E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGSS fiyasko mu oldu?---

GSS fiyasko mu oldu?

GSS fiyasko mu oldu?
05 Temmuz 2013 - 07:03 borsagundem.com

Yeşil Kart kalktı ancak devlet 9.5 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını finanse etmeye devam ediyor

Yeşil Kart kalktı ancak devlet 9.5 milyon vatandaşın sağlık harcamalarını finanse etmeye devam ediyor. 3.5 milyon kişinin 39 liralık sağlık primini de devlet üstlendi.
Vatan'ın haberine göre, hükümetin Yeşil Kart uygulamasını kaldırarak, yerine getirdiği Genel Sağlık Sigortası sisteminde de beklenen olmadı. Tüm sağlık harcamalarını devletin üstlendiği ve yeşil kartlılar olarak bilinen vatandaşların sayısında beklenen düşme olmadı, aksine bunların sayısı yine 9.5 milyona ulaştı.
SGK Başkanı Yadigar Gökalp, Yeşil Kart sisteminin kaldırılıp yerine Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemine geçilmesinin ardından yaşanan gelişmeleri paylaştı. Buna göre Yeşil Kartlı’yken, sistemin değişmesi nedeniyle bu kartları iptal edilen ancak yoksul oldukları için primlerini devletin ödediği vatandaş sayısının şu anda 7 milyon 795 bin 495’in altına inmediğini belirten Gökalp, “9.5 milyona yakın yeşil kartlının yüzde 50 düşeceği beklentisi zaten yüksek bir beklentiydi. Fazla bir düşme olmadı” dedi. Gökalp, yeni GSS sisteminde 39 TL ödeyerek sigorta kapsamına alınan kişi sayısının 886 bin 237 olduğunu kaydederek, bu gruptakilerin de söz konusu tutarı ödeyemediğini vurguladı. Böylece sisteme dahil olabilmek için belli bir tutar ödemesi gereken ancak ödemeyen tüm vatandaşlar da eklendiğinde sayının 9.5 milyona ulaştığını söyledi.
Yadigar Gökalp, şunları anlattı: “Yeşil Kart’lıların bir üst grubu, primlerini yatıramıyor. Yeşil Kart sayısını niye azaltamadığımızın, gerçekten hak eden yeşil kartlıların olduğunun bir diğer açıdan kanıtıdır. 7 milyon 795 bin 495 Yeşil Kart’lı kişi var. G1’den olanların 886 bin 237’si,39 lirayı ödeyemiyor. G2’de 117 lira ödemesi gereken 3 milyon 148 bin 957 kişi var. G3’de 66 bin 141 kişinin 234 lira ödemesi gerekiyor. Bu konudaki reformdan sonra ortalama yüzde 12 civarında düşüş oldu. G1 ve G2’de ortalama yüzde 40 civarında da primini yatıramayan kişi var.”
Gökalp, 886 bin hanenin 39 lirayı yatırmadığını ve bu hane sayısının 4 kişilik aile olarak hesaplandığında kişi sayısının 3.5 milyona ulaştığını söyledi.
Kadın memura 3 yıl nöbet yok
meclis’E gönderilen Torba Yasa’nın önceki gün gece yarısına kadar süren görüşmelerinde ilk 7 madde kabul edildi. Torba Yasa’dan kadın memura doğumdan sonra 3 yıl gece nöbeti ve vardiyası verilmemesi sağlayan hüküm de çıktı. Buna göre yasada 2 yıl olarak öngörülen bu süre, verilen önergeyle değiştirilerek, 3 yıla çıkartıldı. Sanayi sicil kaydı yaptırmayan işletmelere af getiren düzenlemede de süre uzatıldı. Bugüne kadar kayıt olmayanlar para cezası ödemeyecek. Torba Yasayla, bugüne kadar sanayi sicil kaydı yaptırmayan işletmelere bir şans daha verildi. Tarih 31 Aralık 2014’e uzatıldı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)