E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsa yeni haftaya nasıl başlayacak---

Borsa yeni haftaya nasıl başlayacak

Borsa yeni haftaya nasıl başlayacak
25 Ocak 2021 - 08:20 borsagundem.com

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesi bekleniyor.

• Türkiye’de korona virüs vaka sayısı 5.277 artarak 2.429.605’e yükseldi. Korona virüs hasta sayısı ise bir önceki güne göre 684 kişi arttı. Hayatını kaybeden kişi sayısı 140 kişi artarak 25.073’e yükseldi. İyileşen sayısı ise 2.307.721.

• Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "İnaktif aşıların 10 milyon doz olan ikinci sevkiyatının ilk bölümü (6,5 milyon doz) bu sabah ülkemizde olacak." açıklamasında bulundu.

• Koca: Mutasyon sebebi ile İngiltere, Danimarka ve Güney Afrika'dan ülkemize olan uçuşlarda geçici durdurma kararı alınmıştı. Bu ülkelere artan mutasyonlu virüs kaynaklı vakalar sebebiyle Brezilya da eklenmiştir .

• Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Nijerya açıklarında saldırıya uğrayan gemi Türk şirketine ait değil. İçindeki 19 personel Türk, biri Azerbaycan vatandaşı. Kaçırılan vatandaşlarımızın kurtarılması için de gerekli temasları başlattık.

• Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yüksek faize kesinlikle karşıyım .

• S&P Türkiye’nin kredi notunu teyit etti, görünümünü değiştirmedi.

• S&P: Kovid - 19 salgınına rağmen, Türkiye ekonomisinin 2020 yılında kredi teşviki ile %0,9 büyüdüğünü tahmin ediyoruz.

• S&P, Türkiye ekonomisinin 2021 yılında %3,6, 2022 yılında %3,5 büyüyeceğini, Türkiye'de tüketici fiyatlarının 2021 yılında %12,5, 2022 yılında %8,7 olacağını, Dolar / TL tahminin 2021 sonunda 7,52, 2022 sonunda 7,79, 2023 sonunda 8,25, 2024 sonunda 8,62 seviyesinde olacağı tahminlerinde bulundu.

• Rusya: Sputnik V aşısının Türkiye’de üretilmesi için Türk ilaç şirketiyle anlaşma imzalandı .

• ABD Başkanı Biden: Cumhuriyetçi Parti 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketine şu ana dek destek vermedi .

• Joe Biden'ın Savunma Bakanı adayı emekli General Lloyd Austin, Senato'da 2'ye karşı 93 oy alarak ABD'nin ilk siyah Savunma Bakanı oldu .

• Janet Yellen'in ABD Maliye Bakanı adaylığı Senato komisyonunda onaylandı.

• Bilim insanları yeni korona virüs varyantlarının daha ölümcül olduğuna ilişkin duyurulan bulguların, henüz ispatlanmadığını ve bulguları doğru olarak kabul etmek için henüz erken olduğunu söyledi .

• Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Karadeniz'deki yeni sondaj lokasyonu olan Türkali-2 kuyusuna ulaştığını bildirdi.

• İtalya Başbakanı Conte, Kovid-19 aşı tedarikini azaltacağını açıklayan üretici ilaç firmalarına karşı sözleşmedeki hakları çerçevesinde yasal yollara başvuracaklarını bildirdi.

• WhatsApp uygulamasının kişisel verilerin Facebook ile paylaşılması konusunda hatalar yaptığı ve Avrupa'daki kullanıcıları bu konuda gerekli biçimde bilgilendirmediği için ceza alabileceği belirtildi.

• Suudi Arabistan'da kabine değişikliğine gidildi. Karar kapsamında Merkez Bankası Başkanı Ahmed al-Kholifey görevden alındı. Yerine eski başkanlardan Fahad al-Mubarak getirildi.

Ne Olacak?

• Yurtiçinde Kapasite Kullanım Oranı ve İmalat Güven Endeksi Açıklanacak.
• Küresel piyasaların gündemi bu hafta (25 - 29 Ocak) online olarak düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu zirvesi ile yoğun olacak.
• Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın bugün yapılması bekleniyor.
• Türkiye ile Yunanistan Arasında İstikşafi Görüşmeler'in 61. turu bugün İstanbul'da yapılacak.
• ABD Senatosu Çoğunluk Lideri Schumer, eski Başkan Trump’ın azledilmesine yönelik Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tek maddelik tasarının bugün Senato’ya iletileceğini açıkladı.
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif pozitif başlangıç yapmasını bekliyoruz.

BİST100 endeksinde pozitif açılış gerçekleşmesini bekliyoruz.

Geçtiğimiz haftanın en çok konuşulan konusu ABD’de başkanlık devir teslim töreniydi. Piyasalar ABD Başkanı Biden’ın açıkladığı 1,9 trilyonluk teşvik paketi ve Hazine Bakanı Yellen’ın da paketin gerekliliğine vurgu yapmasının ardından ABD Başkan Yardımcısı Harris, Şubat ayında Senato’da paketin geçmesini umduklarını belirtti. Bu gelişmeler ABD’nin gelen mali destekle salgındaki hasara karşı direnmesi için önem oluşturuyor, Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Çin’de artan yeni tip korona virüs vakalarına bağlı olarak sert tedbirlerin tekrar gündeme gelmesiyle küresel piyasalarda satıcılı bir seyrin hakim olurken, yurtiçinde geçen hafta Merkez Bankası'nın politika toplantısının ardından 7,37'den kapatan Dolar/TL kuru haftanın son işlem gününe yatay bir başlangıç yapması sonrasında 7,40’ın üzerine geçerek yükselişe geçti. TCMB yılın ilk politika toplantısında beklentileri doğrultusunda faiz değişikliğine gitmeyerek politika faizini %17,00'da bıraktı. Bununla birlikte karar metninde sıkı duruşun uzun müddet sürdürülmesine karar verildiğini ve gerekirse ilave sıkılaştırma yapılabileceği belirtildi. Türkiye iki yıl vadeli Hazine tahvil faizi %14,70 oldu. 10 yıl vadeli dolar cinsinden Hazine tahvillerinin faizi 12 baz puan düşüşle % 5,74'e geriledi. Türkiye'nin 5 yıllık CDS primi 11 baz puan düşüşle 324 baz puana indi. Borsa İstanbul BİST100 endeksi tarafında ise geçtiğimiz hafta içinde 1.560 puan etrafında dalgalı bir seyir izlerken 1.550 destek seviyesinin kırılmasıyla birlikte Cuma günü 1.525 puan seviyesi görüldü, Kısa vadede 1.500 destek seviyesi korunduğu sürece yükseliş senaryomuzda bozulma olmazken, 1.575 direnç seviyesinin kırılması yeni tarihi seviyelerin görülmesinde etkili olabilir.

VİOP 30 Endeks kontratında pozitif açılış bekliyoruz.

VİOP 30 Endeks Şubat kontratı, Cuma günü 1.637 - 1.672 fiyat aralığında işlem görerek günü 1.666 uzlaşma fiyatından tamamladı. Kontrattaki açık pozisyon sayısı 14.806 azalarak 537.775 adet kontrat olarak gerçekleşti.

VİOP 30 Endeks kontratında 60 dakikalık HO’nın geçtiği 1.683 seviyesinin yakınında hareket etmemiz kısa vadede yükseliş eğilimini canlı tutuyor, özellikle 1.720’nin üstüne çıkmamız durumunda ilk aşamada 1.850 seviyesini kısa vadeli hedef haline getirebilir. Aşağı yönde ise kısa vadeli düşüşün devam edebilmesi için 1.641 destek seviyesinin kırılması gerekmektedir. Kısa vadede yukarı yönde 1.672 ve 1.685 seviyesi önemli bir direnç olarak karşımıza çıkarken. Aşağı yönde ise 1.650 ve 1.641 seviyesi önemli bir destek noktası olarak takip edilecektir.

Altında yükselişin adı: Dolar ve teşvik

Döviz kurları yeni haftaya nasıl başladı?

Faizsiz konut piyasasına düzenleme geliyor

Koca müjdeyi vermişti! 6.5 milyon doz Çin aşısı İstanbul'da

Dükkanı kapanan esnafın vergisi erteleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)