E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in faiz artışına gitme ihtimali düşük---

Fed’in faiz artışına gitme ihtimali düşük

Fed’in faiz artışına gitme ihtimali düşük
30 Ekim 2023 - 12:11 borsagundem.com

Beklentiler Kasım ayında Fed’in faiz artırımına gitmeyeceği yönünde olsa da yatırımcılar Aralık ayında bir artırım olasılığını yüksek görüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta hisse senedi piyasaları olmak üzere bütün piyasalar Fed’in Kasım ayı toplantısına kilitlenmiş durumda. Beklentiler yeni bir faiz artırımı olmayacağı yönünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, genel kanaat, Fed’in Kasım ayındaki toplantısında, Aralık ayında bir faiz artırımı için kapıyı açık tutacağı şeklinde.

Duraklama uzuyor

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Fed muhtemelen bu haftaki toplantısında faiz oranlarını sabit tutacak ve Temmuz ayındaki son faiz artırımının ardından başlayan duraklamayı uzatacak.

MFR ABD baş ekonomisti Josh Shapiro, merkez bankacılarının bir süre kenarda kalmak istediklerine dair sinyaller verdiklerini ancak Aralık ayında faiz artırımı olasılığını canlı tutmaya devam edeceklerini söylüyor ve ekliyor: “Hiçbir şey yapmayacaklar. Bunun bitmesini umuyorlar ama bunu taahhüt etmeye hazır olduklarını düşünmüyorum.”

Santander'in ABD baş ekonomisti Stephen Stanley de, Fed'in istikrarlı kalacağı konusunda hemfikir. Stanley, “FOMC açık bir şekilde bir altı hafta daha beklemeye karar verdi ve görünüm üzerindeki bazı belirsizliklerin çözülmesi için zaman tanınmasını umuyor” diyor. Türev piyasalarındaki yatırımcıların da aynı fikirde oldukları görülüyor. Bu hafta faiz artırımı ihtimali ortadan kalmış gözüküyor. Fed yetkilileri 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde toplanacak.

Belirsizlikler neler?

ABD enflasyonu ve ekonomik büyümesine ilişkin görünüm hakkında birçok belirsizlik bulunuyor. Birincisi, son dönemdeki güçlü ekonomik veriler göz önüne alındığında Fed’in kenarda kalıp gelişmeleri izlemesi beklenmiyor.

ABD'nin üçüncü çeyrek GSYİH'si yıllık yüzde 4,9'a yükseldi ve Eylül enflasyon verileri yaz boyunca önceki raporlar kadar güneşli değildi; çekirdek kişisel tüketim harcamaları endeksi yükselişe geçti. Stanley, “Politika kararı yalnızca ekonomik verilere dayanarak veriliyorsa, önümüzdeki hafta yapılacak bir artış büyük bir darbe olur” diyor.

Northern Trust baş ekonomisti Carl Tannenbaum, Fed'in daha önce yaptığı faiz artırımlarının tüketicileri ve işletmeleri rahatsız etmeye başlaması nedeniyle faizleri sabit tutabileceğini söylüyor ve Fed'in Eylül ayındaki toplantısından bu yana uzun vadeli tahvil getirilerindeki artışının çeyrek puanlık faiz artışına eşdeğer olduğunu ekliyor.

Tannenbaum ayrıca, stoklardaki artış da dahil olmak üzere özel faktörler, GSYİH'deki ivmeyi daha da artırıyor. Tüketicilerin fazla tasarruflarının azaldığını ve Temmuz-Eylül aylarında görülen güçlü harcamaların tekrarlanma ihtimalinin düşük olduğunu söylüyor ve şöyle diyor: “Fed'in üç hafta öncesine göre istikrarı sürdürme konusunda daha rahat olduğunu ifade edebilirim.”

JPMorgan'ın ABD baş ekonomisti Michael Feroli ise, Powell'ın ‘beklemede kalmak için bir neden olarak' daha sıkı mali koşullara işaret edeceğini kabul ediyor. Feroli, “Powell, finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve bunun ekonomik görünüm açısından ne anlama geldiğine işaret ederek faizleri sabit tutma kararını savunacak” şeklinde konuşuyor.

Aynı zamanda güçlü veriler, Powell'ın bu yıl ilave bir faiz artırımını göz ardı etmeyeceği anlamına geliyor. Fed'in Eylül ayındaki noktasal grafiği, Aralık ayına kadar başka bir faiz artırımına işaret ediyordu.

PNC Financial Services Group baş ekonomisti Gus Faucher, Powell'ın başka bir artışın Kasım ayı başı ile Aralık ortası arasında enflasyon ve iş gücü piyasasında ne göreceğine bağlı olacağını açıkça belirteceğini söylüyor ve ekliyor: “Powell muhtemelen Fed'in faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre zirve seviyelerde kalacağı yönündeki bakışını sürdürecek.”

Oxford Economics'ten ABD'li ekonomist Michael Pearce da, “Fed yetkilileri finansal koşulların sıkılaşmasından sessizce memnun olacak ve piyasa hareketlerinin tersine dönmesini tetiklememek için şahin bir tavır sergilemeye devam edecek” diyor.

Fed yeniden faiz artırımına gidebilir mi?

Evercore başkan yardımcısı Krishna Guha, güçlü verilerin Fed'in hala daha fazla faiz artırımına sürüklenebileceği yukarı yönlü risk durumunu desteklediğini düşünüyor. Guha, Fed’in ya Aralık ayında ya da gelecek yılın Ocak ya da Mart ayında, daha yüksek bir potansiyelle faiz artırım kampanyasını sürdürebileceğini söylüyor ve ekliyor: “Fed'den gelecek daha sonraki yükseliş riski devam ediyor.”

Scotiabank'ın sermaye piyasaları ekonomisi başkanı Derek Holt da piyasadaki enflasyonun hızının kesildiği ve tahvillerin Fed'in sıkılaştırma işini kolaylaştırdığı yönündeki tüm anlatının bu yılın sonuna doğru eninde sonunda tersine döneceğinden endişe duyduğunu söylüyor.

Holt, “Bence tahvil piyasasının aşırı satıldığını ve belki de enflasyona karşı zamanından önce zafer ilan ettiğimizi söyleyen bir anlatı oluşturabilirsiniz” diyor ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu tehlikenin farkında olduğunu ve enflasyona ilişkin yaz aylarında görülen iyi haberlerin devam etmesi konusundaki şüphelerini vurgulamaya devam edeceğini söylüyor.

Piyasalarda Fed endişesi arttı

 

Gelecek FED toplantısının şifreleri

 

Emtia piyasalarında 'şahin' Fed etkisi

 

Fed uyardı: Piyasalar olumsuz etkilenebilir

 

Bostic: Fed'in faizi 2024'ün son çeyreğinde düşürmesi mümkün

 

Fed Başkanı Powell'dan 'ek faiz artışı' sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)