E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGüney Kore'nin cari fazlası artıyor---

Güney Kore'nin cari fazlası artıyor

Güney Kore'nin cari fazlası artıyor
30 Aralık 2014 - 07:21 borsagundem.com

Güney Kore’nin cari hesap fazlası ülke merkez bankasının bu yılki tahmini aşmaya ilerliyor

Güney Kore’nin cari hesap fazlası ülke merkez bankasının bu yılki tahmini aşmaya hazırlanırken, bu durum finans piyasalarındaki volatilite ile birlikte ülkenin para birimi vona destek sağlayabilir.

Kore Merkez Bankası’nın Seul’da yaptığı açıklamaya göre en geniş kapsamlı ticaret göstergesindeki aşım, Kasım ayında 11.4 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak 2014 yılında cari fazlayı 81.9 milyar dolara taşıdı. Merkez bankası direktörlerinden Jung Joon, düşen petrol fiyatlarını geçtiğimiz ayda görülen yükselişin ana nedeni olarak belirtti.

Para politikası otoritesi 15 Ekim’de açıkladığı beklentisinde, farkın 2015’te 70 milyar dolara düşmesi öncesinde 84 milyar dolara ulaşabileceğini belirtmişti.  Citigroup Inc.’e göre cari fazla, Fed’in gelecek sene yapması beklenen faiz artırımı gibi dış gelişmelere bağlı olarak volatilitenin yükselmesi halinde Güney Kore’nin finans piyasalarına istikrar sağlayabilir.

Seul’daki Citigroup ekonomistlerinden Chang Jaechul, “Petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi halinde bu yıl için 87.2 milyar ve 2015 için 81.6 milyar dolar olan cari hesap fazlası beklentimizde yukarı yönlü bazı riskler bulunuyor. Yendeki zayıflıktan ve güçlenen dolardan destek bulunması ile bu durum gelecek yıl vondaki zayıflığı sınırlandırabilir” dedi.

Citi, vonun dolar karşısında Haziran ayı sonunda 1,134 seviyesine gerileyeceği tahmininde bulunuyor. Von dolar karşısında Seul saati ile 11:48’de 1,098.70 seviyesinden işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)