E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal büyüme hikayesinin satın alınması---

Global büyüme hikayesinin satın alınması

Global büyüme hikayesinin satın alınması
22 Şubat 2021 - 09:05 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunması bekleniyor.

Global faiz hadlerindeki yükseliş bir yandan "global büyüme hikayesinin satın alınması" teması üzerinden şekillenirken, diğer yandan ise fiyatlamalara gelecek dönem içerisinde kurması muhtemel baskının ne zaman ve ne ölçekte olabileceği sorgulamasının yapılmasına neden oluyor. Akıllardaki sorunun yanıtı maalesef kolay değil. Kimi değerlendirmeler %1.70-2.00 aralığında bu tarz bir baskının belirebileceği şeklinde olurken, diğer cephede ise henüz bunları konuşmak için oldukça erken. Fiyatlamalar ise henüz öyle bir stresi hissetmiş görüntüsü içerisinde değil. Değerlendirmemiz o ki Amerikan dolarında geniş tabanlı bir değerlenme takip etmedikçe stresin yukarı yönde baskılanması da hafif kalacak. Muhtemelen DXY seviyeleri olarak 92.00-93.00 seviyelerinin geçildiğindeki durum ve gerekçeler burada bizler açısından da referans konumda olacak. Diğer yandan ise GBP'deki güçlü duruşa geçtiğimiz hafta içerisinde değindiğimiz şekilde bir kez daha atıf yapmak gerekiyor. Global aşılama sürecine önderlik etmeleri, bu hafta içerisinde gelmesini beklediğimiz açıklama(lar) ile yeniden açılışı başlatacaklarına yönelik beklenti, Brexit belirsizliğinin nispeten azalışı ve BOE'nin kısa vadede negatif faizi tercih etmekten uzak görüntüsü paritede 1.40'lı seviyeleri konuşmamıza zemin hazırladı. Yılın geri kalan kısmında da 1.40-1.45 aralığındaki eğilimin devam etmesini beklemekle birlikte, teknik açıdan 1.38 seviyelerine doğru geri çekilmeler 'mevcut koşullar dikkate alındığında' yeniden GBP girişleri için de imkan sağlayabilir.

Fitch'in bu kez olumlu anlamda yaptığı sürpriz ile ülke kredi notu seviyemizi korumasına rağmen görünümdeki revizyon kararı (durağan) Türk lirası ve cinsinden değerlenen varlıkları destekleyecektir.  Gevşetilmekle birlikte devam eden sıcak para girişine dair regülasyonlarda bir miktar gevşeme beklemek ve Fitch kararı sonrası pozitif ortamdan yararlanmayı beklemek akıllıca olanı. Hafta içerisinde bu tarz bir adım bizim açımızdan sürpriz olmayacak.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.22 değer kazancı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %0.90 yükseliş sonrasında 1560 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %13.02 ile yatay seyrederken, ülke risk primi %1 düşüşle 284bp oldu.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde oldu. Birleşik Krallık cephesinde GBP, Euro Bölgesi'nde ise EUR değer kazançları hisse senetlerine olumlu yaklaşılmasına imkan tanıdı. Euro Stoxx 50 %0.88, FTSE 100 %0.10, DAX %0.77 ve Rusya (RTS, USD) grubu ise %-0.44 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansının aksine karışık bir resim takip edildi. Majör ABD endekslerindeki kapanışlar neredeyse değişime işaret etmezken, S&P 500 %-0.19 ile kısmen ayrıştı. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarından Bovespa %-0.64, Merval ise %-1.61 ile günü tamamladı.

Haftanın ilk işlem gününde spot Asya ve vadeli ABD endeksleri karışık, ağırlıklı satıcılı seyrediyor. TSİ 08.35/ NKY 225 %0.71, Hang Seng %-0.07, CSI 300 %-1.96 ve KOSPI %-0.52 ile işlem görmekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4624 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte.

BİST 100 endeksi işlemlerinde ağırlıklı dış piyasalara paralel görüntünün korunmasını bekliyoruz.
1555-1530 puan seviyeleri destek, 1570-1600 ise direnç olarak izlenebilir.

USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının
ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini
ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan
6.95-6.85 seviyeleri destek, 7.09-7.12 ise direnç olarak izlenebilir.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam
ediyor. ECB ve faiz indirimine dair spekülatif haber akışının kalıcı euro zayıflaması için yeterli
olmadığını düşünüyoruz. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin
sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın orta-uzun
vadede korunacağı kanaatindeyiz. Kısa vadede ise stresin bir miktar daha sürmesini bekliyoruz.
1.2080-1.2050 destek, 1.2180-1.2350 direnç seviyeleri olarak izlenebilir.

TL lehine pozitif görünüm korunuyor

 

Günün önemli şirket haberleri 22/02/2021

 

Piyasalarda risk iştahı yüksek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)