E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFED'den bugün ne beklenmeli---

FED'den bugün ne beklenmeli

FED'den bugün ne beklenmeli
01 Şubat 2017 - 16:10 borsagundem.com

FOMC kararlarının ardından doların seyri nasıl olur

2017 yılının ilk FOMC toplantısı dün başladı ve bu akşam TSİ 22.00’de kararlar açıklanacak. En son Aralık ayındaki toplantıda 25 az puan faiz artırılmış ve 2017’de faiz artışı için konsensüs ikiden üçe yükseltilmişti.

İki toplantıda bir ekonomik projeksiyonlar yayınlanıyor ve Başkan Yellen bir basın toplantısı düzenliyor. Bu tur öyle bir toplantı değil. Yani sadece karar metni yayınlanacak ve piyasalar bu metin üzerinden bir değerlendirme yaparak yön bulmaya çalışacak.

Faizlerin sabit kalacağı neredeyse kesin gibi. Fed’in faiz artırması çok çok büyük bir sürpriz olur piyasalar için ve büyük dalgalanmalar yaratır. CME federal fonlama vadelilerdeki fiyatlama faiz artışına sadece %4 şans veriyor. Dolayısıyla piyasanın odağında enflasyon, ekonomik büyüme, istihdam ve riskler ile ilgili yorumlar olacak.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ilk tahmine göre dördüncü çeyrekte ABD’de ekonomik büyüme %3.5’den %1.9’a gerilemiş. Ciddi bir yavaşlama fakat üçüncü çeyrekteki %3.5 performansın standart üzeri bir rakam olduğunu ve uzun vadeli trend büyümenin %2.0 civarında olduğunu not edelim.

İstihdam cephesinde ise Aralık ayında tarım dışı istihdam 156 bin artarken işsizlik oranı bir tık yükselerek %4.7 olarak gerçekleşmişti. Ortalama maaşlar ise aylık bazda %0.4, yıllık bazda ise %2.9 ile beklentiden daha fazla artmıştı. Yani istihdam tarafında Fed’in endişelenmesine neden olacak bir tablo yok. Hatta maaşlardaki artış görünümü güçlendirebilir.

Diğer yandan hafta başında açıklanan verilere göre çekirdek PCE enflasyonu %1.7 olarak gerçekleşirken ABD on yıllık breakeven enflasyonu %2.00 üzerine tırmanmış durumda. Ayrıca TÜFE Aralık ayında %1.7’den %2.1’e yükselirken çekirdek TÜFE %2.1’den %2.2’ye tırmandı. Yani enflasyon tarafında işler Fed’in istediği yönde gelişiyor diyebiliriz ve karar metnindeki enflasyon değerlendirmesine bu iyileşme yansıyabilir. Ekonomi üzerindeki risklerin dengeli olduğu yönündeki değerlendirmesinde ise bir değişiklik yapma ihtimali düşük.

Son nokta tablosu Fed’in 2017’de üç faiz artışı yapacağı yönünde bir konsensüsü gösteriyordu. Bu üç faiz artışı çok büyük bir ihtimalle sonrasında basın toplantısı düzenlenen FOMC toplantılarında olacak ve bunlar Mart, Haziran, Eylül, Aralık toplantıları. Dolayısıyla Fed’in Mart ayında faiz artırmaya niyeti varsa bugünkü karar metninde buna dair bir mesaj vermesi gerekiyor. Aksi halde dikkatler Haziran, Eylül ve Aralık toplantılarına kayacak.

Bu akşam piyasanın işi tamamen karar metninden Fed’in enflasyon, istihdam, büyüme ve riskler ile ilgili yorumlarından bir sonraki adımını tahmin etmek olacak. Ekonomik faaliyetler ile ilgili iyimserlik dolar için pozitif olacaktır. Diğer yandan riskler ile ilgili değerlendirmesine Donald Trump’ın yarattığı politik belirsizliğin eklenmesi dolar üzerinde son zamanlarda oluşan baskıyı daha da artırabilir.

Dün 100.00 desteğini tam anlamıyla kıran dolar endeksi düşüş kanalındaki hareketine devam ediyor. 99.30 en yakın destek ve FOMC karar metninden dolar negatif yorumların çıkması 99.00 altına bir hareket meydana getirebilir. Diğer yandan ekonomik faaliyetler (enflasyon, büyüme, istihdam) ile ilgili değerlendirmesinde daha iyimserleşmesi Dolar endeksinde yeniden 100.00 üzerine bir hamleyi peşinden getirebilir.

Forex Koçu

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)