E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMichael Burry: Borsalardaki ralli destansı bir çöküş hazırlığı---

Michael Burry: Borsalardaki ralli destansı bir çöküş hazırlığı

Michael Burry: Borsalardaki ralli destansı bir çöküş hazırlığı
09 Şubat 2023 - 11:46 borsagundem.com

Ünlü yatırımcı Michael Burry, borsaların büyük bir çöküşe hazırlandığı konusunda ısrarcı tutumunu sürdürüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li ünlü yatırımcı Michael Burry, kısa pozisyonda oturmaya kararlı. Burry, ABD borsalarında destansı bir çöküşün çok yakın olduğunu söylemeye devam ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yılbaşından bu yana borsalarda yaşanan rallinin, ABD’li ünlü yatırımcı Michael Burry’ye göre bir nedeni var: Destansı bir çöküşe hazırlık.

“Bu sefer farklı”

Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, 2008 finans krizini ele alan ‘The Big Short’ isimli ünlü sinema filminin de ilham vericilerinden biri olan ABD’li yatırımcı Michael Burry, borsadaki ralliyi 'dot-com balonu'yla karşılaştırıyor ve borsaların destansı bir çöküş için hazırlandığını söylüyor.

Michael Burry, bu yıl hisse senetlerindeki artışın kendisine dot-com balonunu hatırlattığını ve benzer şekilde yıkıcı bir çöküşle sona erebileceğini ima ediyor. Burry, bu iddiasını, S&P 500 Endeksi’nin Şubat 2001 ile Ekim 2002 arasındaki kabaca yüzde 40'lık düşüşünü gösteren bir grafiği Twitter üzerinden takipçileriyle paylaşarak destekliyor. Burry, paylaştığı tweet’te, muhtemelen en son piyasa rallisini sürdürülebilir bulan yorumcularla alay ederek, “Bu sefer farklı” diye yazıyor.

Fed etkisi

Yüksek seyreden enflasyon, Fed'i Mart ayında neredeyse sıfır olan hedef faiz oranını yaklaşık yüzde 5 seviyesine yükseltmeye ve daha fazla artışın geleceğinin sinyalini vermeye teşvik etti. Daha yüksek oranlar, en azından teoride, harcama ve yatırım yerine tasarruf etmeyi teşvik ediyor ve borçlanmayı daha pahalı hale getirerek fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltabiliyor. Bu durum, aynı zamanda şirket kârlarını aşındırabiliyor, varlık fiyatlarını aşağı çekebiliyor ve ekonomik büyümeyi yavaşlatarak durgunluk riskini artırabiliyor ve en önemlisi de talebi azaltıyor.

2022 yılında yükselen fiyatların ardından gelen agresif faiz artışları ve sancılı ekonomik gerileme korkusunun S&P 500 Endeksi’nin yüzde 19 ve Nasdaq’ın yüzde 33 oranında düşmesine neden olduğu görülüyor. Bununla birlikte, yatırımcıların bu yıl hisse senetlerine geri dönmesiyle iki endeksin de sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 17 oranında yükseldiği gözleniyor.

Kısa ralliler aldatıcı olabilir

Burry'nin paylaştığı son tablo ve yorumu, faiz oranlarının yüzde 6 seviyesinde olduğu 2001 yılının başlarındaki borsa dalgalanmasını çağrıştırıyor. Burry, hem S&P 500’ün hem de Fed faiz oranlarının, dot-com çöküşü sırasında olduğu gibi, ekonomi zayıflarken ve varlık fiyatları düşerken eninde sonunda düşmesini bekliyor gibi görünüyor.

The Scion Asset Management’ı da yöneten Burry, bu yılın başından beri hisse senetleri için alarm veriyor. Ocak ayında benzer bir grafiği paylaşan Burry, S&P 500'ün Eylül 2001 ile Mart 2002 arasındaki rallisini altı ay sonra dibe vurmadan önce kırmızıyla daire içine almıştı. Ayrıca tek bir tavsiyede bulunduğu bir tweet de atan Burry, yatırımcılara ‘Satın’ mesajı vermişti.

Burry daha önce S&P 500'ün yüzde 50'den fazla düşerek yaklaşık 1.900 puana gerileyeceği konusunda da uyarıda bulunmuştu. Burry, piyasa gerilemeleri sırasında rastlanan ve kısa süren rallilerin yaygın olduğunu da belirtmişti. Ayrıca Burry, enflasyonu artırma riski göz önüne alındığında, Fed'in varlık fiyatlarını desteklemek için adım atmaktan çekinebileceği konusunda da yatırımcıların dikkatini çekmişti.

Dot-com balonu

Burry, bugün endeks fonlarına yatırılmış çok fazla para olduğu için, hisse senetlerinin dot-com çöküşünü gölgede bırakan bir çöküşe hazırlandığını vurguladı. Burry, Ekim ayında, “Bugün ile 2000 yılı arasındaki fark, son on yılda istikrarlı bir şekilde şişen pasif yatırım balonu” diyen bir tweet atmış ve “Bütün tiyatrolar aşırı kalabalık ve herkesin dışarı çıkmasının tek yolu birbirini ezmek. İyi haber şu ki, kapı hala yeteri kadar büyük” demişti.

Burry, 2000'lerin ortasındaki konut balonuna karşı yaptığı milyar dolarlık kısa pozisyonun ‘The Big Short’ adlı kitap ve filmde ölümsüzleştirilmesinin ardından ün kazandı. Burry ayrıca, meme hisse senedi patlamasından çok önce GameStop'a yatırım yapması ve 2021'de Elon Musk'ın Tesla’sı ve Cathie Wood'un amiral gemisi Ark Investment’a karşı pozisyon almasıyla da tanıyor.

Ancak Burry’nin son Fed toplantısı öncesi ‘Satın’ mesajı verip ardından gelen eleştiriler karşısında Twitter hesabını kapatması, yatırımcıların Burry’nin tavsiyelerini ‘en azından zamanlama açısından’ bir kez daha değerlendirmelerini ve sonuçta yatırım stratejilerini kendi planlarıyla belirlemelerini daha makul ve mantıklı kılıyor.

Michael Burry yatırımcıları uyarıyor: Satın

 

Michael Burry: Borsalardaki yükseliş bir ‘illüzyon’

 

Mortgage krizinde ünlenen Burry, Tesla'da satışa geçti

 

‘Satın’ tavsiyesi sonrası Twitter hesabını kapattı

 

2008 krizi kahininden resesyon yorumu

 

Ünlü borsa uzmanı: Resesyon yıllar sürebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)