E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaSporFutbolda devrim niteliğinde kural değişikliği geliyor---

Futbolda devrim niteliğinde kural değişikliği geliyor

Futbolda devrim niteliğinde kural değişikliği geliyor
18 Kasım 2023 - 16:05 borsagundem.com

Futbolda 2024-25 sezonu için devrim niteliğinde kurallar geliyor. İşte Wenger Yasası ve geçici ihraçlar...

Dünya genelinde en popüler sporlar listesinin başına oturan futbol ile ilgili tarihi kural değişiklikleri devreye giriyor. Geçici ihraçlar, kaptan dışında hakeme yaklaşan herkesin uyarılması ve en çok tartışma konularından bir tanesi olan ofsaytla ilgili yenilikler hakemliğin geleceğinde belirmeye başladı. Yeni kurallardan bazılarının 2024-25 sezonunda futbolda yer alması bekleniyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, pek çok kişi futbol kurallarındaki değişikliklerden, özellikle de elle oynama kurallarından şikayetçi, yeni kuralların karmaşık yorumlanmasıyla ilgili sorunların ardı arkası kesilmiyor. Bazılarını açıklamak zor, ancak hepsi önceki yıllarda çeşitli testlere tabi tutuldu, tartışıldı ve sonunda IFAB tarafından her zaman çoğunlukla onaylandı, ancak IFAB’ın sekiz üyesinden dördünün Britanya Adaları’ndan gelmesiyle İngiliz havası olduğu söylenmelidir.

Değişiklikler, modifikasyonlar ya da yeni kurallar halihazırda hazırlık aşamasında ve 2024 yılı başlarında yapılacak bir sonraki IFAB toplantısında uygulamaya konulabilir.

Wenger Yasası, yani ofsayt kuralının tersine çevrilmesi ve forvet oyuncusunun vücudunun son kısmını rakibiyle temas halinde tuttuğu sürece savunma oyuncusunun önünde olmasına izin verilmesi, halihazırda İsveç ve İtalya’daki farklı gençlik turnuvalarında test ediliyor.

TAM DEVRİM HAZIRLIĞI

İlk testler tatmin edici ve hakemler böyle bir değişikliğin ofsaytın doğduğu ruha (1925) daha da uygun olacağını ve şüphesiz hücum futbolunu destekleyeceğini düşünüyorlar. Asıl soru, savunma oyuncularının da aynı şekilde düşünüp düşünmediği. FIFA, IFAB aracılığıyla, şu anda tasarlanan şekliyle futbolda tam ve mutlak bir devrim anlamına gelecek olan bu değişiklik konusunda çok ısrar ediyor. Ve bunu ellerinde istatistiklerle söylüyorlar.

GEÇİCİ İHRAÇ

Futbol dünyasındaki bir diğer büyük tartışma ise geçici ihraçlarla ilgili. İlginçtir ki, IFAB 2017 yılında bu inisiyatifin uygulanmasını onaylamıştı, ancak belli kategorilerde uygulanıyordu. Altı yıl sonra IFAB, profesyonel futbolda uygulanabileceğini belirtmeksizin bu uygulamayı yeniden deniyor.

Onaylanan kuralda şöyle deniyor:

“Geçici ihraç, ihtar edilebilir bir suç (sarı kart) işleyen bir oyuncunun belirli bir süre boyunca maça devam etmesini engelleyen ve derhal askıya alınmasını içeren bir cezadır. Geçici uzaklaştırmaların arkasındaki felsefe, anlık bir cezanın suç işleyen oyuncunun ve dolayısıyla takımının davranışları üzerinde önemli ve ani bir olumlu etkiye sahip olabileceğidir.” Bu, her Federasyonun yetki defterine bırakılmıştı.

“UYARIDAN DAHA CAYDIRICI OLABİLİR”

Artık her şey değişti ve maç süresinin yüzde 10 ila 15’i arasında sürecek geçici ihraçların uygulanabileceği açıkça kabul ediliyor. Bu durum IFAB’ın güçlü adamlarından biri olan Lukas Brud tarafından da kabul edildi:

“Oyuncuların kötü davranışlarının futbol için ciddi bir sorun olduğunu tespit ettik. Oyun kurallarında değişiklik yaparak neler yapabileceğimizi inceliyoruz. Planlı bir oyundan ihraç, uyarıdan daha caydırıcı olabilir. Sadece kaptanın hakeme doğru bir şekilde yaklaşabileceği fikrine de çeşitli paydaşlardan büyük ilgi var.”

HAKEM TELEPLERİ

Hakemler derneği, neredeyse her maçta hakemin etrafının aniden oyuncular tarafından sarılıp azarlandığı sahnelere bir son vermek istiyor. Sadece kaptanın hakeme yaklaşabileceği ve bunu yapan diğer oyuncuların uyarı alacağını bildiği ya da varsaydığı bir kural getirmek istiyorlar.

Hakem eşinin itirafları futbol dünyasını sarstı

 

TFF'den Türk futbol tarihinde bir ilk

 

Yıldız futbolcuya 7 ay futboldan men cezası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)