E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGürcan: Sanayi üretimi verisinin etkisi sınırlı negatif---

Gürcan: Sanayi üretimi verisinin etkisi sınırlı negatif

Gürcan: Sanayi üretimi verisinin etkisi sınırlı negatif
14 Ocak 2020 - 12:52 borsagundem.com

Gedik Yatırım'dan Ekonomist Erol Gürcan, sanayi üretimi verisinin kısa vadeli piyasa etkisini 'Sınırlı Negatif' olarak yorumladı.

Gürcan, Sanayi üretimi, Kasım'da mevsimsellikten arındırılmış rakamlarla aylık bazda %0,7 yıllık bazda %5,1 arttığını belirterek, Ekim 2019'da -%0.9, Kasım 2018'de -%7,0 olarak açıklandığını hatırlattı.

Konsensüs beklentilerin ise aylık bazda %1,0, yıllık bazda %5,5 oranında artışa işaret ettiğini kaydetti.

Bir önceki ay gözlenen %1’e yakın ve geçen yılın aynı ayında gözlenen %7’lik daralmanın, son veride gözlenen aylık ve yıllık yükselişte etkili olduğunun değerlendirilebileceğini ifade eden Gürcan,

"Ekonomik büyümenin en önemli öncü göstergelerinden olan sanayi üretiminden 2019 yılının 4. çeyreğine dair gelen ilk iki sinyalin çeyrekten çeyreğe büyüme performansı anlamında çok güçlü olmadığı söylenebilir." dedi.

Erol Gürcan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "2018 yılının 4. çeyreğinde gözlenen daralmanın (GSYH Y/Y: -%2,8, Sanayi Üretimi Y/Y: -%7,2, Sanayi Üretimi TA Y/Y: -%7,8) sanayi üretiminin yıllık değişimi tarafında oluşturduğu baz etkisinin benzer şekilde 4Ç19 ekonomik büyüme verileri tarafında da gözleneceğini düşünüyoruz.

Verinin, beklentilerin hafif altında gerçeklemesine ek olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz 2019 sonu itibariyle başladığı önden yüklemeli faiz indirimlerine karşın çeyreklik büyüme tarafında ılımlı kalmayı sürdürmesi nedeniyle de, kısa vadeli piyasa etkisini 'Sınırlı Negatif' olarak yorumluyoruz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)