E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGİP'te işlem gören şirketlerle ilgili önemli karar---

GİP'te işlem gören şirketlerle ilgili önemli karar

GİP'te işlem gören şirketlerle ilgili önemli karar
08 Ocak 2016 - 20:01 borsagundem.com

SPK, Gelişen İşletmeler Pazarı'nda işlem gören şirketlere ilişkin değişikliğe gitti

SPK Haftalık  Bülteni yayımlandı. Bültene göre, Gelişen İşletmeler Pazarı'nda işlem gören şirketlerin borsada işlem görmeyen kısmı için düzenleme yapıldı. Düzenlemeye göre, Gelişen İşletmeler Pazarı'ndaki şirketlerin borsada işlem görmeyen kısımlarının her bir takvim yılında ancak sermayesinin azami yüzde onuna tekabül eden payları borsada işlem gören niteliğe çevrilebilmesi sağlanacak.

SPK'dan konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:

PAYLARI GELİŞEN İŞLETMELER PAZARINDA İŞLEM GÖREN ŞİRKETLERİN BORSADA İŞLEM GÖRMEYEN NİTELİKTE BULUNAN PAYLARININ BORSADA İŞLEM GÖREN NİTELİĞE ÇEVRİLMESİNE İLİŞKİN ESASLAR


Borsa İstanbul A.Ş.’nin 30.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren Kotasyon Yönergesi’nin 13 üncü maddesi çerçevesinde payları Gelişen İşletmeler Pazarı’nda (eski ismi ile Gelişen İşletmeler Piyasası, GİP) işlem gören ortaklıkların sermayesinde halka arz öncesi pay sahibi olan ortakların veya bu ortakların paylarını Borsa dışında satın alan kişilerin borsada işlem görmeyen nitelikte bulunan paylarını borsada işlem gören niteliğe dönüştürülmesinde, VII-128.1 sayılı Pay Tebliği’nin 27 nci maddesi ile bu maddeye ilişkin olarak alınan Kurul ilke kararlarında yer alan hükümler saklı kalmak üzere, aşağıdaki esaslara uyulması gerekmektedir.
1) 30.11.2015 tarihinde yürürlüğe giren Borsa İstanbul A.Ş.’nin Kotasyon Yönergesi’nin 13 üncü maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde, payları GİP’te işlem gören şirketlerin her bir takvim yılında ancak sermayesinin azami yüzde onuna tekabül eden payları borsada işlem gören niteliğe çevrilebilir. Söz konusu hüküm Kotasyon Yönergesinin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası kapsamında yapılacak satışlarda uygulanmaz.
2) (1) no’lu madde kapsamında payları GİP’te işlem gören şirketlerde borsada işlem görmeyen nitelikte payları bulunan her bir ortağa düşecek oranın tespitinde, ilgili ortağın söz konusu şirketin borsada işlem görmeyen nitelikteki payları içinde sahip olduğu oran dikkate alınır. Örneğin payları GİP’te işlem gören bir şirketin 20 milyon TL’lik sermayesinin 4 milyon TL’lik kısmı borsada işlem gören nitelikte, 16 milyon TL’lik kısmı ise borsada işlem görmeyen niteliktedir. Borsada işlem görmeyen nitelikteki payların 12 milyon TL’lik kısmı A ortağına, 4 milyon TL’lik kısmı ise B ortağına aittir. Söz konusu ortaklar Kotasyon Yönergesinin 13 üncü maddesinin beşinci fıkrası kapsamına girmemektedir. Bu durumda bir takvim yılı içerisinde A ve B tarafından toplam 2 milyon TL’lik pay borsada işlem gören niteliğe çevrilebilecek olup, bu tutarın 1,5 milyon TL’lik kısmı A ortağı tarafından, 500 bin
TL’lik kısmı ise B ortağı tarafından borsada işlem gören niteliğe çevrilebilir.
3) (2) no’lu madde kapsamında yapılacak oran tespitinde, ilgili şirket tarafından son bir yıl içerisinde en son yapılan olağan genel kurul tarihi itibarıyla Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) nezdindeki ortaklık yapısı dikkate alınır.
4) Aynı takvim yılı içerisinde bir ortağın borsada işlem görmeyen paylarının tamamını veya bir kısmını borsa dışında veya toptan satışlar pazarında devretmesi durumunda, bu payları doğrudan ya da dolaylı olarak devralan yeni ortak ya da ortakların borsada işlem gören niteliğe çevirebileceği pay oranının hesaplanmasında devreden ortağın o takvim yılı içerisinde borsada işlem gören niteliğe çevirdiği paylar bir indirim kalemi olarak dikkate alınır.
5) Payları GİP’te işlem gören ortaklıkların paylarını borsada işlem gören niteliğe çevirmek için yapılmış olan ve MKK tarafından henüz sonuçlandırılmayan başvuruların sonuçlandırılmasında bu esaslar dikkate alınır.
6) İşbu Kararda yer alan esasların dolanılması suretiyle payların borsada işlem gören niteliğe çevrildiğinin tespit edilmesi halinde, ilgililer hakkında sermaye piyasası mevzuatı kapsamında Kurulca tesis edilecek işlemler saklıdır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • boşverin09 Ocak 2016 15:26

    boşverin borsada morsada kazıklanmayı,emlak,arsa parayı katlıyor uyanmalı artık.

  • yatırımcı09 Ocak 2016 10:04

    bu spk borsaya vatandaş gelsin diye özendireceğine tam tersi şirket gelsin diye uğraşıyor yatırımcı umurlarında değil yeterki kumar masalarına yeni makineler gelsin...

  • tv09 Ocak 2016 09:43

    zorla borsaya sokulup sonrada kotosyan üçretiniyatırmadıgı için atılan şirketler ne olacak kapalı tahtalar ne olacak ranlojistik ranlo dahanekadar magdur çıkacak kimlerin canları yanacak birçokkakıt çöp olmuş

  • MT08 Ocak 2016 22:17

    Bıst 100 bile küçük yatırımcıyı her gün kündeye getiriyor. Bu kararlarla,kimler bu işten nemalanacak incelemek lazım.

  • 383808 Ocak 2016 21:00

    Zaten beş para etmez şirketler daha iyi milleti soyacaklar