E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED toplantısı öncesinde yatırımcıların aklındaki 5 soru---

FED toplantısı öncesinde yatırımcıların aklındaki 5 soru

FED toplantısı öncesinde yatırımcıların aklındaki 5 soru
14 Aralık 2021 - 16:28 borsagundem.com

Küresel yatırımcıların odağında FED’in para politikası kararları bulunuyor. Uzmanlar daha şahin bir bakış açısı benimsemesi beklenen FED’in sınırlarını sorguluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası’nın (FED) yarın yapacağı faiz açıklaması öncesinde yükselen enflasyonu göz önünde bulunduran uzmanlar daha şahin adımların atılmasına hazırlanılması konusunda uyarıyor.

MarketWatch’un haberine göre JPMorgan Fon Yönetimi Baş Küresel Stratejisti David Kelly ‘FED’in şahinliğinin sınırlarının’ test edileceğini söyledi. Kelly, “FED üyeleri şahin bir tavırla karşılaştırabilmemiz için çok fazla güvercin tutumu sergiledi” ifadelerine yer veriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre merkez bankalarının enflasyon endişeleriyle parasal politika tutumlarını sertleştirmeleri genellikle şahin bakış açısı olarak adlandırılıyor. Merkez bankalarının enflasyon yerine piyasalarla uyumlu büyüme odaklı stratejileri göz önünde bulundurması ise güvercin tutumu olarak isimlendiriliyor.

FED’in gün içerisinde başlayacak Federal Açık Piyasa Komitesi Toplantısı’nın sonunda yatırımcılar yoğunlukla tahvil alımı sınırlamaları hızının iki katına çıkarılacağını varsayıyor. Ayrıca FED’in önümüzdeki üç yıl içerisinde de daha fazla faiz artışına gitmesi bekleniyor.

Bu önemli başlıkların da ötesinde merkez bankası yetkililerinin gerçek hedeflerini anlayabilmek konusunda aşağıda belirtilen açık uçlu soruların cevabı ekonomistler ve yatırımcılar için büyük önem taşıyor:

Güvercin bir sıkılaştırma politikası mümkün mü?

Standard Chartered Bank Kuzey Amerika Makro Stratejiler Başkanı Steve Englander güvercin tavrını koruyan bir varlık alım azaltma programının Nisan’ın ortasında sona erebileceğini belirtiyor. Bu arada ekonomistler FED’in tahvil alım sınırlamalarını (tapering) 15 milyar dolardan 30 milyar dolara çıkarmasını bekliyor. Tapering hızının iki katına çıkarılmasıyla tahvil alımları Mart ayı ortasına kadar sona ermiş oluyor. Englander ise alımları ayda 25 milyar dolar azaltmanın piyasalar için en fazla desteği oluşturacağını savunuyor. Englander müşterileriyle paylaştığı bir notta, "Tapering ne kadar hızlı olursa, yatırımcıların da o kadar hızlı faiz artışı beklemesi muhtemeldir" dedi.

FED’in gelecek yıl için öngörüleri neler?

Yatırım danışmanlığı şirketi Mizuho Securities ABD Baş Ekonomisti Steven Ricchiuto'ya göre, FED’in 2022'de ekonomi için ne öngördüğü piyasalar için kilit öneme sahip olacak. An itibariyle FED ekonominin gelecek yıl %3,8 oranında genişleyebileceğini görüyor ve bu rakam daha da düşük olacak şekilde revize edilebilir. Enflasyonun 2022 yılında %2,2'ye düşeceği tahmin ediliyor. Bu oranın yükseltilmesi gerekecektir. Ricchiuto, FED'in işsizlik oranına ilişkin %3,8 olan tahmininin sabit tutması gerektiğini söyledi. Ekonomist, FED'in gelecek yıl enflasyonu ne kadar revize edeceğinin, piyasanın gelecek yıl faiz artışları sırasında ne kadar fiyat indirimi yapacağının belirlenmesi kilit öneme sahip olacağını söyledi. Şu anda, piyasalar gelecek yıl yaklaşık 2 veya 3 kez faiz artırımı yapılacağını değerlendiriyor. Ricchiuto'ya göre 2022 öngörülerinin revize edilmesi “iki faiz artışı beklentilerinin üç faiz artışına veya üç faiz artışı beklentilerinin dört faiz artışına dönüşmesine” neden olabilir.

Geçici enflasyon kavramının yerine ne gelecek?

Powell, FED'in para politikası stratejisinden "geçici" terimini sileceğinin sinyalini verdi. Peki bu FED’in enflasyon görünümünü nasıl etkileyecek? Makro araştırmalar firması Renaissance Macro’nun Ekonomi Başkanı Neil Dutta FED’in basitçe enflasyonun “yükseldiğini” söyleyeceğini ancak açıklamaya girmeyeceğini öngörüyor. Ricchiuto ise Powell’ın enflasyonu “yıllık bir olgu haline gelmeyecek bir kerelik kalıcı düzenleme” olarak açıklayacağını öngörüyor. Barclays’in Baş ABD Ekonomisti Michael Gapen ise FED’in enflasyonu açıklamak için “ısrarcı” tanımında karar kılacağını düşünüyor. Kasım ayı FED toplantısı sonrasındaki basın açıklamasında Powell, “Enflasyonun ikinci veya üçüncü çeyrekte kesinlikle aşağıya doğru hareket ettiğini görmeliyiz” demişti.

Kaç faiz artışı gerçekleşecek?

Eylül ayında, FED üyelerinin gelecekteki kur hamlelerine ilişkin beklentilerini izleyen noktasal grafiğinde, 2024 sonuna kadar toplam altı faiz artışını işaret ederek politika faiz oranını %1,8'e çıkaracakları görülüyordu. Şimdiyse analistler FED'in aynı dönemde kur artışı sayısını toplam dokuza çıkarmasını bekliyor. Bu artış miktarı FED politikasının ekonominin genişlemesine ne yardımcı olduğu ne de yavaşlatmaya çalıştığı %2,5'lik nötr politika faiz oranına ulaşmasına yakın bir orta noktada yer alacağına işaret ediyor.

Faiz artışları ile ilgili gelecek kılavuzunda bir değişiklik var mı?

Yatırımcılar ve ekonomistleri ilgilendiren bir diğer önemli sorunsa FED'in ilk kur artışı için koşulları belirleyen yaklaşımı değiştirme ihtiyacı hissedip hissetmeyeceğidir. Ricchiuto, FED'in rehberliği değiştirmesi için çok erken olduğunu düşünüyor. Şimdilik FED’in rehberliği işgücü piyasası tam istihdama ulaşana kadar ve enflasyon %2’nin üzerinde bir süre kalana kadar faiz oranlarının sıfıra yakın kalacağı yönünde. FED yetkilileri burada ikinci koşulun yerine geldiğini belirtiyorlar. Cornerston Macro Küresel Politikalar Başkanı Roberto Perli “Federal Açık Piyasa Komitesi bu rehberliği güncelleme ihtiyacı hissederse bunun için muhtemelen bir katalizör olarak işgücü piyasasına daha fazla önem arz ederek yapacaktır” dedi.

Bilanço konusunda ne yapılmalı?

Ekonomistler, FED yetkililerinin sıkılaştırmaya başlamadan önce bilançonun küçülmesine ne kadar izin verilmesi gerektiğine dair Powell’ın herhangi bir rehberlik yapıp yapmayacağını dinleyecek. Yatırım danışmanlığı şirketi TD Securities’in ABD Baş Makro Stratejisti Jim O’Sullivan, “Henüz net bir sinyal beklemiyoruz” öngörüsünde bulundu. En son bilanço döngüsünde FED kısa vadeli kurları %1 ila %1,25 aralığına ulaştırdığında merkez bankası bilançosu küçültmeye başlamıştı.

2022’de borsaları bekleyen en büyük risk!

 

5 ünlü borsacıdan rekor enflasyon yorumu

 

Ünlü ekonomistin bomba FED beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (10)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ahmet Özbir15 Aralık 2021 10:45

    dolar yine çakılacak ama aktrollerin şeyine

  • KILIÇ15 Aralık 2021 08:39

    bizim fed önden yükleme yapıverdim dedi bir kaç döviz verim gözünü korkutum dedi ama piyasa ona arkadan yükleyince kayboldu alo bizim fed  dövize bir zahmet bakıversen

  • Ky15 Aralık 2021 01:38

    Borsanın tamamen değişmesi gerekiyor.Yatırımcıyı koruyan uzun vade bir yatırıma dönüşmesi gerek.Kaldır indir çıkar ver.Bedelli bedelsiz vb karaeları yatırımcı ile alınmalı. milleti soyam işleri kalkmalı.Her firma temettü vermeli.Ancak o zaman arsa ev araba alamayan altın döviz yerine hisse alır.Diğer türlü zor.

  • Ozcann14 Aralık 2021 21:59

    Birde HDFGS, Katmerciler gibi milleti milletin elindekini avucundakileri alıp bir yıl boyunca milleti zararda bırakan şirketlerin mağdurlarının şikayetlerini neden işleme almıyorsunuz. Neden önlem. Almıyorsunuz

  • Ozcannnn14 Aralık 2021 21:52

    Millet geçinemiyor. Elindeki 3 kuruşu 5kr. Yapabilirmiyim diye yatirim yapıyor. Yatırım yaptigi parayı 1 kuruş olarak alamıyor. dolandırıcı ruhlu patronlara ve spk nin izni ile bedelli adı altında şirketlere finansorluk yapıyoruz. Paralarımız pul değil kum tanesine döndü. Vatandaşı patronlara pesgeş çekiyorsunuz haciiii. Siz vatandaşı nasıl koruyup gozetiyorsunuz. Vatandaşın soyulmasina göz yumup çanak tutuyorsunuz. Borsa rekor kırıyormus. Nedense bu rekorlar bedelli sine izin verdiğiniz şirketlere gelmiyor.

  • ,14 Aralık 2021 21:34

    Batmak üzere olan kaç firmayı daha ky üzerinden kurtaracaksınız, Patronlar işi gücü bıraktı milleti düdüklüyor, sizde sadece izliyorsunuz, borsa yatırım yeri değil resmi kumarhaneye döndü, millet zararı kurtarsa yüzünüze bakmayacak haberiniz ola

  • BORSACI14 Aralık 2021 19:38

    ALLAH AKIL NOKSANLIGI VERMESİN BİZİM PARAMIZ PUL OLDU.

  • Mucise Reis ;)14 Aralık 2021 17:46

    Ben fed başkanı, He said, dedi ki :D .. Türkiye ile yakın ilişkilerimiz sürüyor. Türkiy merkez bankası ile kordineli adımlarımızı atıyoruz. Dünyada faiz sıfır olacak. Faiz neden, faiz sonuç açıklamasına bizde artık inanıyoruz.  Bütün dünya devletleri buna uyacak.uymayana ağır cezai müeyidesi var. Biden karşı geldi faiz olayına ve görevden azlediklmek istedi. :D  Bizim faiz lobici sevici Biden ile bir olmamız söz konusu değil. Bazı abd li mandacı iktisatcılar var. onlara da gerekli cezai mueyıdeyi, FBA yapacaktır. Bu bağlamda Türkiye kararlarına uyumlu adımlar FED den çıkacaktır. Toplantı notlarını sizler için çevirdim :D  FED oldukça kuzu ne şahin ne kartal :D 

  • Naim 14 Aralık 2021 17:40

    Sayın spk başkanı, madem yatırımcı sayısı arttı. Borsa da ky güvenini tazeleyin kiler gyo daha 2020 yılında bedeli sermaye artırımına katılan yatırımcısının zararını karşılaşmadan yeniden %125 sermaye artırımına gidiyor spk buna müsaade etmemeli ky korumalı hep patron dan yana olmayın ky kazansın böylelikle yatırımcıda artar güven oluşturun...

  • Şizofren14 Aralık 2021 16:57

    Fed şahin bakışı değilde karga gibi bakmayı tercih ederse ne olacak hiç düşündünüzmü ? Bence düşünün.çünkü bizimkilerin nasıl bakacağı belli.