E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaKripto ParalarFon yöneticilerinin 3’te 2’si kripto yatırımlarına karşı---

Fon yöneticilerinin 3’te 2’si kripto yatırımlarına karşı

Fon yöneticilerinin 3’te 2’si kripto yatırımlarına karşı
15 Şubat 2022 - 15:04 borsagundem.com

Kripto yatırımları özellikle genç yatırımcıların popüler tercihleri arasında bulunuyor. Ancak yatırım profesyonellerinin büyük bir kısmı bu oldukça riskli varlıkların portföylerde bulunmaması gerektiğini savunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Her üç fon yöneticisinden ikisi bireysel yatırımcıların portföylerinde kripto para birimlerine sahip olmaması gerektiğini düşünüyor. Natixis Investment Managers anketine göre, yatırım yöneticileri kripto para birimlerini müşterilerine önermemesinin sebebi olarak şeffaflık ve piyasa denetimsizliği olduğunu belirtiyor.

Yatırım yöneticileri, aracı kurumlarda, finansal danışmanlık işletmelerinde, özel bankalarda ve diğer kurumlarda firmaların müşterilerine sunduğu yatırımları analiz etmekle ve seçim yapmakla görevli finans çalışanlarıdır.

Natixis’in anketine göre, 2,7 trilyon dolarlık müşteri varlığını yöneten firmalardaki 141 ABD fon yöneticisinin katıldığı ankette, katılımcıların yüzde 68'i bireysel müşterilerin kriptoya erişememesi gerektiğini düşünüyor.

Bununla birlikte söz konusu yaklaşım özellikle genç yatırımcılar arasında yükselen Bitcoin ve Ethereum gibi dijital para birimlerine yönelik taleple çelişiyor. Ankete katılan fon yöneticilerinin %40’ı müşterilerinin giderek daha fazla kripto yatırımlarına erişim istediğini söylüyor.

CNBC’nin Ağustos ayında yayınladığı bir diğer ankette ise, yatırımcıların %10'undan fazlasının dijital paraları gayrimenkul, hisse senetleri, yatırım fonları ve tahviller gibi yatırım varlıkları arasında sıralıyor. Söz konusu yatırımcıların üçte ikisi ise alım satımı daha kolay hale geldiği için kripto varlıklarını geçen yıl satın aldıklarını belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre finans firmaları ise yatırımcıların kripto para ticaretini yapabilmeleri için yeni yollar eklemeye devam ediyor. Geçtiğimiz Ekim ayında ABD borsalarında ilk kez vadeli Bitcoin işlemi yapan borsa yatırım fonları piyasaya salınmıştı.

Kripto isteksizliği

Natixis Yatırımcı Analizi Merkezi Genel Müdürü Dave Goodsell'e göre, yatırım profesyonellerinin isteksizliği büyük ölçüde kripto para birimlerinin şeffaflığı konusundaki endişelerden ve belirgin bir piyasa düzenlemesi eksikliğinden kaynaklanıyor.

Firmanın Salı günü yayınlanan anketine göre, fon yöneticilerinin yaklaşık %87'si kripto varlıkların daha şeffaf olması gerektiğini kabul etti ve %84'ü bir tür düzenleyici kurum gözetime ihtiyaç duyacaklarını düşünüyor.

Goodsell, bazı firmaların müşterilerine borçlu olduğu yasal göreve atıfta bulunarak, "Bana kalırsa eğer güven sağlamayı içeren bir rolleri bulunuyorsa bu tür yatırımları tavsiye etmeleri de zorlaşıyor. Sanırım tereddüt de buradan geliyor" açıklamasında bulundu.

Fon yöneticilerinin yaklaşık %70'i, firmalarının dijital varlıklar ve kripto para birimlerinde yatırım yapmadan önce daha fazla eğitime ihtiyacı olduğunu da kabul etti.

Kripto konusundaki kararsız fon yöneticilerinin ötesine de uzanıyor.

ABD Senatörü Elisabeth Warren Temmuz ayında bir Senato Bankacılık Komitesi görüşmeleri sırasında kripto para birimleri için, “ABD finansal sistemini gölgelerin ardındaki bazı yüzü olmayan süper kod uzmanlarının ve kripto madenci gruplarının kaprislerine bırakıyor” ifadelerini kullandı.

Bununla birlikte, aynı görüşmede, Senatör Cynthia Lummis, açık kaynaklı finansın sağladığı şeffaflığın ve açıklığın finans sektöründeki kapsayıcılığı teşvik etmenin bir yolu olarak gösterdi.

Mali danışmanlar genellikle müşterilerin risk duyarlılığını göz önüne bulundurarak yatırım portföylerinin küçük bir kısmından daha fazlasında kripto paralara yer vermelerini önermiyorlar. Geçtiğimiz Kasım ayındaki 67.000 dolar zirvesine ulaşan Bitcoin an itibariyle 44.300 dolar civarında işlem görüyor.

Borsalarda Bitcoin miktarı düşüşe geçti

 

Dev banka Bitcoin için adil fiyatı ortaya çıkardı!

 

Cüzdanı enflasyona karşı korumanın kısa yolu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)