E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed sonrası hisse senetlerinde yüksek volatilite ihtimali---

Fed sonrası hisse senetlerinde yüksek volatilite ihtimali

Fed sonrası hisse senetlerinde yüksek volatilite ihtimali
27 Temmuz 2023 - 13:17 borsagundem.com

Ekonomistler, Fed’in 25 baz puanlık faiz artırım kararı sonrası hisse senedi piyasalarında şiddetli dalgalanma bekliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merakla beklenen Temmuz ayı faiz kararı açıklandı. Fed, 25 baz puanlık yeni bir artırımla gösterge faiz oranını yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltti. Beklentilere uygun bir karar olsa da ekonomistler, karar sonrası hisse senedi piyasalarında yüksek volatilite bekliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa rallisinin ortasında gelen 25 baz puanlık faiz artırım kararı sonrası yatırımcıların hisse senedi piyasalarında daha dikkatli olması gerekebilir.

Hisse senetlerinde daha fazla dalgalanma

MarketWatch’tan Joy Wiltermuth’un haberine göre, Abrdn baş ekonomist yardımcısı James McCann, Fed'in faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesine çıkardıktan sonra, hisse senetleri rekor seviyeye yaklaşırken “Oldukça temkinliyiz” diyor.

Abrdn baş ekonomist yardımcısı James McCann, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,5 aralığına yükseltmesinin ardından, yatırımcıların önümüzdeki aylarda hisse senetlerinde daha fazla dalgalanmaya hazırlanmaları gerektiğini söyledi. Fed'in faiz oranlarını beklendiği gibi çeyrek puan artırmasının ardından McCann, yaptığı açıklamada, “Hisse senetleri konusunda oldukça temkinliyiz. Gelecek aylarda yeni faiz artırımlarının mümkün olabileceğini düşünüyoruz” dedi. “Makro görüşümüzün piyasadaki emsallerine göre daha karamsar olduğunun farkındayız” diyen McCann, ayrıca görüşlerinin, bir ABD resesyonunun gelecek 12 ay içinde gerçekleşme olasılığının gerçekleşmeme olasılığından daha yüksek göründüğünü söyledi.

Ekonomik durgunluk henüz gerçekleşmedi

Hisse senetleri ve diğer riskli varlıklar, Mart 2022'den bu yana hızlı faiz oranı artışlarına ters ayakta yakalanan birkaç bölgesel bankanın iflas etmesinin ardından bu baharda yaşanan kısa süreli baygınlığa rağmen bu yıl daha yüksek bir performans sergiliyor. Ancak ABD'de on yıllardır en çok beklenen ekonomik gerilemelerden birinin henüz kendini göstermemesi yatırımcıları düşündürüyor.

Hisse senetleri dünü çoğunlukla düşüşle kapattı ancak Dow Jones Endüstri Ortalaması ard arda 13. kazanç seansını kaydetti ve Dow Jones Piyasa Verilerine göre endeks, Ocak 2022'de rekor kapanışının sadece yüzde 3,5 oranında altında seyrediyor. S&P 500 Endeksi son rekor kapanışının yüzde 4,8 oranında altında seyrederken Nasdaq Bileşik Endeksi de dünü düşüşle kapattı.

Gerçek bir lütuf

Fed Başkanı Jerome Powell dün düzenlediği basın toplantısında, “Çok mesafe katettik” dedi. Enflasyonla mücadelede daha gidilecek çok yol olduğunu söyleyen Powell, gelecekteki faiz artırımlarının toplantıdan toplantıya belirleneceğini belirtti. Powell, Eylül ayında başka bir faiz artırımı için “Kesinlikle mümkün” derken, aynı zamanda, merkez bankalarının enflasyonun Fed'in yüzde 2'lik yıllık enflasyon hedefini tutturma konusunda ne kadar emin olduklarına bağlı olarak bir ara vermenin bir seçenek olabileceğini de belirtti.

Önemli bir enflasyon göstergesi olan tüketici fiyat endeksi geçen yıl yüzde 9,1 ile zirve yaptıktan sonra Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 3'e kadar düştü. Düşüş, petrol, ev, gıda, araba ve daha birçok alandaki maliyetlerin pandeminin zirve seviyelerinden düşmesi ve konut gibi ekonominin bazı kura duyarlı bölümlerinin oldukça dirençli olmasıyla gerçekleşti.

Powell, enflasyonun kontrol altına alınmasının zor olduğu bölgelerin hala güçlü bir iş gücü piyasası ortamında kilit odak noktası olmaya devam ettiğini söyledi. Powell, yüzde 3,6'lık işsizlik oranını ‘gerçek bir lütuf’ olarak nitelendirirken, aynı zamanda Fed yetkililerinin faiz oranı artışlarıyla daha fazla insanı işsiz bırakmaya çalışmadığını, ancak tarihsel rekorun, faiz oranı sırasında yumuşayan bir iş gücü piyasasına işaret etme eğiliminde olduğunu belirtti.

Sabit gelir en önemli gelir kaynağı

Hartford Funds'ta sabit getirili stratejist olan Amar Reganti, Powell'ın Fed'in enflasyonu düşürmek için daha fazla işsizliğe müsamaha gösterme isteğine yaptığı vurgudan etkilendiğini söyledi. Hartford Funds, nüfusun bazı kesimleri arasında ve ekonominin belli başlı yerlerinde temerrüt oranları yükselmeye başlasa bile ABD tüketicisini hâlâ ‘sağlam’ olarak görüyor.

“Herhangi bir benzer döneme göre hala çok çok iyi durumdayız” diyen Reganti, ayrıca, hisse senetlerinden farklı olarak, bir durgunluk meydana gelirse, sabit gelirin yatırımcılar için önemli bir gelir kaynağı olmaya devam edeceğini savundu.

Yatırımcılar FED politikalarını gözünden tanıyor

 

Fed resesyon öngörmüyor

 

Asya para birimleri Fed kararı sonrası güç kazandı

 

Asya borsaları Fed sonrası pozitif seyrediyor

 

New York borsası Fed kararı sonrası 'karışık' kapandı

 

Fed kritik faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)