E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED tutanakları güncelliğini kaybetti---

FED tutanakları güncelliğini kaybetti

FED tutanakları güncelliğini kaybetti
23 Şubat 2023 - 15:09 borsagundem.com

Geçtiğimiz gün açıklanan FED’in son para politikası toplantısına dair tutanaklar son haftalarda açıklanan ekonomik verilerle uyuşmuyor. Stratejistler daha fazla faiz artışının yolda olduğu konusunda uyardı

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalar çarşamba günü paylaşılan ABD Merkez Bankası’nın (FED) son para politikası tutanaklarını değerlendiriyor. Tutanaklarda FED yetkililerinin çoğunluğunun çeyrek puan faiz artışında hemfikir olduğu ancak bazı üyelerin daha büyük faiz artışından yana tavır koyduğu görüldü. Güne yükselişle başlayan ABD borsaları ise tutanakların açıklanmasıyla birlikte düşüşe geçti.

FED’in 1 Şubat'ta sona eren son para politikası toplantısının özeti, neredeyse tüm yetkililerin gösterge faiz oranını 25 baz puan kararını desteklediğini ancak bazı üyelerin 50 baz puanlık faiz artışını desteklediğini ortaya koydu. St Louis FED Başkanı James Bullard son haftalarda yaptığı açıklamalarda toplantı sırasında enflasyonu hedef alan merkez bankasının daha fazla faiz artırmasını desteklediğini belirtmişti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre FED tutanağında, “50 baz puanlık bir artışı tercih eden katılımcılar, daha büyük bir artışın faizlerdeki hedef aralığını yeterince kısıtlayıcı bir duruş elde edeceğine inandıkları seviyelere daha hızlı bir şekilde yaklaştıracağını belirtti” ifadelerine yer verildi.

Son FED toplantısından bu yana ABD ekonomisine ilişkin yeni verilerse merkez bankası yetkililerinin üç hafta önce inandığından daha sıcak bir enflasyon tablosunu gösterdi.

Financial Times’ın haberine göre Independent Advisors Alliance’ın Baş Yatırım Sorumlusu Chris Zaccarelli konuyla ilgili açıklamasında, “FED tutanakları bir miktar güncelliğini kaybetti. Zira FED toplantısından sonra patlama etkisi yaratan istihdam raporu ve güçlü bir tüketici harcama raporu yayınlandı. Bu da enflasyonist baskıların daha önce korkulandan daha güçlü olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

ABD borsalarındaki düşüş endekslerin son iki ayın en kötü seansını kaydetmesinden bir gün sonra geldi. Yatırımcılar faiz artışlarına rağmen güçlü kalan ABD ekonomisine ilişkin göstergelerden ve faiz artışlarının devamının geleceği beklentilerinden dolayı endişeleniyor.

Uzun ve kısa vadeli ABD Hazinesi tahvil getirileri de tutanaklarla birlikte hafif bir toparlanmanın ardından düşüşe geçti. 10 yıllık tahvil getirileri %3,92’ye geriledi. FED’in faiz kararlarına görece daha duyarlı olan 2 yıllık tahvillerin getirileri ise salı günü son üç ayın zirvesine tırmanmasının ardından %4,7 seviyesine geriledi.

Kingston Menkul Kıymetler Araştırma Başkanı Dickie Wong, “Piyasa duyarlılığını bir ay öncesiyle karşılaştırırsanız insanların FED’in faiz artışı için sadece sınırlı bir alana sahip olmasını beklediğini görürsünüz. Ancak şimdiyse enflasyon hafiflemeyecek ve FED tekrar tekrar faiz oranlarını yükseltmek zorunda kalacak gibi görünüyor” açıklamasında bulundu.

FED tutanakları Avrupa ve Asya borsalarını da etkiledi. ABD’ye ilişkin ekonomideki iyimser havanın çözülmesi Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin beklentileri de zayıflattı.

Capital Economics Euro Bölgesi Baş Ekonomist Yardımcısı Jack Allen-Reynolds bu hafta ABD ve Euro Bölgesi’ndeki güçlü ticari faaliyetlerin piyasalardaki havayı negatife çevirmesini “Büyük bir sürpriz değil” diyerek açıkladı. Allen-Reynolds, “İyi haberlerin kötü haber olduğu bu dünyadayız, bu nedenle güçlü satın alma yöneticileri endeksi rakamları yatırımcıları faiz oranlarında daha yüksek bir zirve beklemeye itti” ifadelerine yer verdi.

Küresel borsalarda ‘yumuşak iniş’ ihtimali kalmadı

 

Fed reçeteyi tekrarladı

 

Asya borsaları 'Fed tutanakları' sonrası karıştı

 

Fed tutanakları yayımlandı: İşte öne çıkanlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)