E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed sıkı işgücü piyasasından endişe duyuyor---

Fed sıkı işgücü piyasasından endişe duyuyor

Fed sıkı işgücü piyasasından endişe duyuyor
21 Mart 2022 - 08:46 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Önceki hafta ECB, beklenenden daha şahin davranarak çoğu yatırımcıyı yanıltmıştı. Geçen hafta şahin tarafa yaslanma sırası Fed'deydi. Ardından da İngiltere Merkez Bankası faiz toplantısında üst üste üçüncü faiz artırımını açıklayarak açık ara liderliğini korudu.

Ukrayna savaşı sırasında hızla yükselen emtia fiyatları, sürekli yüksek navlun oranları, tedarik zincirlerinin bozulması ve Kuzey Amerika'nın yanı sıra Avrupa'daki çok sıkı işgücü piyasaları. Merkez bankalarının enflasyon riskleri riskinden endişelenmek için iyi nedenleri var.

ABD merkez bankası, 2018 sonundan bu yana ilk faiz artırımıyla yeni bir parasal döngü başlatmak için harekete geçti. Faiz oranlarını yükseltmek, dolaşımdaki para arzını azaltır ve teorik olarak enflasyonu sakinleştirir. Fiyatların aşırı ısınmasını söndürmek için faiz artırımları yıl boyunca devam edecek.

Fed, yalnızca yüksek enflasyondan değil, aynı zamanda sıkı işgücü piyasasından da endişe duyuyor. Jerome Powell, ABD işgücü piyasasının sağlıksız bir seviyede olduğunu söyledi. Açıkçası, Fed ekonomiyi yavaşlatmak ve ücret baskılarının yıkıcı bir fiyat-ücret sarmalına eklenmesini önlemek istiyor. ABD'de işsizlik oranı %3,8'e düştü ve Kovid-19’un patlak vermesinden hemen önce %3,5'dü. İşgücüne yönelik güçlü bir talep, Fed'in bu yıl her toplantısında artış yapacağını ve 2023'e kadar yükselmeye devam edecektir beklentilerinin artmasına neden oluyor.

İngiltere Merkez Bankası da faizi üst üste üçüncü kez artışla %0,50'den %0,75'e yükseltti fakat BoE beklendiği kadar şahin olmamakla şaşırttı. Açıklamanın ifadesi biraz daha yumuşaktı. İngiltere'de işsizlik oranı %3,9'a düştü ve böylece Kovid-19 öncesi %3,8 seviyesine çok yaklaştı ki ortalama kazançlar da yıllık bazda %4,6 arttı, bu da İngiliz ekonomisinde artan enflasyonist baskıyı artıracak diğer etmen olarak dikkat çekti.

Çin'de ise hükümet, ekonomiyi canlandırmak için önlemler almayı, aynı zamanda finansal piyasalarda istikrarı korumaya karşı etkili politikalar geliştirmeyi planlıyor. Bu haber de artık riskten daha fazla kaçınan yatırımcılar arasında yeni bir coşkuya neden oldu

Artan enflasyona ve Avrupa'daki savaşın yarattığı belirsizliğe rağmen altın fiyatının ons başına 2.000 USD'den uzaklaştığını görmekteyiz. Çünkü Rusya - Ukranya görüşmelerinden umutlanan piyasalarda risk iştahını yeniden yerine geldi. Petrol, gümüş, platin ve paladyum Buğday, mısır fiyatları geriledi.
Bu haftanın gündemine baktığımızda ise;

Perşembe günü açıklanacak Mart ayı Flash PMI göstergeleri, ABD’de dayanıklı mal siparişleri
Cuma günü, Alman iş duyarlılığının Ifo endeksi olacak ki rakamların Ukrayna'daki savaş nedeniyle önemli ölçüde düşmesi son derece normal karşılanmalı. Ayrıca Jerome Powell hem Pazartesi hem de Çarşamba günü konuşma yapacak ve takibimizde olacak.

Borsada açığa satış tedbirleri bugün de devam edecek

 

Günün önemli şirket haberleri 21/03/2022

 

Rekor satış: O hisselere 'Rusya' darbesi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)