E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed kararları kısa vadeli volatiliteyi artırabilir---

Fed kararları kısa vadeli volatiliteyi artırabilir

Fed kararları kısa vadeli volatiliteyi artırabilir
09 Haziran 2021 - 08:53 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Fed kararları, Çin'de yükselen ÜFE-TÜFE makası ve enflasyonist baskı vurgulanıyor.

"Bugün piyasa fiyatlama eğilimleri açısından iki konunun öne  çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunlardan birisi gündemin popüler  başlığı konumundaki global enflasyonist baskılar ve artan maliyetler,  diğeri ise daha teknik ve gölgede kalan bir veri olduğundan çoğunlukla  her açıklanma döneminde gözden kaçırılan ABD JOLTS raporu. Çin’de Mayıs ayına ait açıklanan enflasyon verileri ÜFE-TÜFE makasındaki  genişlemenin sürdüğüne işaret ederken, kendi bünyesinde gelecek dönem  tartışmalarını da barındırmaya devam etti. TÜFE, Nisan ayında %0.9  düzeyinde bulunurken, Mayıs’ta %1.3’e yükseldi, %1.6’daki  beklentilerin kısmen gerisinde kaldı. Diğer yandan ÜFE ise %6.9’dan %9’a hızlandı, %8.5’te şekillenen beklentilerin 0.5 puan üzerinde yer  aldı. Aynı dönem içerisinde çekirdek TÜFE performansı %0.9 ile daha  sınırlı düzeyde gerçekleşirken, ağırlıklı enflasyonist baskının gıda  ve enerji dışı kalemlerden geldiği fikrini teyit etti. Bu noktada  emtia fiyatlarındaki artışın girdi maliyetlerini yukarı yönlü  baskılaması durumundan söz etmek sıfır hata barındırdığından en önemli  değerlendirme olacaktır. Fiyatlardaki yükselişe karşı Çin hükümetinin  ise bazı önlemleri devreye alması bekleniyor. Buna göre, kömür,  değerli metaller gibi gruplarda arzın artırılması suretiyle fiyatların  kontrol edilmesi çabası öne çıkabilir. Yurtiçi gündemi oluşturduğu  şekilde meşhur ÜFE-TÜFE makasının ne noktada hangi ölçekte geçişkenlik  yaratacağı sorusu ise merak konusu. Ancak, bir detayı paylaşmak gerek:
Globalde yapılan çalışmalar maliyetin talep enflasyonuna etkisini  oldukça sınırlı gösteriyor. Çin özelinde ise i) Küçük firmalardaki  yüksek rekabet ii) Artan e-ticaret iii) Zayıf iç talep gibi 3 önemli  başlık bu tezi kısa vadede destekliyor. Diğer önemli konumuz ise ABD’de açıklanan JOLTS raporunun işaret ettiği üzere toplam iş  pozisyonlarının Nisan’da 9.3 milyon, işten ayrılma rasyosunun ise %2.7  kendi serilerinde rekora ulaşmış olması. Özeti şu: ABD istihdam  piyasası sanılandan daha sıkı bir eğilim içerisinde olabilir. Sadece  tarım dışı istihdam verilerinin beklenti-gerçekleşme performansı  üzerinden Fed ve tapering başlıklarını tartışmak ciddi sapma payı  bulunduruyor. ABD’de gerçekleştirilecek olan 38 milyar dolarlık 10y  tahvil ihracı faizlerin seyri açısından akşam saatlerinde yakından  izlenebilir.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.10 değer kazancı ile  sınırlı-pozitif şekilde tamamlarken, benzer yaklaşım %0.04 yükselişle 1447 puan seviyesinde takip edilen BIST 100 endeksi için de geçerli  oldu. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi -11bp ile %18.78 olurken,  ülke risk primi %1.6 geriledi ve 392bp seviyesinden takip edildi.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları yatay-karışık  seyretti. Euro Stoxx 50 %-0.04, FTSE 100 %0.25, DAX %-0.23 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %0.21 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde majör ABD endeksleri ile gelişmekte olan  ülke varlıkları ayrıştı. Dow Jones %-0.09, S&P 500 %0.02 ve Nasdaq %0.31 kapanış yaparken  kıtada yer alan gelişmekte olan ülke  varlıklarından Bovespa %-0.76, Merval ise %-0.55 ile günü tamamladı."

BIST 100 endeksinde 1415-1374 seviyeleri destek, 1472-1500 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.60-8.55 destek, 8.80 direnç olarak takip edilebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında temel belirleyici global Amerikan doları yaklaşımı olmaya devam ederken, genel risk iştahı ve bölgeye ait aşılama performansı da son dönem içerisinde öne çıkmakta. Haziran ayı ECB ve Fed toplantıları kısa vadeli volatilite riski barındırmakla birlikte EUR+ eğilimin genel olarak korunmasını bekliyoruz. 1.2120-1.2070 destek, 1.2200-1.2245 ise direnç olarak izlenebilir. Yukarı yönlü hareketin ivme kazanması açısından 1.2300 seviyesini önemsiyoruz.

Günün önemli şirket haberleri 09/06/2021

Yabancıların en fazla alım satım yaptığı hisse senetleri

Güne başlarken manşette öne çıkanlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)