E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed politikaları tehlikeli!---

Fed politikaları tehlikeli!

Fed politikaları tehlikeli!
19 Temmuz 2013 - 13:51 borsagundem.com

Nobel ödüllü ekonomist Phelps, Fed politikalarının ekonomiye zararlı olduğunu savundu

Nobelli ekonomist Edmund Phelps, Fed'in yüksek ölçekli parasal genişleme programının yararsız olduğunu ve ekonomi için tehlike arz ettiğini ileri sürdü.
Amerikan Wall Street Journal gaztesinde Tufts Üniversitesi İşletme Profesörü Amar Bhide ile birlikte aldıkları makalede Phelps, "Lehman Brothers'ın Eylül 2008'de iflas etmemsinin ve dünyanın finansal krize girmesinin ardından Fed'in likidite arzıyla iyi iş çıkardığını, ancak o zamandan bu yana Fed'in para politikasının zararlı bir hâl aldığını" yazdı.
Merkez bankasının yalnızca enflasyonu kontrol etmeye odaklanarak iyi bir iş yapacağını söyleyen ikili, bunun şirketler ve diğer oyuncuların resesyondan toparlanma ya da yükselişten geri çekilme hızını belirlemelerini sağlayacağını belirtti.
Ancak Fed bunun yerine ekonomik toparlanmayı parasal genişlemeyle desteklemeyi seçti. Fed Başkanı Bernanke'nin de ifade ettiği şekilde bu hamlenin ardından fikir hisse fiyatlarını yükselterek, tüketici güveni, serveti ve harcamalarını yükseltmekti.
Ancak Bhide ve Phelps, parasal genişlemenin serveti mi yoksa güveni mi  desteklediğinin şüpheli olduğunu söyledi.
Fed'in genişlemesinin küçük ölçekli şirketlere de yardımcı olmadığını belirten ikili, "Parasal genişleme zaten nakite sahip olan şirketlere, daha düşük faizle tahvil çıkarmalarına neden olurken, küçük ölçekli şirketleri işleyen sermaye kredilerini garantileme sıkıntısıyla baş başa bıraktı" yorumunda bulundu.
Bhide ve Phelps, Fed Açık Piyasa Komitesi'ndeki 7 kişinin, genel görüşü yansıtmayan teorilerle büyük ölçekli müdahalelerde bulunma yetkisine sahip olmasının istenmediğini belirtti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsacı19 Temmuz 2013 14:14

    Adam kısmen doğru söylemiş. Varlıklı kişilerin varlıkları pula dönüşmesin diye sürekli para basıyorlar. Dünyadaki para miktarı varlık miktarını geçince ne olacak merak ediyorum. O noktada altını olan kuralı koyar. Astronomik fiyat neymiş görülür.