E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED, Ukrayna, enerji kısıtlaması... Borsa düştü---

FED, Ukrayna, enerji kısıtlaması... Borsa düştü

FED, Ukrayna, enerji kısıtlaması... Borsa düştü
24 Ocak 2022 - 16:09 borsagundem.com

Dışarıda Fed ve Ukranya, içeride doğalgaz ve elektrik kısıtlaması Borsanın haftaya düşüşle başlamasına sebep oldu.

BORSAGUNDEM.COM

Küresel piyasalar FED ve Ukrayna’ya odaklandı. Borsalar haftaya satış baskısı ile başladı. İçeride doğalgaz ve elektrik kısıtlamasının yol açacağı sanayi firmalarının üretimlerinin ve dolayısıyla gelirlerinin düşme ihtimali borsada satıcıları harekete geçirdi. Söz konusu olumsuzluklar Borsa İstanbul’da yüzde 3’e yakın düşüşe sebep olurken BIST 100 Endeksi 1.949 puana geriledi.

FED ve Ukrayna gerilimi

FED bu yıl için dört faiz artışı öngörüyor ve mart ayı için ilk sinyali verdi. Çarşamba günü yapılacak FOMC toplantısı ve çıkacak mesajlar bu nedenle önemli. Yüksek enflasyon nedeniyle Fed'in martta beklenen 25 puan üzerinde faiz artışı yapacağına dair beklentilerin artması da borsaları baskılıyor. Jeopolitik tarafta ise Ukrayna üzerinden ABD ve Rusya gerginliğinin artması satış baskısına neden oluyor.

Enerjide kısıtlama uzar mı?

İran’dan kaynaklı doğalgaz alımlarındaki kısıtlama sanayi firmalarına olumsuz yansıdı. Şirketlerin üretimleri için temel girdileri olan doğalgaz ve elektriği daha az alacak olmaları beraberinde üretimi de olumsuz etkileyecektir. Kısa süreli kısıtlama önemli bir sorun yaratmayacak olsa da sürenin uzaması asıl sorunun kaynağı olacaktır.

Reel sektörün beklentisi kısıtlamaların geçici olacağı yönünde. Bununla birlikte ithalattaki daralmanın uzaması halinde bunun özellikle sanayi sektörüne olumsuz etkisi olacaktır. Söz konusu durum şirketlerin maliyetlerini artırırken gelirlerine de olumsuz yönde yansıyacaktır. İçeride bu riski almak istemeyenler ise borsada özellikle sanayi hisselerinde satış ağırlıklı işlemlerde bulunuyor. Bu da endeksin aşağı kaymasında etkili oluyor.

Borsa İstanbul’da gong SPK için çaldı

 

ABD borsaları çöküyor mu?

 

Avrupa borsaları düşüşle açıldı

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Taki24 Ocak 2022 18:43

    Yeni ekonomi modeli ile ihracat patlayacak döviz yağacaktı gel gör ki fabrikalara elektrik ve doğalgaz tedariki yapılamıyor. Nerden nereye, bu yönetim çok güzel hayal satıyor inanan da oldukça fazla.. Bu arada troller, fabrikalar çalışanlarını ücretsiz izine çıkarıyor size hava hoş klavye başında güzellemeler yapmaya devammm

  • Hadi24 Ocak 2022 18:30

    Dunya bizi kiskaniyordu degil mi

  • Konkuş24 Ocak 2022 17:59

    Konya kağıt konka iyi direniyor

  • Hehe24 Ocak 2022 17:02

    Aaa bu kadar mi afrikada deprem olmus avuturya kuresel isinma alaskada kutup ayisi sayisi dusmus niye gercekleri yazmak zor yalakalik kolay yaa

  • tip24 Ocak 2022 16:47

    Borsada açığa satma yarışına girdi. En çok açığa satana madalya.