E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiGezeravcı'dan savunma sanayi için kritik önemde deney---

Gezeravcı'dan savunma sanayi için kritik önemde deney

Gezeravcı'dan savunma sanayi için kritik önemde deney
27 Ocak 2024 - 23:01 borsagundem.com

Alper Gezeravcı, bugün Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in proje yöneticisi olduğu ve uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesini amaçlayan "gMetal" deneyini gerçekleştirdi.

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) gerçekleştirdiği çalışmalarına 7. deneyiyle devam etti.

Gezeravcı, bugün, TÜBİTAK MAM’dan Prof. Dr. İskender Gökalp ve Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yozgatlıgil’in proje yöneticisi olduğu “gMetal” deneyine başladı.

Deneyle, kimyasal tepkimesiz koşullarda, katı parçacıklar ile akışkan ortamı arasında homojen bir karışımın oluşturulmasına yerçekiminin etkisi araştırılacak. Böylece uzay araçlarının itki sistemlerinin daha verimli hale getirilmesi sağlanacak.

Bugüne kadar 6 deney hayata geçirdi

Gezeravcı, ISS'ye ulaştığı günden bu yana 6 deneyi hayata geçirdi.

Astronot Gezeravcı, Tuz Gölü'nde yetişen endemik Schrenkiella Parvula isimli halofit bitkinin uzay ortamına karşı verdiği fizyolojik ve moleküler tepkileri araştıran "EXTREMOPHYTE", gelecekte uzayda yaşayacak yüksek sayıda insanın ihtiyaç duyacağı besinlerin sağlanması ve kapalı yaşam ortamlarındaki çevresel kontrollere destek vermesi için yeni bitkiler geliştirmeye yönelik ilk adım olan "CRISPR-GEM" ve mikroalg türlerinin uzayda yaşam destek sistemlerinde kullanılmalarının mümkün olup olmadığının araştırıldığı "UzMAn" deneylerine devam ediyor.

Gezeravcı, uzay ortamında alglerin, karbondioksitten oksijen rejenerasyonu, ek gıda temini, su iyileştirme, yaşam destek alanlarında kullanılmasını araştıran "ALGALSPACE" ve uzayda yaşamaya karşı oluşan hayati tepkimelerin "vokal kord" kaynaklı değişimlerle tespiti ve düşük yer çekimsizliğin sebep olduğu rahatsızlıkların ses frekanslarıyla tanımlanmasını sağlayacak "VOKALKORD" deneylerini de sürdürüyor.

"OKSİJEN SATURASYONU" deneyiyle de yapay zeka desteğiyle verilen havanın oksijen seviyesi hesaplanarak düşük yer çekiminin sebep olduğu farklılıklar ve rahatsızlıkların tanımlanması hedefleniyor.

Türkiye Uzay Ajansı da sosyal medya hesabı X'ten yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

GMetal deneyi ile katı parçacıklarla akışkan ortam arasında homojen karışımın oluşturulmasına yer çekiminin etkisi araştırılacak

Alper Gezeravcı'dan GMetal deneyi: Savunma sanayimiz için kritik önemde! Derin uzay görevi detayı İtki sistemleri için kritik teknoloji geliştirmeyi amaçlayan bu deney hem derin uzay görevleri için hem de savunma sanayimiz için oldukça önemli bir çalışma.

Erdoğan, ilk Türk astronot Gezeravcı ile görüştü

 

Altun’dan Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna ilişkin paylaşım

 

Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözleri: İstikbal göklerdedir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • xyz29 Ocak 2024 09:58

    Sen Türkiye bir gel. Seni TOGG gibi meydan meydan gezdirirler. Alper sana Allah kolaylık versin. işin zor.

  • ...29 Ocak 2024 07:31

    55 000 000 dolarin karsiligi bumu.

  • sözün özü28 Ocak 2024 20:40

     uzayda yer kalmamıştır........ Alper bey  adam olabilmeyi de dene ,,,,,,,, Adam olmayanları gönderip adam yapalım belki işe yarar....

  • Mucise Reis : )28 Ocak 2024 12:20

    Topraklarımızda buğday yetiştiremeyen bizler.. uzayda pasta harcı karıyoruz :D ..Sorun şu...Karada gerekli adımları yapsa idik, şuan uzayda ik tarım hasadımızı yapıyor olabilirdik... Sorun, Ülkemizde ki asli açık, kıtlık, tohum ıslağı, hukukdan, ekonomiye, barınmadani güçlü binalara ve yapılara, bir bütün olarak gerekli aşamaları geçebilse idik.. uzaydaydık zaten ... Uçak bileti aldım, ABD gittim :D mantık bu. Acı geliyor insanlara böyla yazınca.... halşa f16 ayarınd auçak yapamıyoruz, komşulşar f35 alıyor.. biz uzayda bayrak açıyoruz :D 1970 icatlı f16 için başarı nağraları atıyor tv ler, ki yunanistan f35 alıyor şuan biz f16 lara başarı diyoruz :D çok kötü pozisyondayız. Her alanda olduğu gibi.

  • Mucise Reis : )28 Ocak 2024 17:39

    :D ADam bana cevap yamış, Tarihini bilmiyor :D ahaha birde dedelerin anılarını bahsetmiş  : )) kaale bile almıyorum... 1 - Uçak fabrikasını kapatanı bilmiyorr... 2 emparyalist gücün askerlerimizi koreye götürdüğü ve imsa atan kişiyi bilmiyor :D ..3- Satılan 25 yıllık fabrikalarımızdan haberi yok  :D .. 4- zır cahil bu kişi, neyi savunupda, bana kızıyor mu?? destek mi yazıyor ?? anlamadım hahaha Allah sabır versin ailesine ... bişe bilmeyen, am açok şey bilen bu kızılkayanın sevdiklerine  : )) atmasyon masallar, hadi geçmişi bilmiyonda, tvden satılan fabrikalarıdamı görmedin 15 yıldır :D .. hayvanatbahçesi müdürün atandaığı tubitakdamı duymadın :D yaa bi git yaa bugün gülme dozumu aştırdın bana :D

  • ZÜLFİKAR KIZILKAYA28 Ocak 2024 16:40

    Bu ülkede tarih boyun tüm bilimsel  tıp mimarlık her şeyi çalışmaların öncülüğünü dedelerimiz yapmıştır.Aynen senin gibi zavallı emperyalistlerin uşağı ve fosil kafalılar yüzünden hiç birini yaptırmadılar bizlere.ATATÜRK zamanında uçak fabrikamız vardı İsmet inönü nün imzası ile bu fabrikaların otomobil fabrikalarının daha neler daha neler fabrikalar tek tek kapattırıldığığını tv açık oturumlarından öğrendik.Söylermisin  bir tane muhalefet partis uçak fabrikası silah sanayini petrol ve doğalgaz kuyularını ziyaret ettiğini .

  • T.C28 Ocak 2024 01:44

    Yerli ve milli uzay aracimizla istikbal göklerde

  • A28 Ocak 2024 01:32

    Turist omer

  • uzaylı zekiye27 Ocak 2024 23:36

    Herkes uzay bilimci oldu. Başta A haber, bu deneyler o kadar kolay olsa,..

  • xyz28 Ocak 2024 16:40

    Senin nereden battı söylermi sin.