E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?---

Fed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?

Fed kararı sonrası borsaları neler bekliyor?
15 Aralık 2022 - 11:17 borsagundem.com

Fed nihai faiz oranını yüzde 5,1 olarak revize etti. Peki bu, faiz artırımlarına devam edileceğinin yanı sıra borsalar için başka ne anlamlar ifade ediyor?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalarda Ekim ayında başlayan ralli, kısa süreli engellerle karşılaşsa da, Fed’in son faiz artırım hamlesine kadar sürdü. Bunda, ekonomik verilerin beklentilerden olumlu gelmesinin etkisi büyük oldu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, son gelen enflasyon verilerinin piyasalarda estirdiği olumlu hava ise Fed’in sadece bir gün sonra 50 baz puanlık faiz artırım kararı ve şahin tutumunu sürdürmesiyle sona ermişe benziyor. Kısa süre de olsa pembe bulutların gezdiği borsalarda ise hava tamamen kararmış durumda.

En son 15 yıl önce görüldü

Invezz’den Wajeeh Khan’ın haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell, yaptığı açıklamada, terminal faiz oranını yüzde 5,1 olarak gördüklerini ifade etti. ABD Merkez Bankası, faiz oranlarındaki 50 baz puanlık artışı, tüketici fiyatlarının Kasım ayında yüzde 7,1'e düştüğünün bildirilmesinden sadece bir gün sonra yaptı. Bu da, yüksek seyreden enflasyonla mücadelenin Fed’in tek hedefi olmadığını gösterdi.

Fed, son yaptığı faiz artırımıyla mevcut anahtar faiz oranını da yüzde 4,25 ila yüzde 4,5 aralığına yükseltmiş oldu. Bu aralık, en son yaklaşık 15 yıl önce görülmesi bakımından, tarihi bakımdan da negatif bir anlam ifade ediyor.

Fed’in bu kararı, o ana kadar yükseliş trendini sürdüren borsalarda kazançların hemen hepsinin geri verilmesine neden oldu. Özellikle Fed’in 2023 yılında yüzde 5,1'lik bir terminal faiz oranı öngörmesi borsaları asıl etkileyen nokta oldu. Geleceğe dair öngörülerin boşa çıkmasıyla düşüşe geçen borsalar, Başkan Powell’ın konuşmasındaki şahin tutumun sürmesiyle yönünü aşağı çevirmiş oldu.

Fed’in 2023 yılında yüzde 5,1'lik bir terminal faiz oranı öngörmesi borsaları asıl etkileyen nokta oldu.

Yüzde 0,5 büyüme

Federal Açık Piyasa Komitesi'ne (FOMC) göre, ABD ekonomisinin bu yıl yıllık yüzde 0,5 oranında büyümesi bekleniyor. Bu, bir yıl önceki hızlı büyümeye kıyasla önemli bir düşüş anlamına geliyor.

Bununla birlikte Başkan Jerome Powell, iş gücü piyasasının güçlü olmaya devam ettiğini ve enflasyona karşı devam eden savaşı kazanmak için oranların daha uzun süre yüksek kalması gerektiğini yineliyor. Art arda iki aydır gerçekleşen ekonomiye dair yumuşak okumalara rağmen Başkan Powell, Fed'in enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde düşme eğiliminde olduğuna dair daha belirgin ve daha fazla kanıta ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Tüm bunların yanı sıra, yatırımcıları ürküten bir başka nokta da, FOMC'nin tercih ettiği enflasyon göstergesi olan 'Çekirdek PCE Fiyat Endeksi' tahminini Eylül ayı projeksiyonuna kıyasla 30 baz puan artırarak yüzde 4,8'e yükseltmesi oldu. Bunun üzerinde yatırımcılar, Fed’in enflasyon risklerini yukarı yönlü olarak görmeye devam ettiği mesajını almış oldu.

Hisse senetleri 2023'te toparlanabilir

Yine de Fundstrat'tan Tom Lee, S&P 500'ün gelecek yılı 4.750 puan seviyesinde bitirmesini bekliyor. Bu da bugünkü seviyeden yaklaşık yüzde 20'lik bir artış anlamına geliyor. Ünlü borsa uzmanı Lee, “Para politikası gecikmesi doğrudur. Enflasyon zaten son birkaç ayda yarı yarıya düştü ve yıllık bazda yüzde 4 seviyesinde seyrediyor. Bu, sıkılaştırmanın etkisini gerçekten görmeden önceydi” diyor.

Lee, arz kısıtlamaları hafiflemeye devam ettikçe ve kur rüzgarları yumuşadıkça ‘kazanç durgunluğunun’ sona ermeyeceğine inanıyor.

Tarihsel veriler de borsalar için olumlu sinyaller veriyor. İstatistiksel olarak hisse senetlerinin yılı düşüşle kapattığı 21 örnekten 18'i ertesi yılı pozitif kapatıyor. Bunlardan 7'sinde ise şirketlerin karlılık büyümesi negatif seyrediyor. Dolayısıyla, enflasyon krizi sona erdiği takdirde hisse senetlerinin gelecek yıl oldukça iyi performans göstermesi yüksek ihtimal gözüküyor.

Lee ayrıca, enflasyonun önemli bir bileşeni olan petrolün Ukrayna Savaşı’ndan önceki fiyatına geri dönmesi nedeniyle, hisse senedi piyasasında yükseliş yönlü pozisyon aldığını belirtiyor.

Fed kararını verdi! Şimdi gözler ECB ve BoE'de

 

Asya borsaları Fed'in faiz kararıyla düştü

 

ABD borsalarında Fed etkisi

 

Fed, yılın son toplantısında faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Robes15 Aralık 2022 12:59

    Sersem Jo yüzde 2 enflasyon hedefi koydu aklı sıra borsalarda negatif wealth effect kullanacak yine eline uüzüne bulaştıracak. Yüzde 2.5 -3 enflasyon hefefi önümüzdeki birkaç yıl için makul hedeftir , düşüş ivmesine bağlı olarak ılımlı birkaç artışla bekle gör dönemine girebiliriz demeliydi.

  • YUSUF KALEKAPISI15 Aralık 2022 12:16

    ben zaten şort da idim dün borsa düşünce bir ordan vurdum birde ertesi gün artacağını bildiğim için bugünde viop tan iyi para kazandım.böyle günleri çok seviyorum.

  • AHMET ÖZBİLEN15 Aralık 2022 12:12

    Bu bizi hiç de ırgalamaz.biz gelecek sene 1,250 endeks rahat olur uzaya daha çıkarız.

  • borsacı15 Aralık 2022 11:55

    bizi hiç bir yer etkilemiyor çünkü biz yeni model ekenomiye geçtik para basıp enflasyonu körüklüyoruz, günlük zamları iteliyoruz seri şekilde para basıyoruz ,çünkü bizde faiz haram enflasyon helal.