E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemGazın yüzde 5'i Türkiye'ye 70 yıl yeter---

Gazın yüzde 5'i Türkiye'ye 70 yıl yeter

Gazın yüzde 5'i Türkiye'ye 70 yıl yeter
20 Ağustos 2020 - 08:50 borsagundem.com

Akdeniz ya da Karadeniz'de petrol ya da doğal gaz keşfine yönelik çıkan iddiayla ilgili konuşan enerji uzmanları, sadece Akdeniz'in yüzde 5'inde tahmin edilen rezervin Türkiye'nin 70 yıllık doğal gaz ihtiyacını karşılayabileceğinin altını çizdi.

Başkent Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası Açılış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Cuma günü milletimize büyük bir müjde vereceğiz. Bu müjdeyle Türkiye’de yeni bir dönem açılacak" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları ülke genelinde heyecana yol açarken cuma günü açıklanacak müjde de merak konusu oldu. Açıklama üzerine sosyal medyada çok sayıda kişi Erdoğan'ın açıklayacağı müjdeye yönelik tahminler yürütürken bazı basın yayın kuruluşlarında ise söz konusu müjdenin Karadeniz ya da Akdeniz'de petrol ya da doğal gaz bulunduğuna yönelik olacağı iddia edildi.

Heyecana yol açan açıklama ve ortaya atılan tahminler kısa süre içerisinde borsadaki petro kimya şirketlerine ait hisseleri de uçuşa geçirdi.

Olası petrol ya da doğal gaz müjdesine yönelik sürecin nasıl ilerleyeceğini Akdeniz ve Karadeniz'deki rezervleri ve keşfedilen gaz ve petrolün piyasaya kaç yılda sürülebileceğine ilişkin detayları Yeni Şafak'tan Kenan Biter konun uzmanına sordu..

BÜYÜK BİR SAHA KEŞFEDİLMİŞ OLABİLİR

Hem Akdeniz'in hem de Karadeniz'in petrol ve gaz anlamında zengin bir bölge olduğunu dile getiren Enerji Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, ''Karadeniz'e bakarsanız Romanya ve Bulgaristan yıllardır petrol ve doğal gaz çıkarıyor. Tuna blokunun bir kısmı Türkiye'nin de deniz sahasında.Yıllar önce Akçakoca'da ufak bir keşif yapılmıştı. Şimdi belki de daha büyük bir keşif gerçekleşti. Doğu Karadeniz ise orası apayrı bir bölge. Orada deniz tabanında yüksek miktarda gaz hidrat vardır. Ancak onun için teknolojik bir açılım gerekiyor.O yüzden ben Ya Batı Karadeniz'de ya da Doğu Akdeniz'de yeni bir sahanın keşfedildiğini tahmin ediyorum'' dedi.

İKİ YILDA KULLANMAYA BAŞLARIZ

Bahsedilen bölgelerde gaz ya da petrol yatağının keşfedilmesi halinde bu rezervin iki yıl içerisinde işlenerek piyasaya sürülebileceğinin de altını çizen Kumbaroğlu, örnek olarak ise İsrail'in Leviathan sahasını gösterdi. Söz konusu keşfin ardından 2017 yılında yatırım kararı alındığını ve 2019 yılında bu sahadaki gazın karaya çıkarılarak kullanılmaya başlandığını söyledi.

KARADENİZ'DE SÜREÇ DAHA HIZLI İLERLER

Rezervin Karadeniz'de bulunmuş olması halinde Doğu Akdeniz'e göre sürecin çok daha kolay ve hızlı ilerleyeceğini de sözlerine ekleyen Kumbaroğlu, Akdeniz'de ise Türkiye'nin Libya anlaşması ile hukuki bir zemin kazanıldığını ve son atılan adımlarla bölge Türkiye'nin ne kadar kararlı olduğunu göstermiş olduğunu belirtti.

ULUSLARARASI ENERJİ ŞİRKETİ İÇİN KRİTİK ADIM!

Normalde ülkelerin parsel sahaları belirlediği ve bu sahalara enerji şirketlerini sondaj yapmak için davet ettiğini çıkan gaz ve petrol üzerinden yüzdelik anlaşma yaptığını ancak Türkiye'nin ise kendi gemilerini alarak kendi milli şirketi üzerinden Akdeniz ve Karadeniz'de keşif çalışmalarına başladığını aktaran Kumbaroğlu, başarıya götüren sürecin de bu tarz adımlarla geldiğini kaydetti.

Kumbaroğlu, bu adımların uluslararası büyük bir enerji şirketi ortaya çıkarma noktasında da büyük bir açılım olduğunu söyledi.

YÜZDE 5'İ 70 YILLIK İHTİYACIMIZI KARŞILAR

Keşfin tam olarak ne olduğunun belli olmadığını petrolün bulunduğu yerde gazın da bulunabileceğini o yüzden her ikisinin keşfedilmiş olma ihtimalinin olduğunu vurgulayan Kumbaroğlu, keşfedilen olası bir sahadaki rezerve yönelik ise yine İsrail'in Leviathan sahasını örnek göstererek bu saha ve etrafında 1 trilyon metreküp gaz rezervi bulunduğunu, Türkiye'nin ise yıllık gaz tüketiminin 50 milyar metreküp olduğunu söyledi.

Kumbaroğlu, Doğu Akdeniz'in yüzde 5'inde tahmin edilen rezervin bile tek başına Türkiye'nin yaklaşık 70 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek miktarda olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin boru hatları ile aldığı gazlara yönelik anlaşmalarının 2022 yılında sona ereceğini de sözlerine ekleyen Kumbaroğlu, ''Boru hatlarına yönelik yapılan 20-25 yıllık sözleşmelerin bitiş tarihi iki yıl sonraya denk geliyor. 2022'den itibaren anlaşmalar sona eriyor. Türkiye böyle bir enerji kaynağı bulduysa eğer çok büyük bir koz kazanmış olacak. Bunun dışında Avrupa'ya gaz ihracatı olarak düşünmek lazım. Türkiye açık denizlerde bulduğu gaz ile enerji ihracatçısı konumuna gelebilir.'' diye konuştu.

Bloomberg: Türkiye Karadeniz'de enerji kaynağı keşfetti

Erdoğan: Cuma günü müjdeyi vereceğim

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Koray20 Ağustos 2020 13:51

    Kimi öüjdenin karadeniz veya akdenizde doğalgaz olduğunu kimi ise çin ile yeni büyük ekonomik, politik ve askeri bir işbirliği olduğunu speküle ediyor. Müjde “çin ile büyük miktarda ‘lira yuan’ swap anlaşması, ve ilk etapta swapta Türkiyenin ihtiyacı kadar çinden dolarda sağlanması. çinle srrbest ticaret, ve akdeniz karadenizde çin ile askeri işbirliği, (yani natodan kopuş) ve zamanla dış ticarrete tamamen Yuan kullanımı.. Mujdede “türkiyenin yeni eksene girecek” dedikleri bu olabilir. Bu durumlar gercek mi bilemiyoruz. Bir çok acıdan bakılınca çok düşük olasılık gibi görünüyor. Böyle müjde diye ortaya nir şey atılırsa her türlü spekülasyonda olur doğal olarak.

  • Murat20 Ağustos 2020 13:29

    Umarız bu defa müjde gercek çıkar, daha öncekiler hep secim öncesi müjdelerdi ve bir sonuç çıkmamıştı veya çok önemsiz miktar rezervler idi. Rezerv miktarınıda açıklarlarsa müjdeyi dörtgözle bekliyoruz

  • aziz20 Ağustos 2020 12:40

    biz bir faydasını görmeyiz müjdeden sonra yeni zamlar gelir görürüz sonra ben 50 yaşıma kadar bize yarayacak bir devlet faydası görmedim

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU20 Ağustos 2020 12:08

    CHP ne diyor suriye de ilbya da akdeniz de ne işiniz var diyor.ABD başkanı biden ağzından konuşuyor.Oralarda diğer ülkelerin ne işi var ise bizim de oralar da bu işimiz var.

  • Maden20 Ağustos 2020 12:07

    Iyide ne aciklamiyorsun kafa mi buluyon milletle

  • TAMİZ KARTALGÖZ20 Ağustos 2020 12:43

    Annenin karnıda nasıl durdun biraz sabırlı ol.bir hesaplar var demek ki.

  • Vatandaş20 Ağustos 2020 11:58

    Erdoğan 20 sene daha iktidarda,jooo ve dostlarına duyurulur,sesim geliyor mu alooooooooo

  • KERİM20 Ağustos 2020 11:16

    TAMAMI 1400 YIL YETER O ZAMAN. BU NASIL BİR HESAP  70X20=1400YIL

  • Hak20 Ağustos 2020 10:19

    Umarım 70 yıl ihtiyacı karşılayacak kadar gaz yada petrol bulunmuştur. Türkiye disa bağımlı olmaktan bir nebze kurtulur ve dış borç azaltılır, ayrica enerji ve yakıt masraflarımız kısa sürede düşüşe geçer ve herkes bundan faydalanır Türkiye de

  • Kamil20 Ağustos 2020 12:56

    Diyelim bulundu , çıkarabilecekmisin, yakışa hazır hale getirebilecekmisin, depolayabilecekmisin, yeterli teknolojin var mı,  pazarlayabilecekmisin..... Türkiye İmalatı Uçak Fabrikalarının nasıl atıl hale getirildiğini okuduğumda diş güçlerin oyunlarını gördüm. Korkum bulunacak doğalgazda da veya petrolde aynı şey olmasın

  • Nedim20 Ağustos 2020 10:08

    Temel atmama töreni ve tatil şov yapan belediye otobüslerini hımca hınç inadına dolduran züppelere örnek olsun, ibret olsun bu hizmet aşkı!

  • Metin20 Ağustos 2020 12:57

    Yorumlarda ayarı kaçırmayalım arkadaşlar, konu hakkında fikir beyanında bulunuyoruz, hepsi bu. Birbirimizi kırmanın anlamı yok, beğenirsin,beğenmezsin...

  • NEDOŞ A!20 Ağustos 2020 11:48

    züppe senin gibi başıboşlara derler, hadsiz! sen kime züppe diyorsun?

  • TROLİÇE20 Ağustos 2020 11:10

    hadi ordan şovmen trol, işi götürüp nereye bağlıyorsun, bulunacak rezerv babanın çiftliğinde değil...  her ağzını açtığında leş kokuyor, nedir CHP den kuyruk acın? 

  • Net man 20 Ağustos 2020 09:17

    Reis büyüksün...kronik muhalefete alışmış olanlar debelensin...reis iş yapıyor iş...Allah başımızdan eksik etmesin seni...

  • erdi ugur21 Ağustos 2020 02:23

    bu ülkede iş yapanı sevmiyorlar hikaye masal anlat herşeye tamam de tatil yap günü kurtar onu istiyorlar cunkü