E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED’in fantezi dünyası yıkıldı---

FED’in fantezi dünyası yıkıldı

FED’in fantezi dünyası yıkıldı
09 Şubat 2023 - 16:18 borsagundem.com

Seth Klarman FED’in 2008 Küresel Finans Krizi sonrasında uyguladığı düşük faiz oranlarının piyasaları bir hayal dünyasına taşıdığını söyledi. Ünlü borsa uzmanı faiz artışlarıyla birlikte yatırımcıların gerçek dünyaya dönüldüğü belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü hedge fonu yöneticisi Seth Klarman yatırımcılarına ABD Merkez Bankası’nın (FED) 2008 Küresel Finans Krizi’ne cevabının ve on yıldan uzun süredir devam eden düşük faiz döneminin finansa piyasalarda bir “fantezi dünyası” oluşturduğunu söyledi.

Baupost Group’un Başkanı Klarman Financial Times’ın haberine göre müşterilerine gönderdiği notta, “Neredeyse sınırsız derecede düşük maliyetlerin olduğu ve bunun hiçbir hesabının sorulmadığı bir dönem sona erdi. Kolay para politikalarına dayanan bir patlama, kaçınılmaz olarak kendi yıkımının tohumlarını içerecektir" ifadelerine yer verdi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre piyasalardaki karamsarlık yılbaşından itibaren borsalarda görülen ralliyle birlikte yerini iyimserliğe bıraktı. Enflasyon rakamlarındaki düşüşün devam etmesinin ardından yatırımcılar FED’in faiz oranları yükseltmeyi bırakacağına ikna oldu ve özgüven kazandı.

Klarman geçen yıl faiz oranlarındaki keskin yükselişi ‘kriptonit’e benzetiyor. Borsa uzmanı faiz artışlarının sonunda ‘her şeyin balonu’nun sönmesine yardımcı olduğunu belirti. Klarman pandemi sırasında yükselerek esas değerinin çok üstlerine ulaşan, kâr üretemeyen büyüme odaklı şirketlere olan yatırımların çözülmesini memnuniyetle karşılıyor.

Ünlü borsa uzmanı balon şirketleri sıralarken, “Bunlar arasında, yalnızca bir balon piyasası sırasında halka arz olabilecek kârsız erken aşama şirketlerin puanları, karikatürize bir şekilde düşük getirilere sahip şaşırtıcı miktarda tahvil, saçma ‘meme hisse senetlerinin’ (GameStop gibi) çoğu ve Tesla gibi yoğun bir şekilde abartılmış, korkunç bir şekilde aşırı değerlenmiş ve sadece en güneşli günler için fiyatlandırılmıştır hisse senetleri vardı. Bu hisselerinin fiyatı neredeyse üçte iki oranında düştü” ifadelerine yer verdi.

2020 ve 2021'de rekor seviyelere yükselen şirketlerin hisseleri geçen yıl keskin bir şekilde düşüşe geçti. Bu düşüş risk sermayesi, kripto ve teknoloji sektöründeki yatırımcıların büyük bir darbe almasına sebep oldu. Zira bu şirketler yüksek gelir artışların rağmen çok düşük miktarda kâr elde edebiliyor hatta bazıları hiç kâr etmiyordu.

Klarman, "Durum tespiti için harcanan zaman, şirketlere maksimum sermaye dağıtımının önünde bir engel gibi görünmeye başlamıştı. Aşırılıkları sebebiyle yapılan uyarılar, finansallarda abartılar, şüpheli iş modelleri ve bariz kırmızı bayraklar, alay konusu oldu veya göz ardı edildi" diye yazdı.

Bu yıl piyasalardaki toparlanmaya rağmen, Klarman geçen yılki satışların "muhtemelen daha da ileri gitmesi gerektiği" ve ileride ABD’de bir hükümet borcu krizinin de olabileceği konusunda uyardı.

Klarman FED’in Küresel Finans Krizi sonrasında uygulanan düşük faiz politikalarını eleştirirken, “Mikroskobik faiz oranları, sahildeki kum taneleri gibi, her yerdeydi. Merkez bankası yetkilileri FED’in bilançosundaki büyüklüğün tersine çevrilmesinin zor olacağını ve on yıldan fazla süren düşük faiz politikalarının nihayet karaya oturduğunu tahmin edemedikleri için geride kaldılar” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı düşük faiz oranlarının yatırımcı davranışlarını da değiştirdiğine dikkat çekti:

“Tamamen yeni nesil yatırımcılar, aslında hiçbir zaman ekonomik bir gerileme, borsalarda uzun süreli düşüşler veya faiz oranlarının dipten yukarı çıktığı bir dönem yaşamamış olabilir. Tıpkı Halley kuyruklu yıldızı gibi, bunlar da birçok yatırımcının duyduğu ama aslında hiç görmemiş olabileceği veya hayal bile edemeyeceği şeyler."

Baupost, 2022'de borsa düşüşlerinden yararlanan isimlerin arasındaydı.  Hedge fonu şirketi riskten korunma işlemleri üzerinden 1,6 milyar dolar kazandı.

ABD piyasalarında çürük tahvil rallisi

 

Michael Burry: Borsalardaki ralli destansı bir çöküş hazırlığı

 

Piyasalar Fed yetkililerinin mesajlarıyla dalgalandı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)