E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?---

Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?

Fed'in faiz kararı hangi riskleri beraberinde getiriyor?
02 Kasım 2023 - 16:09 borsagundem.com

Fed kararını açıkladı ve faizleri sabit tuttu. Uzmanlar ise bu kararın bazı çok tehlikeli riskler barındırdığına işaret ediyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasaların merak ettiği karar açıklandı ve Fed faizleri sabit tutu. Piyasalar bu kararı olumlu karşılamış olsa da bazı uzmanlar bu kararın bazı ölümcül riskler taşıdığı görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, eski New York Fed başkanı, merkez bankasının duraklama konusundaki düşüncesinde dört 'ölümcül' kusur ve risk görüyor.

1970-1980’li yılların tekrarı

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) eski üst düzey yetkilisi, merkez bankasının faiz artırımlarına ara vermesinin bazı önemli tersliklere yol açabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

2009-2018 yılları arasındaFederal Reserve Bank of New York'u yöneten Bill Dudley, Bloomberg'deki köşesinde politika yapıcıların düşüncesinde ‘potansiyel olarak ölümcül dört kusur’ gördüğünü ve oranları sabit tutarak 'büyük bir hata yapmış olabileceklerini’ yazıyor.

Dudley'nin uyarısı, politika yapıcı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin ana faiz oranı hedefini yüzde 5,25 - 5,5 aralığıyla son 22 yılın en yüksek seviyesinde tutmak için oybirliğiyle oy kullanmasına saatler kala geldi. Fed'in duraklamasının nedenlerinden biri, finansal koşulların sıkılaşmasına yardımcı olan uzun vadeli Hazine getirilerinde son dönemde görülen hızlı artış.

Özetle Dudley, Fed Başkanı Jerome Powell'ın, enflasyonun Arthur Burns döneminde kontrolden çıktığı ve Paul Volcker döneminde ciddi bir ABD resesyonunu gerektirdiği 1970-1980'li yılların tekrarı riskini aldığını söylüyor.

4 ölümcül risk

Dudley, tarım dışı işverenlerin ayda yaklaşık 275.000 iş eklemesiyle iş gücü piyasasının Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşması için ‘hala çok sıkı' olduğunu belirtiyor. Eylül ayında ise ABD ekonomisi 336.000 yeni iş yarattı.

Dudley, “Ekonominin son performansı ‘para politikasının yeterince kısıtlayıcı olmadığını güçlü bir şekilde gösteriyor” diyor. Dudley, üçüncü çeyrekteki GSYİH artışının yıllık bazda yüzde 4,9 olduğunu ve bunun 20 yıllık yıllık ortalama olan yüzde 2,1'in çok üzerinde olduğunu söylüyor.

Dudley, "Para politikası eskisi gibi gecikmelerle çalışmıyor. Fed yetkilileri ne yaptıkları konusunda geçmişe göre daha şeffaf olduklarından, piyasa kısa vadeli faiz oranlarında beklenen değişikliklere uyum sağladıkça finansal koşullar daha hızlı hareket ediyor” şeklinde görüş bildiriyor.

Son olarak Dudley, “Daha yüksek uzun vadeli Hazine getirilerinin, daha fazla para politikası sıkılaştırmasının yerine geçip geçmeyeceği, öncelikle bu getirilerin neden arttığına bağlı. Her halükarda, ‘aynı derecede kısıtlama uygulamak’ için kısa vadeli faiz oranlarının da yükselmesi gerekiyor” şeklinde yazıyor.

Fed faiz artırımında sona mı geldi?

 

JPMorgan CEO’sundan 75 baz puan uyarısı: FED’in işi bitmedi

 

Faizler ekonomiyi sarsamıyor, hisse senetleri güvende

 

Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'dan açıklamalar

 

Fed faiz kararını açıkladı

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)