E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKulisGezi olaylarının finansörü kim çıktı?---

Gezi olaylarının finansörü kim çıktı?

Gezi olaylarının finansörü kim çıktı?
21 Kasım 2013 - 07:45 borsagundem.com

Taraf, ''Gezi Parkı eylemlerinin finans ayağından “Ayşe Teyze” çıktı'' dedi, ancak Maliye Bakanlığı haberin kurgusal olduğunu açıkladı

Başbakan’ın “Gezi’nin arkasında faiz lobisi var” açıklamasıyla, borsa, döviz ve bankalarda başlayan incelemede planlı hareket çıkmadı.
Taraf'tan Hüseyin Özay'ın haberine göre, Taksim’de başlayan ardından da tüm yurda yayılan Gezi Parkı eylemlerinin finans ayağından “Ayşe Teyze” çıktı. Güvenlik birimleri ile MASAK uzmanlarının yaptığı incelemede, eylemcilerin hesapları mercek altına alındı. Yapılan incelemede olağanüstü bir hesap hareketine rastlanmadı. Bunun dışında, eylemcilere daha çok halkın, destek sağladığı belirlendi. Örneğin, yemek ve ilaç gibi yardımların esnaf tarafından gönüllü olarak gerçekleştirildiği tespit edildi.

İKİ AYRI İNCELEME

Kamuoyunda büyük tartışmalara yol açan Gezi Parkı eylemleri ile ilgili olarak iki ayrı konuda inceleme başlatılmıştı. Bu incelemelerin ilkini, eylemler döneminde sermaye piyasalarında yaşanan hareketleri kapsadı. SPK tarafından gerçekleştirilen incelemede, Gezi eylemleri sırasında piyasalarda yaşanan hareketliliğin “eylemlere” destek amacı taşıyıp taşımadığı sorgulandı.

Bir anlamda, piyasalarda yaşana dalgalanmanın gezi eylemleri ile bir ilgisinin olup olmadığı araştırıldı. Bu konuda, eylemcilerin borsada vurgun yaptığını kanıtlayacak bir bulguya ulaşılamadı. Bu dönemde, piyasa oyuncuların eylemlerden etkilenerek bazı karar aldıkları belirlendi. Ancak bu tür davranışların, gezicilerle doğrudan bir ilişkisi olduğu yönünde kesin kanıta ulaşılamadı.

GEZİCİLERE DIŞ DESTEK

Gezi eylemlerinin ardından bazı hükümet üyeleri, eylemlerin yurtdışındaki lobiler tarafından desteklendiğini öne sürmüştü. Bu çerçevede, Gezi Parkı eylemlerine öncülük eden belli başlı grupların hesap hareketleri de mercek altına alındı. Bu kapsamda yapılan incelemeye güvenlik birimlerinin yanı sıra, mali suçlar uzmanları da destek verdi. Eylemcilerin hesap hareketlerinde “rutin dışı”, “şüpheli” işleme rastlanmadı. Yani yurt dışı fonlardan yoğun bir para hareketinin olduğuna ilişkin bilgi ve belgelere ulaşılamadı.

FİNANSI HALK SAĞLAMIŞ

Öte yandan güvenlik birimleri, eylemcilere yapılan “ayni yardımları” da mercek altına aldı. Bu kapsamda eylemcilere, bazı belediyelerin, esnafın ve sıradan vatandaşların, gıda, giyim, ilaç gibi yardımlarda bulunduğu tespit edildi. Eylemcilere destek veren kişiler arasında, ev hanımlarının da bulunması denetim elamanları arasında, “finansör Ayşe Teyze çıktı” esprilerine neden oldu.

Ajanlar da sonradan gelmiş

Bu arada Gezi Parkı eylemlerinde yabancı ülkelerin parmağının olup olmadığı da masaya yatırıldı. Bu konuda ise, eylemlerin başlangıcında yabancı ajanların bulunmadığı tespiti yapıldı. Ancak eylemlerin büyümesinin ardından ajanların adeta Türkiye’ye akın ettiği yine istihbarat çalışmaları sonrasında belirlendi. Bu çerçevede, yedi-sekiz ayrı ülkeye ait ajanın eylemlerin ilerleyen kısmında rol oynadığı da saptandı.
Maliye Bakanlığı, Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı'yla (MASAK) ilişkilendirilerek verilen "Gezi'nin Finansörü 'Ayşe Teyze' çıktı" haberinin gerçekle hiçbir alakasının bulunmadığını bildirdi.

MALİYE BAKANLIĞI'NDAN YALANLAMA GELDİ

Konuya ilişkin Bakanlıktan yapılan açıklamada, Taraf Gazetesi'nin bugünkü manşetinde Hüseyin Özay imzalı "Gezi'nin Finansörü 'Ayşe Teyze' çıktı" şeklinde bir haberin yayınlandığı hatırlatıldı. 

MASAK'la ilişkilendirilerek verilen haberin gerçekle hiçbir alakasının bulunmadığı belirtilen açıklamada, "Tamamen kamuoyunu yanlış ve yanıltıcı şekilde, yönlendirme amacıyla hazırlanmış olduğu düşünülen kurgusal haberin, MASAK'ın ismi kullanılmak suretiyle güçlendirilmeye çalışıldığı anlaşılmaktadır. Kanunların verdiği görevleri, tarafsız ve hukuka uygun bir şekilde yürüten MASAK'ın, böyle yanlı bir haberin içerisinde yer alması kabul edilemez" ifadelerine yer verildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (30)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • aiaieaieaiua13 Ocak 2014 15:29

    gene açıkta kaldı bizim dünya lideri arınçtan beter olu son dönemde ...

  • SERKAN05 Aralık 2013 23:27

    HEMEN ATLADINIZ HABERE..YANLI VE HAİN YALANLARA DEVAM.SİZİ GİDİ AMERİKAN UŞAKLARI.KİM İNANIR SİZE VATA HAİNLER.?

  • CCC01 Aralık 2013 11:26

    FİNANSI HALK SAĞLAMIŞ HASSSTRRR

  • selim. 28 Kasım 2013 00:06

    halkıda kapat hadi demiş. arkadaşın biri.. halk hiçbirzaman ülkesinin malına zarar vermez. yakıp yıkmaz. bir halk varsa oda gezideki teröriste fırsat vermeyen türk halkıdır.

  • vatandaş26 Kasım 2013 12:47

    Vay Ayşe Teyzeme bak sen neler yapmış.İngilizlerle işbirliği yapıp K.Irak petrolünden payını alamadığı için bazılarının üstünü SİYAH KALEM (grubunu)ile çizmiş.Amarikalı koyboyun şapkasının içindeki petrol (veya petrol paralarına) göz koymuş.ÇEVİRİN KAZI YANMASIN,AVANAKLAR UYANMASIN, BU MİLLETİDE KİMSE MAL SANMASIN...

  • krn-i25 Kasım 2013 15:08

    Gezi yi kaşımak niyetindemisiniz

  • krn-i25 Kasım 2013 14:49

    Bu haber 21.11.2013 gününden itibaren duruyor ama bazı habeler bir iki saat sonra hemen siteden kaldırılıyor neden

  • briffa24 Kasım 2013 22:36

    Başbakan kafasında bir düşman belirlemeye dursun ne yapsanız para etmez,o grup ya da zat artık iktidar destekçilerinin önüne atılmış bir yemdir..

  • Hükümetin kendisi24 Kasım 2013 16:01

    Gezi olayının kışkırtıcısı finansörü bizzat tayyip erdoğandır

  • checkup24 Kasım 2013 15:03

    Hatırlayalım, haberleriyle Borsa Gündem de gezi olaylarına çanak tutanlardandı. Ekonomi hala o olayların etkisini yaşıyor.

  • vatandaş22 Kasım 2013 23:18

    herşey tatlılıkla halledilebilirdi ama olmadı

  • haryer TAKSİM.21 Kasım 2013 23:55

    Seçimler yaklaştıkça bunlar daha çok şeyler çıkartırlar.ayşe teyze.fatma teyze, eli veli selami çıkarttıkça çıkartırlar.

  • vatandaş21 Kasım 2013 22:49

    insanların duygu ve düşüncelerini söylemesinin neresi kötü

  • halil21 Kasım 2013 22:28

    o olaylar bir ihanet müsameresiydi,türk halkı bunu biliyor,organizatör,yandaş ve destekçilerine Osmanlı tokadını indireceği günü iple çekiyor.

  • x21 Kasım 2013 22:14

    olaya siyasi yaklaşmayı siyasetçiye bırakmalı,o olayların ekonomiye ağır darbe indirği gerçeği beni daha yakından ilgilendiriyor ve organizatörleri vede destekçi-yandaşlarını asla affetmeyeceğim,madden ve manen büyük zararlar yazdık.

  • Taraf in arkasindaki finansor?21 Kasım 2013 20:58

    Asil taraf gazetesin arkasindaki finansorler gezidekiler, haberde kendilerini aklama girisimi

  • x21 Kasım 2013 20:40

    ayşe teyze beddua etmekten,lanet etmekten bitap düştü,taraf olanları tersten okumuş-yazmış,adı üstünde taraf,chpden taraf.

  • artık çıkar içinden21 Kasım 2013 20:26

    aylardır erdoğana atıp tutuyorsun kod adı hacı ne yaptı sana böylede bağırıyorsun

  • şahin karayılan21 Kasım 2013 20:24

    geziyi hala sulandırmaya çalışıyor şeytanın çocukları

  • hacı21 Kasım 2013 18:01

    yine Erdoğan yalancı ve iftiracı çıktı desenize

  • Akıllı Yatırımcı21 Kasım 2013 17:30

    O zaman sayın başbakan sokaktaki vatandaşı, halkı, teröristlere yardım yataklıktan mimledi desenize..

  • osman21 Kasım 2013 15:16

    Gezi direnisinnin finansoru hayrunisa hanim [emine hanimin koske cikmasini istemiyor da ondan]

  • külahıma anlat21 Kasım 2013 15:04

    Şişli halk pazarı yıkıldığında ve rezidans dikilirken nerdeydi o halk. kılıçdaroğlu neden esnafı sokağa döken kendi partisinin belediye başkanını merkele şikayet etmedi. alabora televizyonlara niye konuşmadı. bırakın yaaa darbecilere ne zamandır halk deniyor resmen ortalık durulmasın diye sürekli kazan kaynattılar.

  • ahmet21 Kasım 2013 13:35

    halk hesap soracak.ama chp den son uc secimlerde oldugu gibi.bosuna debelenmeyin batıyorsunuz chp li arkadaslar.

  • asım21 Kasım 2013 12:39

    patişahın dünyadan haberi yok hep benim isdediğim olr ben doğruyum zihniyetiyle gidersen olmaz şimdi kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşüm nasıl yapılıyor size izah ediyim benim mahallem hastanelerin gelmesiyele biraz gelişti ama binalarımız yeni bizim mahalle pirim yaptı hop 3 kuruşa kentsel dönüşüme soktular başka mahallerde üflesen yıkılacak binalara ellemiyorlar ama niye pasta yok orda

  • HALK21 Kasım 2013 11:34

    HALKIDA KAPAT HADİ...

  • seçmen21 Kasım 2013 10:28

    günaydın sayın hükümet. Akşam çıkın ve bizimle sorunu olan halkımızmış" deyin!! Arkasından eğer ufacık birşey çıksaydı sabah akşam propaganda yapardınız sizi taklitciler sizi..

  • Klgyozede21 Kasım 2013 09:12

    Asıl gezi olayları borsada yaşanıyor. Kiler holding klgyo'ya zarar eden sera avm'yi 75 milyon TL'ye % 5 iskonto ile sattı. (Kendi kağıdı % 80 iskontolu işlem görürken)SPK onay verdi. Bu satış nedeniyle hem sera avm'den zarar etti hemde nakit akışı bozulmaıs nedeniyle 9 ayda 30 milyon TL finansman gideri yazdı.Lütfen bunuda araştırın sayın yetkililer. Siz gezi olaylarından rahatsız oldunuz biz ise bu şirketten. İnanın bu hakkı bize teslim etmediğiniz her gün için hakkımı helal etmiyorum size

  • hope21 Kasım 2013 09:07

    halk diktatörlere zamanı gelince hesap soracak

  • hacı21 Kasım 2013 08:29

    yalancının mumu yatsıya kadar yanarmış..halka karşı zalimlik yapan tüm iktidarlar er geç gidecekler..