E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFinlandiya resmen NATO'ya katıldı---

Finlandiya resmen NATO'ya katıldı

Finlandiya resmen NATO'ya katıldı
04 Nisan 2023 - 16:05 borsagundem.com

Türkiye'nin onay belgesini ABD'ye teslim etmesiyle Finlandiya 31. üye olarak NATO'ya katıldı. Rusya’nın katılıma ilk tepkisi "Rusya Finlandiya'nın NATO'ya katılımına yanıt vermek zorunda kalacak" oldu.

Türkiye, Finlandiya'nın NATO üyeliğini onayladığına dair belgeyi, 1949 tarihli Kuzey Atlantik Antlaşmasının saklayıcısı ABD'ye teslim etti. 

Böylece Finlandiya ittifakının 31. üyesi olarak NATO'ya katıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Finlandiya'nın NATO üyeliğini "Tarihi bir gün." olarak nitelendirdi.

Haziran 2022'de düzenlenen Madrid Zirvesi'nden hemen sonra NATO ülkelerinin çoğu, Finlandiya ve İsveç'in üyelikleri için onay sürecini başlatmıştı. 20 NATO ülkesi temmuzda, 4 ülke ağustosta, 4 ülke de eylülde meclislerinde onay sürecini tamamladı.

Son olarak 27 Mart'ta Macaristan Meclisi, Finlandiya'nın üyeliğini onayladı. TBMM'deki onay da 30 Mart'ta çıktı. Böylece Finlandiya'nın NATO üyelik süreci, bir yıldan kısa sürede tamamlanarak İttifakın 74 yıllık tarihinde en hızlı ilerleyen üyelik süreçlerinden biri oldu.

"Rusya'ya saldırganlığın işe yaramadığını gösterdik"

Resmen NATO üyesi olmasının ardından Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ortak basın açıklaması düzenledi.

İsveç'in üyeliğine ilişkin soruya Stoltenberg "Sayın Erdoğan ile irtibat halindeyiz. Atılacak adımlar üzerinde de görüştük. Birkaç hafta önce de Ankara'daydım. Finlandiya'nın sürecini burada tamamlıyoruz. Ama üçlü mekanizmayı tekrar harekete geçirmek istiyoruz. Madrid'de imzalamamıştık biliyorsunuz. Ankara'daki toplantılarımda da dile getirdim İsveç de aslında Finlandiya gibi verdikleri taahütleri yerine getirdiler. Hiçbir şeyin engel olmaması gerekir dedim. Bu şu anda ittifakımızın bir numaralı önceliği. Hepimiz elimizden geleni yapıyoruz. Umarız üye sayısı kısa sürede 32'ye çıkacak. Türkiye dahil ittifak üyeleri kısa sürede Finlandiya ve İsveç'i üye olmaya davet etti. Şu ana kadar NATO'nun modern tarihine baktığımızda en önemli katılımlardan birisi oldu. Bugün Finlandiya'nın üye olduğunu görüyoruz umarız İsveç de en kısa zamanda üye olacak" diye konuştu.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö de NATO üye olmalarına yönelik "Finlandiyalılar artık kendilerini daha güvende hissedecekler. Bizim için en önemli olan şey bu" diye konuştu.

Niinistö İsveç'in sürecine yönelik soruya ise "Tüm sürece baktığınızda aslında çok zor olmadı. Güven içerisinde olduk ve çok açık bir şekilde tam da vaktinde üye olduk. Tabii ki rahatladık, tabii ki üzerimizden yük kalktı. Güvenlik ve istikrar için oldukça önemli. İsveç konusunda Sayın Erdoğan ile de görüştüm, Sayın Genel Sekreter de görüştü. Ben gelecek konusunda olumlu bakıyorum" yanıtını verdi.

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Brüksel'deki karargahta bir araya geldi, burada Finlandiya'nın NATO üyeliğine kabulü için tören düzenlendi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, "Finlandiya'nın NATO üyeliği tarihi bir olay. Finlandiya'nın rızası olmadan hiçbir NATO gücü Finlandiya'da konuşlanmayacak. Amacımız çatışmayı provoke etmek değil, önlemek" açıklamasında bulundu.

Rusya'dan gerginliği artıran açıklama

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, "Finlandiya'nın NATO'ya katılımı çatışmanın önemli ölçüde genişlemesini sağlayacak" dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov da "Rusya Finlandiya'nın NATO'ya katılımına yanıt vermek zorunda kalacak" ifadelerini kullandı.

Askeri kapasiteyi artıracak

Öte yandan, Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasıyla Rusya da sınır güvenliğini iki katına çıkardı. Moskova'dan dün yapılan açıklamada, Rusya'nın batı ve kuzeybatıda bölgelerindeki askeri kapasitesini artıracağı ifade edildi.

Stoltenberg'in Finlandiya'nın NATO'ya resmi olarak katılacağını açıklamasının ardından Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grushko Rus haber ajansı RIA'ya şöyle konuşmuştu;

"Finlandiya'nın NATO'ya katılmasının ardından Rusya batı ve kuzeybatı bölgelerinde ve askeri kapasitesini artıracak."

NATO'dan Finlandiya açıklaması: Asker konuşlandırmamız ülkenin kararına bağlı

 

Rusya Finlandiya'nın NATO'ya katılmasına karşılık verecek

 

Finlandiya'ya NATO vizesini onaylayan kanun Resmi Gazete'de

 

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'ten Finlandiya'ya tebrik mesajı

 

Finlandiya'nın NATO’ya üyeliğine onay

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ04 Nisan 2023 17:18

    Hem kendini yaktı hemde bizi........Her üye bir risk demektir.....Şimdi rusya finlandiya sınırına balistik binlerce nükleer silahı döşer....ilk yanacak ülke bunlar olur.....

  • Pala04 Nisan 2023 17:15

    Iste kuzu kuzu geldin

  • emekci04 Nisan 2023 16:34

    eeee ne demişler, bazıları konuşur, bazıları yapar. ama bazıları yalan konuşur, bazıları yanlış yapar.