşeye koydurtmuştur.  Tabi türevleri Komünizm Kapitalizm Faşizm ve Emperyalizm ile de insanlığın kökünü kurutmakta bir sakınca görmemekte!  Kıt kaynaklar diye başlayıp kaos ve mücadele ile devam edip insanların birbirlerini herhangi bir ayrışma (mezhep meşrep din ideoloji toprak siyasi nüfuz) konusunu sebep yapıp çatışmasını meşru sayan papyonlu prof bozuntuları da insanların algılarını bozmak tüketmek için elinden geleni yapmaktadır.  

  • MARHALET KUŞUÖTMEZ02 Ağustos 2022 15:47

    Böyle şerefsizce yaşamaktan ise bir anda yok oluruz daha da iyi ya.insanların hepsi sapıtmış, paraya ALLAH gibi tapıyorlar, her türlü alavere dalavere her türlü pislikler, fuhuşlar içki kumar her şey var.böyle şerefsizce yaşamaktan ise ölmek daha iyi bence.

  • baran02 Ağustos 2022 19:24

    İnsanların hepsi adına hüküm vermek hakkını nereden buluyorsun?  Yok eğer sen öyle hissediyor isen tövbe etmeyi denersin.  Yapabildiğin kadar da dürüst olmaya çalış. Zor bir ortamda yaşadığımız kesin!  

  • CGÜÇLÜTÜRK02 Ağustos 2022 14:31

    AMERİKA, RUSYA, iNGİLTERE, FRANSA, ÇİN, HİNDİSTAN, PAKİSTAN, İSRAİL K,KORE NÜKLERİ OLDUĞU DÜŞÜNÜLEN DOKUZ ÜLKE.

  • Var mıyız ki02 Ağustos 2022 13:16

    Keşke o hata hemen olsa.. Zaten yok gibi yaşıyoruz.