E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFiyatlamalarda hafta başlangıcı olumlu---

Fiyatlamalarda hafta başlangıcı olumlu

Fiyatlamalarda hafta başlangıcı olumlu
25 Ocak 2021 - 09:00 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan analizde küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Tahvil faizlerindeki hızlı yükselişin ardından en azından şimdilik  belirli bir bant aralığına oturma izlenimi vermeye başlaması durumu Amerikan doları üzerindeki yukarı yönlü baskının da hafiflemesine imkan tanıyor. Ancak yine de DXY >90.00 şeklindeki pozisyonunu devam ettiriyor. 2021 başlangıcından bu yana EMFX para birimlerinin  performansları incelendiğinde pandemi ile mücadele ve aşılamada alınan  yol gibi ayrıntıların para birimleri üzerindeki etkileri öne çıkmakta.
Amerikan doları karşısında BRL %5’e, ZAR ise %3’e yakın değer  kaybederken, aralarında TRY’nin de bulunduğu sınırlı üye tablonun  primlenme kısmında yer almakta. Doğu Avrupa ve Asya para birimlerinin  öne çıktığı performansta lira %0.29 değer kazancı ile listenin  dördüncü sırasında bulunuyor. Öte yandan CFTC tarafından açıklanan  veriler incelendiğinde kısa yönlü Amerikan doları pozisyonlanması  eğiliminin ise devam ettiği görülmekte. Toplamda $35 milyar seviyesine  ulaşan kısa yönlü pozisyonların yanında tüm bu karmaşanın ortasında 10y vadeli tahvilde takınılan tutum ise yatırımcıların 3 yıl aranın ardından ilk kez artıya geçmesi oldu. ETF’lerin değerli metallerdeki  aktiviteleri ise geçtiğimiz hafta işlemlerinin toplamında neredeyse yok denecek kadar azdı.
Risk iştahının zayıfladığı ve EMFX para birimlerinin ağırlıklı  değer kaybettiği Cuma günü işlemlerinde Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.62 zayıflama ile tamamladı. BİST 100 endeksi  kapanışı %-0.59 ile 1542 puan seviyesinden gerçekleşirken, 10y vadeli  tahvilde faizin son seviyesi %13.29 ile değişim göstermedi. Ülke risk  primi haftayı 330bp seviyesinden tamamladı.
EMEA bölgesi endekslerinde işlem hacimlerindeki artışlarla  destekli değer kayıplarının genele yayıldığı görüldü. Euro Stoxx 50 %-0.44, FTSE 100 %-0.30, DAX %-0.24 ve Rusya (RTS, USD) grubu %-3.11  ile takip edildi. Değer kayıplarının öne çıktığı günde işlem hacimleri  son 5 gün ortalamalarına kıyasla %15-20 artış gösterdi.
Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansından devralınan olumsuz  yaklaşım korunurken majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan ülke  varlıkları arasındaki ayrışma dikkat çekti. Nasdaq %0.09’luk yataya  yakın performansı ile nispeten olumlu kalmayı başarırken, Dow Jones %-0.57, S&P 500 ise %-0.30 ile takip edildi. Avrupa’nın aksine işlem  hacimleri kıta genelinde zayıf seyrederken  Bovespa %-0.80, Merval ise %0 ile günü tamamladı. Kayıplar Kolombiya’da %2’ye yaklaşırken, Şili’de ise %2’yi aştı.
Asya’da yeni gün fiyatlamaları hafta başlangıçlarının olumlu yönde seyrettiğini gösteriyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %0.37, Hang Seng %2.23, CSI 300 %1.43 ve KOSPI %1.99 ile oluşmakta. USDCNH paritesi offshoreda 6.4833 ile yuan lehine performans sergilemekte.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)