E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFOMC tutanakları piyasalarda oynaklık oluşturabilir---

FOMC tutanakları piyasalarda oynaklık oluşturabilir

FOMC tutanakları piyasalarda oynaklık oluşturabilir
18 Ağustos 2021 - 08:12 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, bugün yayınlanacak olan FOMC tutanaklarındaki açıklamaların piyasalarda oynaklık oluşturabileceği aktarılıyor.

Dün ABD’den gelen veriler ekonominin üçüncü çeyreğe başlarken gösterdiği performansa yönelik karışık sinyaller üretti. Öncellikle Perakende satışlar verisinin beklentileri karşılamayarak daralma kaydetmesi dikkat çekti. Bu noktada manşet veri yıllık olarak %1.1 oranında daralmayı işaret etti. Çekirdek bazda ise aylık %0.1 gibi ılımlı artış beklenilirken %0.4 daralma gözlendi. İç talebin üçüncü çeyrekte zayıfladığını net olarak söyleyebiliriz. Bu durum ise Delta varyantı kaynaklı korona virüs endişelerine işaret ediyor olabilir. Artan vaka sayıları ile ekonomiye duyulan güvende azalma iç talebin gerilemesine neden oluyor. Dolayısıyla vaka sayılarını yakından izlemeye devam edeceğiz.

Perakende satışlar verisinin aksine sanayi üretimi verisi ise beklentilerden daha iyi bir performans gösterdi. Haziran ayı ile kıyasladığımızda %9.9’dan %6.55 seviyesine gerileme olduğunu da söylemek gerekiyor.

Bu verilerin yanında dün FED Başkanı Powell’ın konuşmaları takip edildi. Powell, ABD ekonomisinin henüz pandemi öncesi seviyeyi dönmediğini belirtti. Delta varyantının ekonomiye gözle görülür bir etkisinin olup olmayacağının da belirsiz olduğunu ve aşılama hızının yavaşlaması ile korona virüsünün bir süre daha hayatımız yer almaya devam edeceğini ekledi. Ayrıca FED’n korona virüsün etkileri ile mücadele sürecini anlatan Powell, acil durum araçlarını etkili bir şekilde kullandıklarını, acil durum ortadan kalktığı için bu araçları tamamen kaldırma sürecinde olduklarını dile getirdi. Açıklamalarda para politikasının seyrine yönelik keskin ifadeler yer almadı.

Gün içerisinde ABD’de FOMC toplantı tutanakları açıklanıyor. Tutanaklarda FED üyelerinin özellikle varlık alım miktarını azaltma noktasında hangi şiddette tartıştıklarını görmek isteyeceğiz. Üyelerin genel görüşü varlık alım miktarını yıl içerisinde azaltmaya başlamak çeklindeyse bu durum piyasalar adına olumlu bir geliş olarak değerlendirilemez. Son dönemde bazı bölgesel FED başkanları da oldukça şahin ifadelerde bulunmaktaydılar. Dolayısıyla ekonominin gidişatına yönelik yorumlar eşliğinde politikasına etkilerine yönelik açıklamalar piyasalarda oynaklık oluşturabilir.

ÖNE ÇIKANLAR

Asya Pasifik Bölgesi'nde hisse senetleri Çarşamba günkü işlemlerde yükseliş kaydetti. Japon endeksleri güne hafif primli başladı.Çin ana karası ve Hong Kong'da da endeksler pozitif bölgede.

Sabah saatlerinde yatırımcılar tarafından Yeni Zelanda Merkez Bankası'nın faiz kararı takip edildi. Banka artırım beklentilerine rağmen faizlerde değişikliğe gitmedi ve faizi yüzde 0.25 düzeyinde sabit bıraktı.

Japonya’da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında 6 eyalette süren olağanüstü hal (OHAL) kapsamına 7 eyalet daha eklendi.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, "ABD ekonomisi henüz pandemi öncesi seviyeye dönmedi" dedi.

Fed Başkanı Jerome Powell, Delta varyantının ABD ekonomisinde toparlanmayı rayından çıkarıp çıkarmayacağını belirsiz olduğuna işaret etti.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, ABD'de yüksek enflasyon rakamlarının kısa ömürlü olacağına inandığını, yüksek enflasyonun geçici olup olmadığını görmek için verileri yakından takip edeceklerini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, pandemi yaşanmasıydı istihdam içinde yer almaya devam edecek 6-8 milyon Amerikalının hala iş gücü piyasasının dışında olduklarına işaret etti.

ABD Başkanı Joe Biden ile İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Afganistan'daki son durumu değerlendirmek üzere gelecek hafta çevrim içi ortamda G7 zirvesi düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Fed Başkanı Jerome Powell, insanların dijital ödemeye daha fazla yönelmeye başlamaları ile birmikte dijital paranın giderek daha önemli hale gelmekte olduğunu söyledi.

Japonya Maliye Bakanlığı verilerine göre Temmuz ayında ihracat ve ithalatta güçlü büyüme yaşandı, ancak analist beklentileri yakalanamadı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), İran'ın uranyum zenginleştirmeye silah yapabilecek seviyeye yakın noktaya doğru hız verdiğini öne sürdü.

AC Asia ex, Japan % 0,63 alıcılı

S&P 500 % 0,10 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,26 alıcılı

Asya borsalarında yükseliş

Borsada hafif alıcılı açılışın devamı bekleniyor

Kripto paralar için şok sözler: Dolandırıcılık, zırva, aldatma

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)