E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed, tahvil fiyatlaması doğru dedi---

Fed, tahvil fiyatlaması doğru dedi

Fed, tahvil fiyatlaması doğru dedi
15 Haziran 2023 - 08:23 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Fed, peş peşe 10 faiz artışının ardından piyasa beklentisine paralel olarak gösterge faiz oranlarını %5,25 üst bandında sabit tuttu. Bu sefer geçen ayın aksine FED üyeleri hemfikirdi ve faiz oranlarını değiştirmeme kararı oybirliğiyle alındı.

Ekonomi genelinde hanehalkı ve işyeri borçlanma maliyetlerini etkileyen merkez bankası politika faizi, Mart 2022’de sıkılaştırma döngüsünün başlangıcından itibaren tam 5 puan artarak 2007-2009 durgunluğunun başlamasından hemen önceki en yüksek seviyesine ulaştı.

Ancak yeni tahminlerde, ABD merkez bankasının faiz kararıyla birlikte borçlanma maliyetlerinin bu yılın sonuna kadar yarım puan kadar artması gerekebileceğinin sinyalini verdi. Noktasal çizelge de 18 yetkiliden dokuzu gösterge gecelik faiz oranının yarım puan daha yükselerek mevcut %5.00-%5.25 aralığının üzerine çıkması gerektiğini , diğer üçü daha da yükselmesi gerektiğini düşünüyor.

FED başkanı Powell’ın konuşmasıyla tam anlamıyla soğuk rüzgarlar esti. ABD büyümesinin ve istihdam piyasasının geçen yılki agresif para politikası sıkılaştırmasının ağırlığı altında beklenenden daha iyi durumda olduğunu, Enflasyonu yüzde 2 hedefine iş gücü piyasasında keskin bir daralmaya denen olmadan düşük bir için bir yol var ve iş gücü piyasasını “yavaş yavaş soğutmak” bu çabalara yardımcı olacağını, Faiz oranlarında bir indirim beklenmemesi gerektiğini, parasal gevşeme için enflasyonun “gerçekten ciddi şekilde aşağı gelmesi” gibi şartların “birkaç yıl” bir süreçte karşılanmasının muhtemel olmadığını savundu.

FED,bu yıl sonu için medyan faiz beklentisini %5,1’den %5,6’ya yükseltirken, çekirdek PCE için de  %3,6’dan %3,9’a  çıkardı. Fed’in faiz oranı tahmini, 2024 yılı için %4,3’ten %4,6’ya, çıkarken 2025 yılı için de %3,1’den %3,4’e revize edildi.

Büyüme beklentileri ise 2023 yılı için %1,0 (Önceki %0,4), 2024 yılı GSYH için beklentisi %1,1 (Önceki %1,2) ve  2025 yılı içinse %1,8 (Önceki %1,8) oldu.

Yeni tahminler, işsizlik oranının 2023 sonunda mevcut %3,7’den %4,1’e yükseldiğini gösterdi, ancak bu, yetkililerin Mart ayında öngördüğü %4,6’lık işsizlik oranından önemli ölçüde daha küçük bir artış.

Sonuç olarak FED , “politikayı doğru yapmaya” odaklandığı ve şahin tutumu artık geri döndü.  Powell’da zaten ,  yetkililerin faiz oranlarını ne yapacaklarına henüz karar vermemiş olsalar da, 25-26 Temmuz’daki toplantının “canlı bir toplantı” olduğunu ve başka bir artış getirebileceğini söyledi.

Avrupa tarafına geçersek enflasyon mücadele konusunda kararlı olan  ECB’nin bugün 25 baz puanlık bir faiz artışına gideceği bekleniyor. Aynı beklenti Temmuz içinde geçerli ve fiyatlanmış durumda. Hatırlanacağı üzere Lagarde enflasyonun hedefledikleri seviyeye gerileyeceğinden yeterince emin olana kadar faiz artırım döngüsünü sürdürmeleri gerektiğine yönelik açıklamalarda bulunmuştu.

Asya tarafında ise ABD ve Avrupa’nın aksine Çin merkez bankası Ekonomisinin canlanması için beklenildiği gibi hafta başındaki  7 gün vadeli ters repo ve Daimi Kredi İmkanı (SLF) faiz oranlarındaki indirimin arından , bu sabah da Orta Vadeli Kredi Kolaylığı (MLF) faiz oranını  10 baz puan düşürerek yüzde 2,75’e çekti. MLF faizinin düşürmesi sonrasında Çin MB’nin 20 Haziran’da ana kredi faiz oranını (LPR) de 10 baz puan düşürmesi bekleniyor. Çinde Sabah açıklanan verileri göre de Mayıs ayında sanayi üretimi ve perakende satış büyümesi tahminlerinin altında kalarak tökezledi ve Pekin’in salgın sonrası sarsıntılı bir toparlanmayı desteklemek için daha fazlasını yapması gerekeceği beklentilerine destek verdi.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0.2 yükselirken, Japonya’nın göze çarpan Nikkei endeksi ise nefes almak için duraksadı ve yatay seyretti.

ABD’nin gelecekteki faiz artırımlarına ilişkin endişelerle gerileyen Brent petrol, Çin’den gelen teşvik ve faiz indirimi nedeniyle yükseldi. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0.3 artışla 0009 varil başına 73.41 dolara ulaştı. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü %0.4 artışla varil başına 68.50 dolardan işlem görüyor.

Piyasaları yoğun veri akışının olduğu bir gün bekliyor. Yurt içinde özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu, konut satışları, tarım ÜFE, Merkezi Yönetim bütçe dengesi ile haftalık para ve banka istatistikleri takip edilecek.

Yurt dışında günün en önemli gündemi Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı olacak.ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, perakende satışlar, ithal fiyatlar, sanayi üretimi ve kapasite kullanımı istatistikleri, günün öne çıkan verileri olacak.

BofA, Fed'den 2 faiz artırımı bekliyor

 

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

 

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)