E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGameStop’ta CEO kovuldu: Hisseler dip yaptı---

GameStop’ta CEO kovuldu: Hisseler dip yaptı

GameStop’ta CEO kovuldu: Hisseler dip yaptı
08 Haziran 2023 - 13:09 borsagundem.com

Wall Street’in en çok konuşulan şirketlerinden olan GameStop’ta, Amazon menşeili CEO Matt Furlong’un görevine son verildi. Şirketin hisseleri ise %19 değer kaybetti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Perakende yatırımcıların en çok ilgilendiği spekülatif hisselerden olan GameStop’ın CEO’su Matt Furlong’un görevine son verildi. İcra kurulu başkanlığına ise tartışmalı isim Ryan Cohen getirildi. Şirketi art arda gelen zararına bilançolardan kurtarmak yeni yollar arayan GameStop, yönetim değişikliğinin ardından hisse senetlerinde ciddi düşüşler gördü.

Ryan Cohen yönetim kuruluna ilk kez 2021’inin başlarında katılmıştı ve GameStop’ın yeniden yapılandırılma planının bir parçası olarak haziran ayında yönetim kurulu başkanlığına getirilmişti. Şirket daha sonra yönetim ekibini elden geçirdi ve CEO pozisyonu için Furlong’u Amazon’dan transfer etti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, çarşamba günkü son yönetim değişikliğinin yatırımcılar tarafından hoş karşılanmadı ve şirketin hisseleri kapanış sonrası %19 değer kaybetti. Şirket tarafından CEO’nun kovulma nedenine dair bir açıklama yapılmadı. Ancak Cohen kararın açıklanmasından kısa bir süre sonra bir Twitter mesajıyla Furlong’u tiye aldı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Furlong şirketin internet satışlarını genişleterek kötü gidişatı tersine çevirmek için 2021-2022 yıllarında GameStop’a katılan düzinelerce kıdemli yöneticiden biriydi. CEO, NFT’ler üzerinden bir pazar oluşturmayı planlıyordu. Büyüme yöneticisi, sipariş karşılama ve tedarik zinciri sistemlerinden sorumlu başkan yardımcıları ve müşteri hizmetlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı gibi birçok önemli pozisyonda yer alan yöneticiler geçen yıl GameStop’taki pozisyonlarından ayrıldı.

GameStop geçen yıl e-ticaret piyasasına girme hedeflerinden geri çekilmeye başladı ve mağazaların daha verimli hale gelmesine odaklandı.

Çarşamba günü yapılan bilanço açıklamasında GameStop mali yılın ilk çeyreğinde net zararını geçen yılki 157,9 milyon dolardan 50,5 milyon dolara düşürdüğünü söyledi. Nisan ayına kadar olan üç aylık dönemde net satışlar %10’luk düşüşle 1,24 milyar dolara geriledi.

Şirketin çarşamba günü paylaştığı raporda Gamestop, Furlong’un yönetim yönetim kurulundan istifa ettiğini ve Mark H. Robinson’ın genel danışman ve sekreterlik görevlerine ek, genel müdür ve CEO rollerini de üstleneceğini açıkladı. GameStop açıklamasında Robinson’ın Cohen’e rapor vereceğini ve idari konulardan, kurumsal gelişimden, hukuki işlerden ve GameStop varlıklarının desteklenmesinden sorumlu olacağı belirtildi.

GameStop yıllardır kâra geçme konusunda sorun yaşayan bir şirket. Perakende oyun satışı yapan şirket, pandemi kaynaklı tüm sorunların yanı sıra konsol ve bilgisayar oyunu müşterilerinin önemli bir kısmının basılı kopyalar yerine internet üzerinden alım yapması nedeniyle çok daha çalkantılı bir döneme girdi.

Üstelik artık çok daha fazla insan akıllı telefonlardan ve tabletlerden oyun oynuyor. Oyun şirketleri ise ücretsiz oyunlarda sanal ürünlerin satışı üzerinden daha fazla gelir elde ediyor.

GameStop 2022’nin son çeyreğinde uzun süre sonra ilk kez kâr elde edebilmişti. Bu kar şirketin yedi çeyrek üst üste zarar etmesinin ardından gördüğü ilk pozitif bilançoydu.

Tartışmalı bir isim olan yönetim kurulu başkanı Cohen ismini evcil hayvan perakendecisi Chewy’nin satışıyla duyurdu. Cohen GameStop’taki aktivist yatırımcı hamleleriyle şirketin kontrolünde önemli bir söz sahibi oldu.

Perakende yatırımcıların azınlık hisselerini satın alan Cohen eski yönetimi ve yönetim kurulunu görevinden etti ve 2021’in sonunda yönetim kurulu başkanı koltuğuna oturdu. Aktivist yatırımcı kısa bir süre içerisinde GameStop’ın hisselerini hızla yükselten perakende yatırımcıların favori ismi oldu.

Cohen yönetime geçmesinin ardından büyük bir marka kampanyasına başlayarak GameStop’u bir e ticaret devine dönüştürmeyi hedefledi. Şirket, satışların artması beklentisiyle yeni sipariş karşılama merkezleri ve bir müşteri hizmetleri tesisi açtı. Ancak perakende oyun firması tedarik zinciri kriziyle karşı karşıya geldi ve yeni ürünler için çok az talep buldu. Söz konusu tablo GameStop’ın e-ticaret işinden geri adım atmasına sebep oldu. Şirket geçen yıl Cohen’in yönetiminde istihdam edilen yüzlerce kurumsal çalışanın işine son verdi.

Perakende oyun firması bugünlerde mağazalarına e-ticaret işletmesinden daha fazla güveniyor. Mağazalar internet siparişlerinin çalışanlar tarafından bölgesel müşterilere paketlenip postalandığı ve müşterilerin satın alımlar için geldiği bir çeşit mini sipariş karşılama merkezleri olarak kullanılıyor.

GameStop son çeyrekte oyun donanımı ve aksesuarları satışlarının arttığını, video oyunları ve koleksiyon ürünlerinin satışınınsa azaldığını açıkladı.

Perakende oyun firması Avrupa’daki mağaza kapanışlarından kaynaklanan 14,5 milyon dolarlık yeniden yapılanma maliyetleri nedeniyle de mevcut çeyrekte ek maliyetlerle karşı karşıya kalacağını bildirdi.

GameStop şirket bilançolarının çarşamba günü tartışılması konusundaki çağrıyı ise iptal etti.

Coinbase’in hayatta kalma olasılığı yüzde 33

 

Borsada ani düşüşler ve ani yükselişler dönemi

 

Borsaya girmeden önce atılması gereken 3 adım

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)