E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemFidan ile Rus mevkidaşı Lavrov'dan ortak açıklama---

Fidan ile Rus mevkidaşı Lavrov'dan ortak açıklama

Fidan ile Rus mevkidaşı Lavrov'dan ortak açıklama
31 Ağustos 2023 - 16:15 borsagundem.com

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ile görüştü. Görüşme sonrası iki bakandan da kritik açıklamalar geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti. Bakan Fidan'ın Rus mevkidaşı Lavrov ile görüştü. Görüşme sonrası iki bakan ortak açıklama yaptı. Bakan Fidan, Karadeniz tahıl girişimiyle ilgili olarak, "Ülkemizin katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz" derken, mevkidaşı Lavrov da "Lavrov, Rus tahılının ihracatıyla ilgili Batı'nın sözünde durmadığını belirterek "BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz" değerlendirmesinde bulundu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'ya gitti. Bakan Fidan'ın Rus mevkidaşı Lavrov ile görüşmesi sona erdi.

Görüşme öncesi konuşan Lavrov, "İkili ilişkileri ve da bölgesel meseleleri ele alacağız, sürekli olarak temas halinde olmamız gerekiyor, verimli bir toplantı geçireceğimizi düşünüyoruz." dedi.

Bakan Fidan ise, "Geçmişte çok kez ziyaret ettiğim Moskova'yı bu kez dışişleri bakanı olarak ziyaret ediyorum. Bugün gündemimiz yoğun. İkili konular ile bölgesel ve küresel meseleleri ele alacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın Soçi ziyareti öncesi görüşmelerde bulunacağız. Değerli dostuma ve heyetine misafirperverliği için teşekkür ediyorum" dedi. İki bakan görüşme sonrasında basın açıklaması yapıyor.

İKİ BAKANDAN ORTAK AÇIKLAMA

Görüşme sonrası Lavrov yaptığı açıklamada Rus tahılının ihracatıyla ilgili Batı'nın sözünde durmadığını belirterek "BM ile yapılan paket anlaşmadaki şartlarımız karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz" dedi.

Lavrov konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "Enerji sektöründe stratejik projeleri inceledik. Akkuyu programa uygun olarak devam ediyor. Nükleer santralin inşaatı programa uygun olarak devam ediyor. Türkiye'de bir gaz merkezinin oluşturulması ve Rus gazının ihracata yönelik anlaşmalar doğrulandı. Türkiye'de tatil yapan Rus vatandaşların güvenliğine önem veriyoruz.

Şubat ayında yaşanan depremin ardından en hızlı bir şekilde orman yangınlarını söndürmek için anfibi uçağını yolladık. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Kafkasya, Orta Asya ve Karadeniz bölgesindeki konularla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme gerçekleştirdik.

Ankara ve Şam'ın diplomatik ilişkilerine yardımcı olacak ek adımlar tartışıldı. Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesini değerlendirdik. Ermenistan-Azerbaycan-Rusya'da varılan anlaşmalara göre ulaşım bağlantılarının ve iletişimin yanı sıra çatışma sonrası yeniden yapılandırma konuları söz konusuydu. Türkiye bu konuda pozitif rol oynuyor.

"TÜRKİYE'DEN MEYVE VE SEBZE ALIMINI ARTIRACAĞIZ"

Bizler halihazırda 18 Temmuz'da Karadeniz girişimi kapsamında çalışmalar durduruldu biliyorsunuz. Bu konuda bizim anlayışımız, Batı'da her şeyden önce koridor kapsamında anlaşmanın canlandırılması için adımlar atılıyor. Putin net ifade etti, tedbirler alacağız dedi. Yerine getirilmemiş hükümlerin yerine getirilmesini istiyoruz dedi. Konuşmaların somut karara dönüşmesi durumunda Karadeniz girişimini ele almaya hazır olacağız.

Katar'lı meslektaşlarımızla mali açıdan bu girişime katılmak istiyor. Biz takdirle karşılıyoruz Türkiye'nin dış politika yaklaşımını. Batı ülkeleri her türlü bu istikameti şüphe altında bırakmaya çalışıyor. Bu kapsamda bizler yapıcı olarak eşit partner olarak çalışmaların karşılıklı olarak faydalı olduğunu düşünüyoruz. Türkiye açısından da faydalı olduğunu biliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin egemenlik temelindeki dış politikasını takdirle karşılıyoruz.

"BİRBİRİMİZE ULUSLARARASI ARENADA DESTEK VERECEĞİZ"

Aynı şekilde Türkiye'den meyve ve sebze alımını hedefliyoruz. Cumhurbaşkanlarımız karşılıklı olarak attığımız adımlara karşılık verecektir. Batılı müttefiklerin engelleme çabalarına rağmen bunlar olacaktır. Olumsuz girişimler sonuç vermeyecektir.

Birbirimize uluslararası arenada destek vereceğiz. Siyasi ve ekonomik işbirliğimiz yanı sıra önümüzdeki dönemde karşılıklı olarak tarafların kaygılarını anlamaya devam edeceğiz. Karşılıklı saygı ve çıkar dengesi temelinde bunlara devam edeceğiz. Çok faydalı görüşme yaptık, meslektaşıma çok teşekkür ediyorum, sağ olsun."

BAKAN FİDAN: RUSYA İLE KÖKLÜ İLİŞKİLERİMİZ VAR

Karadeniz tahıl girişimiyle ilgili olarak "Ülkemizin katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun girişimin canlandırılmasında uygun zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz." diye konuşan Bakan Fidan da yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Dışişleri Bakanı olarak Rusya'ya yaptığım ilk ziyarette değerli meslektaşım Lavrov'a teşekkür ediyorum. Özellikle deprem sonrasında Rus dostlarımızın gösterdiği dayanışma, orman yangını ile mücadele amacıyla gönderdikleri 2 uçak için ayrıca şükranlarımı sunuyorum.

Bölgede birbirini en iyi tanıyan iki ülkeyiz. Yaptığımız görüşmelerde ortak gündemimizi etraflıca ele alıyoruz. Diyaloğumuz bölgemiz açısından da kritik önem taşımakta. Sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Putin arasındaki dostluk ve güven duygusu ilişkilerimizin istikametini belirlemekte kritik rol oynuyor. Karadeniz girişiminin canlandırılması gündemimizin üst sıralarında yer aldı.

Savaşın gidişatı da gündemimizde önemli yer tuttu. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 'savaşın kazananı, adil girişimin kaybedeni olmaz'. Bölgemizde kalıcı barış ve istikrarın tesis edilmesini istiyoruz.

Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Putin yakında Soçi'de bir araya gelecekler. İkili ve bölgesel gündemimizde bekleyen konuları etraflıca değerlendirecekler. Sayın Lavrov'la ekonomi, enerji, turizm ve konsolosluk ilişkilerine varan değerlendirme yaptık. Kırım Tatar Türklerini gündeme getirdik.

Terörle mücadelede iki ülkenin birlikte çalışmasının önemini vurguladık. Ülkelerimizin açısından önem taşıyan özellikle Suriye, Orta Asya, Afrika, Kafkasya'daki gelişmelere dair perspektiflerimizi karşılaştırdık. Yarın sayın Savunma Bakanı sayın Şoygu ile görüşmelerimiz olacak. Sayın Lavrov'a bir kez daha teşekkür ediyorum."

TAHIL KORİDORU AÇIKLAMASI

Toplantıda tahıl koridoru ile ilgili soruları yanıtlayan Bakan Fidan, şunları söyledi: " Türkiye tahıl anlaşmasının yeniden hayata geçmesi için yoğun çalışma göstermekte. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere konuyla ilgilenen kurumlarımız ilgili muhataplarıyla görüşmelerde bulunmakta. Özellikle BM'nin yoğun bir faaliyeti var. Özellikle Rusya'nın pozisyonunu ve taleplerini daha iyi anlamaya çalışan ve karşılamaya çalışan bir süreç var. İlk uygulama döneminde ortaya çıkan aksaklıkların devam etmemesi için neler yapabiliriz, bununla ilgili çalışmalar var. Çok fazla teknik detay var; finansal işlemlerden sigortaya kadar. Sayın bakan ve ekibiyle bu konuları tartıştık. Liderlerimiz sayın Erdoğan ile sayın Putin bir araya geldiğinde bu konuya bakacaklardır. Çalışmalarımız devam edecek. Bu anlaşma hem dünya gıda güvenliği için hem de Karadeniz istikrar ve barışı için fevkalade önemli. Bu konudaki çabalarımıza devam edeceğiz."

Lavrov da tahıl koridoru ile ilgili soruları şu yanıtı verdi: "Cumhurbaşkanımız defalarca ifade etti. Bütün bahsettiğiniz güvenceler, ki bu güvenceler daha önceden de Rusya-BM memorandumunda yer almıştı. Biz kesinlikle bu paketin Ukrayna kısmında belirtilen konulara döneceğiz. BM Sekreteri bu konuda ilerlemek için çaba harcıyor. Kendisiyle görüştük, girişimlerinden bahsetti. Bana mesajlarını ifade etti. Önceden ifade ettiğimiz gibi bu mesajlarda güvence yok; sadece vaatler var. Bütün bunlar sorunun çözümüne, aktif bir şekilde Rus tahılı ve gübresinin yurt dışına çıkarılmasına engel olan konulardı. BM elemanları bir şey yapamaz, sadece Batı'dan istirhamda bulunabilirler. Vaatlere güvence, teminat olmadığı sürece. Yarın güvence gelirse hemen bunu uygulayabiliriz. Benim kanaatime göre suni olarak Batılı basını bunu körüklüyor. Burada önemli ölçüde ortaya çıkan durum abartılıyor. Bizler bugün Türk mevkidaşımla istatistikleri ele aldık. BM gıda programındaki rakamlara baktık. Bazen fiyatlar aşağıya iniyor, yukarı çıkıyor ama genelde 2021 rakamlarından daha yüksek rakamlar yok ortada. Putin ve Erdoğan'ın ele alacağı konuların gündemini kendileri belirleyecek."

Fidan, Rusya'ya gidiyor

 

Bakan Fidan'dan Libya ile yakın temas

 

Fidan: Tahıl girişiminde rota, öncelikle Türkiye olmalı

 

Lavrov: Nükleer silahlarımız dış tehditlere karşı tek yanıt

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.