E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed'in iyimser tutumu, piyasaları sakinleştiriyor---

Fed'in iyimser tutumu, piyasaları sakinleştiriyor

Fed'in iyimser tutumu, piyasaları sakinleştiriyor
24 Haziran 2021 - 09:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan günlük bültende, ABD kökenli enflasyon ve faiz tartışmalarının piyasalar üzerindeki etkisi aktarılıyor.

Geride bıraktığımız günde küresel ölçekte Haziran ayına yönelik öncü PMI verilerini takip ettik. Euro Bölgesi PMI verileri hem sanayi hem de hizmet sektöründe büyüme hızının artarak devam ettiğini gösterdi. Bu sayede Almanya imalat PMI 64.9 ile 63.0 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Hizmet PMI verisi de yine beklentileri aşarak 58.1 seviyesinde açıklandı.

Euro Bölgesi genelinde de verilerinin beklentilerden daha güçlü büyüdüğünü takip ettik. Dolayısıyla ikinci çeyrekte güçlü ekonomik büyümenin devam ettiğini söyleyebiliriz.

ABD tarafında açıklanan imalat PMI verisi de yükselişini sürdürerek rekor seviyeye ulaştı. Bu noktada datanın 61.5 olan piyasa beklentisine karşılık 62.6 olarak açıklandığını takip ettik. Özellikle aşılama hızının artması sonucu pandemi önlemlerinin gevşetilmesi ekonomiyi net olarak güçlü tonda destekliyor. Açıklanan PMI verileri ile ABD’de büyümenin yılın ikinci çeyreğinde birinci çeyreğe göre çok daha güçlü bir yükseliş kaydetmesi olası. Bu noktada ikinci çeyrek büyüme oranının çift hanelerde gerçekleşmesi şaşırtıcı olmayacaktır.

Açıklanan ekonomik verilerin yanında FED’den gelen yorumları da yakından takip ediyoruz. Dile getirilen görüşler sözlü yönlendirme açısından bir hayli kritik. Bu bağlamda dün Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman’ın açıklamalarını izledik. Bowman, ekonominin yeniden açılması ile birlikte tedarik zinciri dengesizliklerinin giderilmesi sonrası enflasyondaki yükselişin azalacağını belirtti.

Bu açıklamaların benzerini Boston FED Başkanı Rosengren’den de gördük. Gelecek yıl enflasyonun %3 üzerinde olacağına ilişkin tahminlerin aykırı olduğunu söylemesinin yanında enflasyonda 2022 yılında geri çekilmenin görüleceği ön görüsünü paylaştı.

Bölgesel FED başkanlarından enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna yönelik yorumlar devam ediyor. Bu sayede piyasalar sakin kalmaya devam ediyor.

Asya hisse senetleri Perşembe günkü sabah seansında karışık seyretti. Çin ana karasında sabah seansında Şanghay ve Shenzen endeksleri geriledi, Hong Kong'da ise sınırlı yükseliş kaydedildi.Japonya'da ise Nikkei 225 ve Topix Endeksleri yataya yakın seviyelerde dalgalandı.Güney Kore Kospi endeksi hafif yükseldi, Avustralya Borsası ise düştü.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, enflasyonun arz darboğazlarını, sıkıntılarının hafiflemeye başlaması ile birlikte yıl sonuna kadar cari yüksek seviyelerden geri gelmesi gerektiğini söyledi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Kongre üyelerini federal hükümetin borçlanma liminiti artırmaya çağırdı. Yellen, Kongre üyelerinin federal borçlanma limittlerini artırmak konusunda hızlı hareket etmemeleri halinde ABD'nin Ağustos ayında bir temerrüt ve yeni bir finansal kriz riski ile karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

St Louis Fed Başkanı James Bullard'ın ardından Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic ilk faiz artırımı için 2022 yılının son çeyreğini işaret etti. Bostic, Fed'in tahvil alımlarını azaltmaya başlama zamanının da yakında geleceğini savundu.

Boston Fed Başkanı Eric Rosengrden, ABD ekonomisinde devam eden toparlanmayı "güçlü, sağlam" olarak tanımladı ve bu toparlanmaya beklenenden hızlı ilerleyen Kovid-19 aşılamasının katkı yaptığını vurguladı.

ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinden oluşan bir heyet, Afganistan'da Kabil havaalanının güvenliği konusunu görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret edecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap görüşmesi gerçekleştirdiği ülkeler arasında İngiltere, Malezya ve bazı Asya ülkeleri olduğu belirtildi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'nin doğu sınırında mülteci geçişinin kontrolünün ve barıma imkanlarının sağlanması için Türk hükümetine ek fon önerisinde bulunmaya hazırlandığı bildirildi.

Bakan Koca: “(Kovid-19 aşısı) Cuma günü itibarıyla 18 yaşından gün almış tüm vatandaşlar için randevu sistemi açılacak”.

ABD'de Cumhuriyetçi ve Demokrat senatörlerden oluşan grup, altyapı harcamaları tasarısının çerçevesi üzerinde bir anlaşmaşa vardılar.Senatörler, bugün ABD Başkanı Biden ile bir çerçeveyi ele almayı planlıyorlar.

AC Asia ex

Japan % 0,07 alıcılı

S&P 500 % 0,24 alıcılı

Euro Stoxx 50 % 0,27 alıcılı

Günün önemli şirket haberleri 24/06/2021

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

Rhea Girişim ve Doğuş GYO sorusu

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)