E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGece işlem yapanlar borsada daha çok kazanıyor---

Gece işlem yapanlar borsada daha çok kazanıyor

Gece işlem yapanlar borsada daha çok kazanıyor
05 Nisan 2021 - 11:32 borsagundem.com

Küresel borsalarda vadeli endeksler birçok göstergeye göre geç saatlerde endekslerin işlem saatlerine göre daha fazla kazandırıyor. Yatırımcılar borsada kazanmak için gece uykusundan feragat etmek zorunda kalabilir


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel borsalarda erken saatlerde yapılan hamleler daha fazla kazandırıyor. ABD endeksi S&P 500’de kazançların büyük çoğunluğu gece saatlerinde gerçekleşiyor. New York Borsası’nın açık olduğu saatlerde ise endeksler ortalama olarak çok daha sınırlı kazanç sağlıyor.

MarketWatch’ta yer alan habere göre, Michigan Üniversitesi Profesörü Dmitriy Muravyev ve Illinois Üniversitesi Profesörü Oleg Bondarenko konuyla ilgili araştırmalarında 2004 ile 2018 tarihleri arasında S&P 500 Vadeli Endeksi’nin saatlik ticaret verilerine odaklanıyor. Araştırma verileri New York Borsası’nın açık olmadığı saatlerde yapılan vadeli işlemlere odaklandığından vadeli işlemler piyasasının performansını göstermesi açısından oldukça önemli.

Araştırma S&P 500 Endeksi’nde saat 23:30 ile 3:30 arasındaki işlemlerde yıllık %7,6 getiri elde edildiğini gösteriyor. Endeks diğer saatlerde ise %0,8 oranında kayıp oluşturmuş.

MarketWatch Yazarı Mark Hulbert söz konusu 14 yıllık ortalamanın her zaman için geçerli olmadığının altını çiziyor. Ancak Muravyev konuyla ilgili röportajında söz konusu modelin şaşırtıcı derecede tutarlı olduğunu belirtiyor. Vadeli işlemler borsa modelinin tutarlılığını bir önemli göstergesi de 14 yılı baz alan araştırmadan ilk 10 yılın çıkarılması halinde son 4 yılın halen anlamlı bir biçimde modelin işaretlerini anlamlı bir biçimde göstermesi.

Model geçtiğimiz yılın borsa verileriyle birlikte gerçek dünyada test edildi ve profesörler orijinal araştırma verilerini yakın zamanda tamamlanan güncel verilerle kıyasladılar. 2020 rakamları sadece modelle uyuşmakla kalmadı aynı zamanda 2004-2018 ortalamasına göre verilerin çok daha güçlü olduğu bir tabloyu ortaya koydu.

Borsalardaki gece yarısı modeli neden oluşuyor?

Muravyev gece ve gündüz arasında borsalardaki önemli bir farkın yatırımcıların belirsizliğe olan tepkisini gösterdiğini belirtiyor. Profesörler araştırma verilerinde korku endeksi olarak da bilinen CBOE Volatilite Endeksi (VIX) vadelilerini de inceliyor ve sonuçlar S&P 500 vadelileriyle volatilite vadelileri arasında bir korelasyon olduğunu da ortaya koyuyor. VIX ortalamaları saat 23:30 civarından itibaren önemli ölçüde düşüş eğilimi gösterirken S&P 500 vadelileri de aynı saatlerde yükselişe başlıyor.

Borsagundem.comun derlediği bilgilere göre volatilite endeksi borsalardaki oynaklığa işaret ederek yatırımcıların kararlarında önemli bir etki oluşturuyor. Kendilerini güvenceye almak isteyen yatırımcıların oynaklığın daha az olduğu dönemleri yatırım için tercih etmesi borsaların yükselişiyle volatilite endeksi arasında ters orantıya neden oluyor.

Belirsizliğin neden 23:30’dan itibaren düştüğü ise başka bir soru. Muravyev, söz konusu zaman diliminin Avrupalı yatırımcıların portföylerinde işlem yapmaya başladıkları saatler olduğunu belirtiyor. Profesör kolektif eylemlerin New York Borsası’nın bir önceki işlem günü kapanışı ardından ortaya çıkan belirsizliği azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Profesör her saat diliminde dünyanın bir yerinde yatırımcıların uykularından uyanıp terminal verilerini açarak portföylerini düzenlediğini kabul ediyor. Ancak borsalarda belirsizliğin azaltılabilmesi için geniş bir yatırımcı kitlesi gerekiyor. ABD dışında bu kritik etkiyi yaratabilecek tek bölge Avrupa gibi görünüyor.

Modelin yatırımcı tercihlerine etkisi

Bu araştırmanın ortaya koyduğu en belirgin yatırım stratejisi saat 23:30 civarında S&P 500 vadelilerinde alım yaparak saat 3:30 da satış gerçekleştirmek. Profesörler, "Günde iki kez işlem yapılamasına rağmen," bu ticaret stratejisinin ticaret maliyetlerine ilişkin tahminlerinde net kârlılığını koruduğunu belirtiyor.

Hulbert’e göre vadeli işlemler yatırımları küçük yatırımcı için değildir ve özellikle bilmeyenler için riskli olabilir. Bu nedenle söz konusu yatırımlar için nitelikli bir finans uzmanına danışmak faydalı olacaktır. Ayrıca, yatırımcıların servetlerini riske atmadan önce en az bir veya iki ay boyunca kağıt üzerinde işlem yapmaları da gerekiyor.

Tüketici güveni hisse fiyatları için ne anlama geliyor?

 

Enflasyon iki yıl aradan sonra ilk kez yüzde 16'yı geçti

 

Çip krizi büyüyor! Dev firma iki fabrikasında üretimi durdurdu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Numan unalmis16 Mayıs 2021 22:13

    Uyarı ama ne uyarı sanki 250000 TL den bistte işleme başlayan sonra 3 TL ye düşen 7 yıl aynı yerde otladiktan sonra çekilip giden asil çeliği sanki ky borsaya açtı sorumsuz kottan atılan onca şirketin sorumlusuda kyci merko Frigo in eğeler artı memsa aut bunu yapanda sorumlusuda yatırımcı öylemi sevsinler bu anlayışı sevsinler uyarinizi.

  • Numan unalmis16 Mayıs 2021 16:08

    Bir atasozumuzde derki(ele verir talkini kendi yutar salkımı) ky çimi açtı tam 350000 TL den balat i izin veren yetkili kurum nasıl sorumsuz olur dünyanın neresinde böyle bir adalet anlayışı var?

  • elitman16 Mayıs 2021 10:40

    sen spk kaysan, yatırımcıya doğru bilgileri vermen lazım. Yatırımcıyı koruman lazım. Pd\dd 1 in altında olan firmalar , pd/dd 1 olana kadar kendi paylarına satın almak zorunda olmalı. Yatırımcıyı koruyorsan, böyle bir kural çıkarmalısın.

  • Deniz05 Nisan 2021 23:25

    Bay başkan doğru söylüyor, spknın görevi şirketleri şirketlerin hakim ortaklarını para baronlarını korumaktır, ky.cı korumak değil. Küçük yatırımcıyı koruma görevi belediye zabıtasınındır.

  • Kürşad05 Nisan 2021 22:48

    Şirket bist'e kote edilmiş, hisseleri alınıp satılıyor, şirketin hâkim ortağı/ortakları şirketin yegane aktifi/ mal varlığı olan oteli dalevere dümen satışla kendi özel mülküyetine geçiriyor yani binlerce ortağı olan mülkü gasp ediyor, spk ve diğer otoriteler bu düzenbazlığı engelleme yerine halka açık şirketi gözaltına alıyor yani küçük ortaklara öldürücü darbeyi indiriyor. Spk asıl dümenden otel satışını engellemeliydi, binlerce yatırımcı da şirketin hissesini alıp o otele ortak oldu/otelin sahibi oldu. Spknın görevi tam da bu ve bunun gibi düzenbazlıkları engellemektir.

  • Borsadan Soğudum05 Nisan 2021 22:38

    Görevinizi yapmadığınız için dikkatli olun uyarısı çok safça

  • Borsazede05 Nisan 2021 21:45

    Artı hissesini niye bir kere uyarmadan attınız.

  • Ses05 Nisan 2021 21:44

    Siz görevinizi adam gibi yaparsanız, hiç bir sorun çıkmaz

  • Hırsız Selec ve tahtacı tayfası05 Nisan 2021 16:07

    Baktıkta ne oldu...Koskoca selçuk ecza bile bu piyasa da milleti dolandırıyorsa ky ne yapsın...Ve buna da göz yumuyorsa başka diyecek lafim yok...Her sene kâr açıklayan,temettü veren Türkiyenin en büyük ilaç dağıtım ağına ortak olduk yatırım yaptıkda ne oldu....Hisse 20 liralardan 8 küsür lira kadar indi...Ve şu anda 10 küsür liralarda dolanıyor...Hesapta baksan bits 100 yıldız pazar hissesi..!

  • Ikram gazel05 Nisan 2021 12:49

    Spk dardanel i inceleyin..!!!!!

  • Antin05 Nisan 2021 11:57

    Yani demişki alırken bana sormadınız antin kuntinleri batarkende beni etiketlemeyin herkes kararını doğru versin haksızmı haklı tabi,onun için spk mpk alüüü vs vs geçin bunları riski yüksek hisse aldıysanız kaybınızda gocemen olur.

  • De hade05 Nisan 2021 22:09

    Girme sende bedelliye elini mi tutuyorlar girdiğin yer çocuk parkı değil borsa aç oku kurallarını girdiysen peşinen kabul etmişsindir doğrudur yanlıştır ayrı konu ama madem ki buradasın kurala uyarsın haa olmaz dersen kapı açık hayde çıkkkkk

  • Uyumsuz05 Nisan 2021 18:08

    Antin kuntinlerin borsaya açılmasına hangi kurum izin veriyor hindistan 'ın spk sı mı. Zihniyeti vurgun olan (mesela ihlas grubu gibi) patronların şirketlerine bedelli onayını kim veriyor güney afrika spk sı mı?

  • Antin05 Nisan 2021 18:05

    KY senin o kazanan dediklerin zaten parayı vurdu gitti sen bir git yorum sayfalarına bak nöbetçi hemşire gibi kaç kişi nöbet tutmakta ordan git twitter sayfalarına bak twitlere antinlerde cebini dolduran çoktaaaan uzadı sana kim dedi 62 liradan hisse al 2 liradan gelmiş oraya,kim dedi 60 liradan hisse al 5 liradan gitmiş oraya ? Jadam güzelmi bilmemde senin kafa bayağı güzelmiş

  • Ky05 Nisan 2021 15:34

    Canım borsada riskli hisselerde değil risksiz dediğin hisselerde millet bir yığın zarar etti senin jadam güzelmi