E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGeleneksel 60/40 borsa stratejisi tarihe mi karışıyor?---

Geleneksel 60/40 borsa stratejisi tarihe mi karışıyor?

Geleneksel 60/40 borsa stratejisi tarihe mi karışıyor?
26 Ekim 2023 - 11:53 borsagundem.com

Borsalardaki kriz dönemlerinde düşük performans göstermesiyle birlikte geleneksel 60/40 portföy dağılım stratejisi bir kez daha eleştirilerin odağına yerleşti. Ancak uzmanlara göre stratejinin tamamen ‘öldüğünü’ söylemek kolay olmayabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Artan faiz ve enflasyon oranları, jeopolitik gerilimler ve pandemide geçen yıllar stresli bir yatırım deneyimi yarattı. Birçok yatırımcı tarafından tercih edilen geleneksel 60/40 yatırım stratejisi ise tüm bu kriz döneminde büyük bir baskıya maruz kaldı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre 60/40 stratejisi genel olarak bir portföy dağılım planına işaret ediyor. Söz konusu stratejiye göre yatırımların yüzde 60’lık kısmı hisse senetlerine, geri kalan kısmı ise daha güvenli olarak addedilen tahvil varlıklarına ayrılıyor. Tahvil yatırımları bu strateji içerisinde bir güven unsuru yarattığından özellikle emeklilik yatırımcılar bir kez portföy düzenlemesi yaptığında kazanmak için normal şartlarda portföyü kendi haline bırakması yeterli olabiliyor.

Ancak bu strateji kriz dönemiyle birlikte miadını doldurmuş olabilir. Wall Street Journal yazarı Spencer Jakab stratejiyle ilgili açıklamasında, “Kırk yıl boyunca, piyasa balonları, çöküşler ve jeopolitik kargaşaların stresine dayanabilen sabırlı yatırımcılar para oyununu kazandı. Ancak, standart bir hisse senedi ve tahvil karışımını yeniden dengeleyerek bir yatırım temeli oluşturma formülü, eskisi kadar iyi çalışmayacak” uyarısında bulundu. Borsa yazarı portföyleri bir kez ayarlayıp daha sonra kendi haline bırakma stratejisinin onlarca yıldır emeklilik yatırımcılarını zengin ettiğini ancak bunun artık mümkün olamayacağını belirtiyor.

Ancak herkes WSJ yazarı ile aynı fikirde değil. MarketWatch yazarı Mark Hulbert konuyla ilgili açıklamasında, “Tarihte 60/40 portföyünün şu anda gördüğümüzden çok daha kötü olan beş ve 10 yıllık getirilere sahip olduğu birçok dönem olmuştur” hatırlatmasında bulundu.

Hulbert, genellikle tam da 60/40 portföyünün kötü performans verdiği yılların sonuna gelindiğinde eleştirmenlerin bu stratejinin "ölü" olduğunu ve asla zirveye çıkamayacağı fikrini paylaştığını söyledi.

Jakab, uzun vadeli ABD Hazinesi tahvillerinin 16 yılın zirvesine ulaşması ve hisse senetlerinin aşırı pahalı hale gelmesi sebebiyle yatırımcıların yatırım yapmak için daha fazla uğraşması gerektiğini savunuyor. Jakab, 60/40 portföylü "düzenle ve unut" yaklaşımının en son 2020 yazında işe yaradığını ve artan faiz oranları ve yüksek miktarda devlet borcuyla stratejinin zor durumda kalmaya devam edebileceğini yazdı. Spencer Jakab, “Önümüzdeki on yıl hoş olmayabilir ancak daha fazla uğraşıyla daha az kötü görünebilir” uyarısında bulundu.

Borsayla ilgili her konuda inişler ve çıkışlar vardır. MW haberine göre Shotwell Rutter Baer’in Yeminli Mali Müşaviri Davir Shotwell, “İster 60/40 ister başka bir kombinasyon olsun, bir varlık tahsisinin artık işe yaramadığını ilan etmek, uzun vadeli ufuklarda bile yatırımlar ve ekonomi arasındaki temel ilişkilerin koptuğunu varsayar” diyor.

Yine de emeklilik yatırımlarının varlık tahsisinde bazı çalışmalar gerekiyor olabilir. Örneğin, daha pasif bir yatırım yaklaşımını tercih etme eğiliminde olan yatırımcıların bile, ara sıra varlıklarını kontrol etmeleri ve yatırımlarını yeniden düzenlemeleri gerekebilir. Bu, portföyü yeniden dengelemeyi hedefler. Zira varlık tahsisleri piyasadaki gelişmelerle birlikte zaman içinde değişebilir.

Sermaye yönetimi firması Lexington Avenue’nün YMM ve Genel Müdürü Larry Luxenberg’in MW’deki açıklamasında göre 60/40 stratejisinin işe yarayıp yaramayacağını bireysel finans koşulları belirleyecek. Luxenberg, “Herkes birbirinden farklı ve emeklilik yatırım tahsisi kişilerin mali görünümünün geri kalan kısmına bağlıdır. Bu da zamanlama değişir” ifadelerine yer verdi. Luxenberg yatırımların gündelik haberlere göre değiştirilmesinin uygun bir strateji olmadığını da sözlerine ekledi.

Bazı yatırımcılarsa çözümü çeşitlendirme stratejisinde arıyor. Atlas Fiduciary Financial’ın CEO’su Laura Mattia gayrimenkul, emtia, özel sermaye ve alternatif krediler gibi diğer varlık sınıflarına borsada işlem gören fonlar aracılığıyla yatırım yaparak çeşitlendirme sağlamanın perakende yatırımcılar için uygun bir seçenek olabileceğini söyledi. Mattia’ya göre hisse senedi ve tahvillerde de uluslararası piyasalara açılarak çeşitlendirme imkanı da bulunuyor. 

CEO, “Çeşitlendirme risklerin sayısız varlık sınıfına ve coğrafi bölgeye yayılması sağlar. Tek bir piyasadaki düşüşün sizin genel portföyünüze oluşturabileceği etkiyi sınırlar” ifadelerine yer verdi.

Emeklilik yatırım yapan birçok yatırımcı hedef tarihli fonları kullanıyor. Bu fonlar 2050 veya 2055 gibi bir emeklilik tarihiyle ilişkili olarak yatırım stratejisi belirliyor. Dolayısıyla yatırımın başında daha riskli olan portföy emeklilik tarihi yaklaştıkça muhafazakar bir pozisyon tercih etmeye başlıyor. Ancak bu strateji bile bazı yatırımcıların emeklilik ihtiyaçları için çok basit kalabilir. Bu sebeple bir finans uzmanına danışmak veya hedeflere ulaşıldığına emin olmak için rakamları iyice araştırmak her zaman için önemlidir.

Danışmanlar, 60/40 stratejisi ve "ayarla ve unut" yaklaşımının içerisinde bulunduğumuz piyasa ortamını direkt olarak dışlamadığını söylüyor. Danışmanlar, yapılacak en önemli işin, seçtiğiniz stratejinin uzun vadeli hedeflerinize uymasını sağlamak olduğunu belirtiyor.

Hark Financial Planing’in Kurucusu YMM Eric Scruggs, “’Düzenle ve unut' yaklaşımının şu anda hatırlanması gereken kısmı, portföyünüzü mevcut tahsisini ‘düzenlemeniz’ gereken nedenlerin hâlâ geçerli olup olmadığından emin olmanızdır. Başlangıç olarak neden para yatırdığınızı unutmayın. Kısa vadeli performansa tepki vermek yerine, paranızda 'nedenlerinizle' uyumlu değişiklikler yaptığınızdan emin olun” hatırlatmasında bulundu.

Borsada kaybedenler Ocak ayındaki olası yükselişi beklemeli

 

Jeopolitik riskler tekrar sahnede

 

Standard Chartered CEO’su Winters: Savaşların küresel ekonomiyi etkileme ihtimali düşük

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)