E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGüne bakış, borsa rehberi---

Güne bakış, borsa rehberi

Güne bakış, borsa rehberi
11 Temmuz 2013 - 08:45 borsagundem.com

Yurt içi ve yurt dışı piyasalarda neler yaşandı, bugün neler bekleniyor?

Bernanke'nin teşvikleri, açıklamaları piyasalara destek veriyor.. FED Başkanı Bernanke, "yüksek düzeyde gevşek para politikalarına öngörülebilir gelecekte ihtiyaç olduğunu" savundu. ABD ekonomisinin FED’in uyguladığı düşük faiz politikasına gereksinimi olduğunu ve parasal genişleme politikasının devam etmesi gerektiğini söyleyen Bernanke’nin bu açıklamaları tahvil alımlarının azaltılmaya başlaması, sonra da teşvikleri ve sıfıra yakın faizleri devam ettirme planını doğruluyor.
FED’in 18-19 Haziran FOMC tutanakları açıklandı. Tutanaklara göre birçok Fed yetkilisi aylık tahvil alımlarını azaltmadan önce istihdam piyasasının toparlandığına dair daha fazla işaret görmek istiyor ancak yöneticilerin yaklaşık yarısı varlık alımlarının bu yılın sonunda bitirilmesi gerektiğine inanırken diğer çoğunluk 2014’te de devam etmesinin uygun olacağını düşünüyor.Ayrıca tutunaklarda görüldü ki birçok üye tahvil alımlarında azaltmaya gitmenin yakın zamanda gerçekleşebileceği kanısında olmakla beraber bir azaltıma gidilmeden önce ekonomik veri tahminlerinin gerçekleştiğinin görülmesi isteniyor.
Altına da FED desteği
Yılın ikinci çeyreğindeki düşüşün daha fazla fiziki talep getirebileceği beklentisinin yükseldiği ortamda FED toplantı tutanakları ve Başkan Bernanke’nin konuşmalarının hem destekleyici politikalara devam sinyali vermesi hem de dolar endeksinde gevşeme yaratması ile aşmakta zorlandığı 1.250 direncini kıran altın 1.289 dolara dek hızlı bir yükseliş kaydetti.
BOJ para politikasını değiştirmedi
Japonya Merkez Bankası ekonomik değerlendirmesini yukarı çekerken parasal teşviklerini artırmayarak para politikasında değişikliğe gitmemeyi seçti. Japonya Ekonomi Bakanı Yardımcısı Nishimura ise küresel şartlardaki değişikliklere göre tahvil alım sıklığını artırmak gibi politik ayarlamaları yapabileceğini söyledi.
Güney Kore de değişiklik yapmadı
Güney Kore Merkez Bankası, Mayıs'taki faiz indiriminin ardından mevcut politikanın ekonomideki etkilerini izleyebilmek için politika faizinde değişikliğe gitmedi, BOK, politika faizi olarak kullandığı 7 günlük repo faizini, beklenti dahilinde yüzde 2.5'te bıraktı.
Brezilya Merkez Bankası faiz artırımına gitti
Enflasyonun düşüş trendine sokulmasına katkı sağlaması amacıyla Brezilya Merkez Bankası Para Politikası Komitesi gösterge faizi 50 baz puan artışla % 8,50’ye yükseltti.
Avustralya’da işsizlik rekor düzeyde
Avustralya'da işsizlik oranı % 5,7 ile 2009'dan bu yana en yüksek düzeyine tırmandı. Yunanistan yine endişelerin odağında. Reuters tarafından ele geçirilen bir rapora göre Avrupalı yetkililer ve kreditörler Yunanistan'ın kemer sıkma şartlarını yerine getirebilmek için potansiyeli ve istekliliği konusunda endişeliler. Ayrıca ülkenin 2013-2014 mali görünümünün şuan çok belirsiz olduğu belirtiliyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)