E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGüçlü doların yeni kurbanı kim?---

Güçlü doların yeni kurbanı kim?

Güçlü doların yeni kurbanı kim?
20 Ekim 2022 - 12:57 borsagundem.com

Güçlü dolar büyük şirketlerin kabusu olmayı sürdürürken kendine yeni kurbanlar seçmeyi de ihmal etmiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü dolar, dünya ekonomilerine zarar vermesinin yanı sıra ABD’nin yüksek değere sahip dev şirketlerine de hasar verdi. 2022 yılı büyük ve değerli şirketler için ters rüzgarların estiği bir yıl oluyor.

Sürekli değer kazanan doların Apple, Procter & Gamble, McDonals’s ve Coca-Cola gibi denizaşırı ülkelerde önemli yatırımları bulunan şirketlerin uluslararası alanda elde ettikleri karları eritmesine yol açması aslına bakılırsa sürpriz olarak kabul edilmiyor. Ancak, güçlü doların hedefinde başka kurbanların da olduğu anlaşılıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, daha çok yerel pazar odaklı olma eğiliminde olan görece küçük ABD şirketlerinin, doların güçlendiği bu dönemde, daha fazla tutunamamış olmaları ise birçokları için şaşırtıcı bir durum olarak kabul ediliyor.

Neler oluyor?

CNN’den Paul R. La Monica’nın haberine göre, S&P SmallCap 600 endeksi bu yıl yüzde 22 oranında düştü. Bu oran, S&P 500'ün yüzde 25'lik düşüşünden biraz daha azına karşılık geliyor. Ve çoğunlukla daha küçük şirketlerin bir başka endeksi olan Russell 2000’ın da yüzde 25 oranında düştüğü görülüyor.

Küçük sermayeli şirketlerin profili göz önüne alındığında bu beklenmedik bir şey. GenTrust Baş Yatırım Sorumlusu Jim Besaw, “Küçük sermayeli hisse senetleri, gelir riskleri açısından ABD merkezli görece küçük şirketler ve daha güçlü bir ABD Doları’ndan çok uluslu büyük şirketlere göre daha az zarar görmeleri gerekiyor” diyor. Gelişmeler ise Besaw’un bu tespitinde dikkat edilmesi gereken noktanın ‘daha az zarar görmeleri gerekiyor’ kısmı olduğunu bize gösteriyor.

Sorun şu ki, yatırımcılar ABD ekonomisinde yaşanacak olası bir yavaşlamadan endişe duyuyor. Bu nedenle, daha güçlü bir dolardan elde edilecek herhangi bir fayda, yani bir başka deyişle küresel ekonomiye daha az maruz kalma, yurt içindeki resesyon endişeleriyle dengeleniyor.

Ayrıca dolar gerçekten çok güçlü seyrediyor. Doların euro, sterlin, yen ve diğer bazı para birimleri karşısındaki durumunu izleyen ABD Dolar Endeksi’nin bu yıl yüzde 18 oranında artması, yabancı ithalatı daha ucuz hale getiriyor. Bu, Avrupa ve Asya'daki rakipleriyle rekabet etmeye çalışan daha küçük ABD şirketleri için kötü haber anlamına geliyor.

Yatırımcılar için güvenli limanlar

Ancak, açık ki Fed, faiz oranlarını sonsuza kadar agresif bir şekilde artırmayacak. Piyasa, 2023 yılının sonunda bazı küçük faiz indirimleri ihtimalini fiyatlamaya başladı bile. Teoride ise bu, doların değerinin bir kısmını kaybetmeye başlaması anlamına geliyor.

Bazı uzmanlar ise ABD hisse senedi piyasalarında yatırımcıların daha büyük şirketler arasında bile saklanabilecekleri kısımlar olduğunu düşünüyor. Glenmede yatırım stratejistleri Jason Pride ve Michael Reynolds, yayınladıkları raporda, “Gayrimenkul ve kamu hizmetleri gibi daha çok iç pazar odaklı sektörler bu etkilere daha az maruz kalıyor. ABD Doları uluslararası hisse senetleri ve kurumsal gelirler için bir rüzgar olmaya devam ediyor, ancak bu durum, yükselişin süresiz olarak devam edeceği anlamına gelmiyor” diye yazıyor.

Gerçekten de kamu hizmet kuruluşlarının hisselerinin piyasanın geri kalanından marjinal olarak daha iyi tutunduğu gözleniyor. S&P Utilities Endeksi de bunu doğruluyor; endeks bu yıl sadece yüzde 11 oranında düşüş kaydediyor. Bu kısmen, kamu hizmet kuruluşlarının resesyona daha dayanıklı olarak kabul edilmesinden kaynaklanıyor. Bu hisseler söz konusu olduğunda, tüketicilerin bir krizde bile elektrik ve su faturalarını ödemeleri yüksek ihtimal kabul ediliyor. Kamu hizmeti kuruluşları ayrıca, bu kadar değişken seyreden bir piyasada daha da çekici hale gelen büyük temettüler de ödüyor.

Emlak hisselerinde yavaşlama sonrası sarsılma

Ancak emlak hisseleri, konut ve ofislerdeki yavaşlama endişeleri ile çalkantılı bir dönem geçiriyor. S&P Emlak Endeksi’nin bu yıl yüzde 33 oranında düşmesi de bunu gösteriyor.

Sonuç olarak hiçbir şey güçlü doların etkilerinden tamamen muaf kalamıyor. Elbette, bazı sektörler diğerleri kadar kötü etkilenmeyebiliyor ve çok uluslu şirketler ve yabancı hisse senetlerinin uluslararası riski çok az olan veya hiç olmayan küçük şirketlere göre daha kötü bir performans sergilemesi de normal bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

Ancak Fed faiz oranlarını artırmaya devam ettiği sürece doların önemli ölçüde zayıflaması da pek olası gözükmüyor. Bu da, Amerikalı tüketiciler ve yatırımcılar açısından bir sorun olarak kalmaya devam ediyor.

Gateway Investment Advisers Baş Yatırım Stratejisti David Jilek, “Herkes için zorlu bir ortam” diyor ve piyasalar için ortalamanın üzerinde seyreden volatilitenin en azından 2023 yılının ilk çeyreğine kadar devam edeceğini belirtiyor.

Güçlü dolar, şirket kârlılıklarını ne zaman vuracak?

 

Dolar/TL, faiz kararı öncesi yatay seyrediyor

 

Dev para yöneticileri dolara yükleniyor

 

Güçlü dolardan nefret etmeden önce bir daha düşünün

 

Güçlü dolar dünya için ne anlama geliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)