E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed kararını verdi! Şimdi gözler ECB ve BoE'de---

Fed kararını verdi! Şimdi gözler ECB ve BoE'de

Fed kararını verdi! Şimdi gözler ECB ve BoE'de
15 Aralık 2022 - 08:43 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.


Fed Başkanı Powell , Fed'in politika belirleme komitesinin gösterge gecelik faiz oranını yarım puan artırmasının ve yüzde 5'in üzerine çıkmaya devam edeceğini öngörmesinin ardından, yaptığı açıklamada, ekonomi olası bir resesyona doğru kaysa bile Fed'in gelecek yılda faiz artırımına devam edeceğini söylerken, ABD merkez bankasının daha yüksek bir maliyet ödeyeceğini savundu. Bu da Federal Rezerv politika yapıcılarının , ABD faiz oranlarını daha fazla yükseltmeyi ve daha önce tahmin
ettiklerinden daha uzun süre yüksek tutmayı beklediklerinin resmi oldu.

Powell, Fed'in en son politika yapıcı projeksiyonlarının ekonominin resesyona gireceği anlamına gelmediğini söylese de, riske değer olduğunu ve Fed'in darbeyi hafifletmek için faiz oranlarını düşürme planı olmadığını öne sürdü.

ABD merkez bankacıları, Fed'in üç aylık ekonomik projeksiyon özetindeki medyan tahminine göre, dünkü 50 baz puanlık artışın ardından şimdi %4,25-%4,5 aralığında olan politika faizinin gelecek yılın sonunda %5,1'e yükseleceğini düşünüyor. Bu, Eylül ayındaki tahminlerinden yarım puan daha yüksek. Tahminlere göre, oran daha sonra 2024'te %4,1'e düşüyor ve yine sadece üç ay önce tahmin edilenden daha yüksek.

Bu arada, Fed'in %2'lik enflasyon hedefine ulaşmanın daha uzun süreceğini düşünüyorlar. Öngörüler, enflasyonun Fed'in tercih ettiği ölçüye göre - şu anda %6'da seyreden kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi - gelecek yılın son çeyreğinde %3,1'e ve 2024'ün sonunda %2,5'e düşeceğini gösteriyor.

Powell, Fed'in "yaklaşmasına" rağmen, henüz orada olmadığını söylerken, bunun nedeni kısmen, iki aylık verilerin bir miktar "hoşgeldin" soğumasını göstermesine rağmen, enflasyonun 2023'e merkez bankacılarının düşündüğünden daha yüksek başlayacağı görmesinden herhalde.

Enflasyon düşerken oranları sabit tutmak aslında politikanın giderek daha kısıtlayıcı hale geldiği anlamına gelse de, Komite, enflasyonun istikrarlı bir şekilde %2'ye düştüğünden emin olana kadar faiz indirimi yapacağımızı düşünmüyor.

Politika yapıcılar, faiz artırımlarının şu anda %3,7 olan işsizlik oranını 2023'ün son çeyreğinde %4,6'ya çekmesini ve 2024'e kadar orada kalmasını bekliyor. Üç ay önce işsizlik oranının %4,4'e çıktığı görülüyordu. Sahm Kuralı olarak bilinen bir ölçüye göre, işsizlik oranındaki bu büyüklükte bir artış muhtemelen bir durgunluğa işaret ediyor. Fed politika yapıcılarının, Eylül ayındaki %1,2'lik beklentiye karşın, gelecek yıl GSYİH büyümesi için medyan tahmini %0,5 ile ekonomik büyüme görünümü hakkında daha kötümser hale geldiğini gösteriyor. İki Fed politika yapıcısı, ekonominin gelecek yıl küçüleceğini düşünüyor.

GSYİH ve işsizlik tahmini birlikte bakıldığında bizce "bu çok açık bir durgunluk". ABD borsaları Çarşamba gününü düşüşle kapattı. Fed'in politika kararlarının reel ekonomiye yansımasında kilit rol oynayan ABD Hazine piyasasında getiriler çok az değişerek bir miktar geriledi. Dolar, bir döviz sepeti karşısında değer kaybetti. Çünkü; Fed, enflasyonist baskıların tersine döndüğüne dair sürekli ve kesin kanıtlar görene kadar anlamlı bir şekilde 'dönmeye' hazır değil".

Asya borsaları da , ABD Merkez Bankası'nın daha uzun bir süre daha yüksek faiz oranları öngörmesinin ardından Wall Street'teki düşüşleri izleyerek güne kırmızı başladı.

MSCI'nin en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi %0,91, Japonya'dan Nikkei %0,17, Güney Kore'den Kospi %0,92 , Hong Kong'dan Hang Seng %1,71, Çin mavi çipleri (.CSI300) %0,51 gerilemiş durumda. 10 yıllık Hazine getirisi %3,5'in ve iki yıllık getiri de %4,24'ün altına geriledi.

Aralarındaki fark da hafifçe genişleyerek negatif 74,3 baz puana ulaştı. Dolar endeksi, 16 Haziran'dan bu yana görülmeyen bir seviye olan 103.44'teki gecenin en düşük seviyesi yakınında tutundu, Euro %0,15 düşüşle 1,0664$'a geriledi. Brent ham petrolü vadeli işlemleri 1 sent artışla 82,71$'a yükselirken, ABD WTI ham petrol vadeli işlemleri 4 sent düşüşle varil başına 77,24$'a geriledi.

Yatırımcıların gözleri bugün; Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın politika kararlarına çevrilecek , çünkü buradaki yetkililer de resesyonları tetiklemenin artan risklerine karşı faiz oranlarını yeniden artırmaya hazırlar.

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

 

Günün önemli şirket haberleri 15/12/2022

 

Çin Merkez Bankası faizi sabit bıraktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)