E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGörünüm negatif mi olacak?---

Görünüm negatif mi olacak?

Görünüm negatif mi olacak?
23 Eylül 2013 - 09:29 borsagundem.com

Fed kararları ile önemli bir yükselişi haftasını geride bırakan piyasalarda bu hafta nasıl bir seyir izlenecek?

BORSALAR BAL KABAĞINA DÖNEBİLİR Mİ ?
Piyasalarda FED sürprizi ile pozitif seyrin sürdüğü bir haftayı daha geride bıraktık. Analistlerin önemli bölümünün risk faktörlerine işaret ettiği ve yatırımcıları temkine davet ettiği eylül ayı, ilk üç hafta itibarı ile dünya genelinde borsalarda % 7 değer artışına, dolarda gelişen ülkelerde % 4 değer kaybına sahne oldu.
Borsa İstanbul cephesinde de geçen hafta, sürpriz FED kararı ile banka endeksi % 13 değer artışı kaydederken, sanayi endeksi partiye % 4 gibi kalender bir primle iştirak etti. 
FED KARARLARI NE ANLAMA GELİYOR ?
Çarşamba akşamı açıklanan ABD Merkez Bankası kararları tüm finans dünyası için büyük sürpriz oldu. Haziran ayında çıkış takvimini açıklayan ve bu toplantıda ilk adımı atması beklenen FED’in kararlarında güçlü piyasa etkisi yaratan 3 beklenmedik başlık yer alıyor.
İlki kuşkusuz varlık alımlarının azaltılmaması ancak bu başlık gelişen ülkelerde ve tahvil piyasalarında tek başına şimdi olmazsa bir sonraki toplantı ile başlar algısıyla bu denli güçlü bir kutlamaya yetmezdi.
Piyasalardaki partinin temel gerekçelerinin ise ABD Merkez Bankasının ekonomik aktivite kuvvetlenene kadar 1. faz olan varlık alımlarının azaltılması ile ilgili bekleme kararı alması ve normalleşme sürecinin 2. büyük fazı olan faiz artırımlarını 2016 yılına bırakmış olması diyebiliriz.
Her ne kadar cuma günü bir FED üyesi 29-30 Ekim tarihli toplantıda ekonomik veriler de desteklerse varlık alımlarındaki kesintinin başlayabileceğini ifade etmiş olsa da,
Hem bir toplantı ara ile yeni bir taktik değişikliğinin olasılığını son derece düşük buluyoruz, hem de ekim toplantısında program gereği başkanın basın toplantısının olmayışlı bu denli radikal bir değişimin şansının düşük olduğuna işaret ediyor.
Bu bakıma FED’in hamle yapabileceği ilk toplantı 17-18 Aralık tarihli oturum olacağa benziyor. Piyasa hem bu toplantıya daha 3 ay var coşkusunu yaşarken, hem de Bernanke’nin açıklamalarından Aralık toplantısında hamle yapılması olasılığının da % 50 ‘den fazla şansa sahip olmadığı sonucunu çıkarıyor.   
Toparlarsak piyasalar gelecek ekonomik aktivite verilerinden etkilenerek görece uzaklaşan bu faktörün dolaylı etkilerini hissetmeye devam edecekse de, en azından kasım ortalarına kadar görece daha güvenli bir parkura dönmüş gözüküyor. ( Aralık toplantısının stresinin kasım ortasında kendini göstermesini bekliyoruz )
İSPANYA – İTALYA TAHVİLLERİNDE DİKKAT ÇEKİCİ BİR HAREKETLENME VAR 
İtiraf edelim, yukarıdaki ara başlığı reyting uğruna attık. Dünya ekonomisinin yumuşak karnı konumuna yerleşen ve son bir yıllık kesitte gündemden uzaklaşan Avrupa borç krizine yönelik risklere ve bu cephedeki seyre uzun zamandır değinmiyoruz.
Temmuz 2012 itibarı ile % 7,75 ‘e kadar yükselen sonra uzun soluklu bir düşüş trendine giren İspanya 10 yıllık tahvil faizi geride kalan 5 aylık kesitte FED faktörünün tüm dünyada faizleri yükseltmesiyle % 3,9 ‘dan % 5,1 ‘e sınırlı da olsa bir artış kaydetmişti. Önceki hafta % 4,5 ‘de seyreden İspanya faizi ( Almanya faizi yatay kalırken ) geçen hafta % 4,3 ‘e kadar geriledi.
Hal böyle olunca Avrupa’ya ilişkin en önemli tansiyon ölçüm yöntemi olarak kullanılan İspanya- Almanya faiz farkı % 2,35 ile son 28 ayın en düşük düzeyine gerilemiş oldu.( Temmuz 2012’de bu fark % 6,35’di.)
Benzer eğilim İtalya için de geçerli. Biz momentumundan hareket ile borç kardeşlerinin faiz oranlarındaki gerilemenin önümüzdeki 3-4 haftalık kesitte de sürmesi ihtimalini yüksek buluyor,
AB tahvil piyasalarından aldığımız bu sinyali genel piyasa psikolojisinde ( gerek borsalar gerek döviz kurları adına ) kalıcı negatife yönelim riskinin düşük olduğu yönünde bir işaret olarak yorumluyoruz.
(Gedik Yatırım)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)