E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed güven tazelemek isteyecek---

Fed güven tazelemek isteyecek

Fed güven tazelemek isteyecek
22 Mart 2023 - 11:20 borsagundem.com

Fed’in faiz oranlarına ilişkin belirlediği patikanın piyasaların tahminlerinden şaştığı görülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalarda gözler Fed’in vereceği faiz kararında. Genel havaya hakim olan endişe, piyasa beklentileriyle Fed’in önceden belirlediği patikanın tutarsız olmasından kaynaklanıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed’in, enflasyonu düşürme taahhüdünü teyit etmek için ‘noktasal grafik’ tahminini kullanması bekleniyor.

Noktasal grafik

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Fed’in para politikası kararını verirken, bankacılık sektöründeki sıkıntılara rağmen ekonomik görünümün daha fazla faiz artırımını kaldırabilecek kadar güçlü olduğu mesajını da vermesi bekleniyor.

Bu piyasayı teyit eden mesaj, bankacılık sisteminin sağlam olduğunu ve Fed'in likidite sağlamaya hazır olduğunu vurgulayan açıklamaların yanı sıra güveni artırmayı da amaçlıyor.

Şimdiye kadar, özellikle bankacılık krizine ilişkin sürecin çok iyi ilerlediği gözleniyor. Ancak Fed, faiz oranlarının gelecekteki rotasına ilişkin tahminleri de sağlamak zorunda ve bunları piyasanın sindirmesinin zor olabileceği düşünülüyor.

Dreyfus and Mellon Baş Ekonomisti Vince Reinhart, “Risk şu ki, ilgili 'noktasal grafik' biraz şahin olacak” diyor. Bunun nedeni olarak ise Fed'in tahmininin muhtemelen piyasanın görüşlerinden keskin bir farklılık göstereceği yönündeki öngörü olduğu kabul ediliyor.

Fed'in sözde noktasal grafiği muhtemelen yüzde 5,1'lik tahmini bitiş noktasına bağlı kalacak. Bu da Mayıs ayında bir oran artışı daha anlamına geliyor. Ancak son noktada Fed’in nihai faiz oranlarını yüzde 5,375'e yükseltebileceği de dillendiriliyor.

Faiz indirimi gündemde değil

Her iki durumda da, Fed'in bu yıl herhangi bir faiz indirimine gitmesi beklenmiyor. Piyasa, Mayıs ayında yapılacak bir faiz oranı artışını zar zor fiyatlıyor. Piyasa fiyatlandırması, oranların yıl sonuna kadar yüzde 4,25 - 4,5 bandına düşmesiyle Haziran ayında bir oran indirimi anlamına geliyor.

Ekonomistler ise piyasanın buna ikna olacağını düşünmüyor. Jefferies Ekonomisti Aneta Markowska, yatırımcılarıyla paylaştığı notta, “Bu noktaların, şu anda piyasada ağırlıklı olan faiz indirimi beklentilerini tersine çevireceği oldukça şüpheli, ancak politika yapıcılar, noktaları enflasyonu tekrar yüzde 2'ye indirmeyi teyit etmek için kullanacaklar” diyor.

Reinhart, Fed başkanı için bunun sorun olmadığını söylüyor. Reinhart, “Powell, piyasayı bunun doğru olduğuna ikna etmeye çalışmayarak daha fazla oran artışının acı mesajını tatlandırmaya çalışacak” şeklinde konuşuyor.

Reinhart, bu pasif stratejinin Powell'ın Şubat ayındaki son basın toplantısında da kanıtlandığını söylüyor. Reinhart, o toplantıda, Fed'in daha uzun süre daha yüksek faiz oranlarına ilişkin görüşlerine vurgu yapıyor ve özünde Powell’ın “Bu bizim kararlı olduğumuz planımız; neden bu kadar hızlı gevşeteceğimizi düşündüğünüzü tam olarak anlamıyorum” dediğini ifade ediyor.

Kimin haklı olduğuna zaman karar verecek

Reinhart, sonraki altı hafta içinde verilerin kendisine ulaştığını ve bu ayın başlarında Silicon Valley Bank'ın çöküşüne kadar ‘uzun süre daha yüksek' oran stratejisinin fiyatlandırılmakta olduğunu söylüyor.

Reinhart, piyasanın Powell'ın görüşlerini benimsemek için hızla hareket etmesi durumunda bunun ekonomiye zarar vereceğini de ekliyor. Reinhard, “Piyasalar FED'in olduğu yere gelirse, bu büyük bir sıkılaştırma hamlesi olur. Powell, piyasaya ne yapmak istediğini söyleyecek ve kimin haklı olduğuna zamanın karar vermesine izin verecek” şeklinde konuşuyor.

CIBC Capital Markets Baş Ekonomisti Avery Shenfeld da yatırımcıların bu sonbaharda ılımlı bir faiz indirimi olasılığını güçlü bir şekilde fiyatlamıyor olabileceğini ifade ediyor. Shenfeld, “Bunun yerine, herkesin baz senaryosu, Fed'in bir veya iki kez faiz artırımı yaptığı ve ardından birkaç çeyrek beklemede kaldığı, ancak ekonominin tepetaklak olması nedeniyle faiz oranlarında ciddi bir düşüş gerektiğini fark etmesi gibi gözüküyor” diyor.

Shenfeld, “Bugün piyasalara hakim olan belirsizlik sisi göz önüne alındığında bu mantıksız değil, ancak sis beklediğimiz gibi dağılırsa, faiz indirimi hikayesi 2024'e doğru ötelendiğinden tahvil getirileri daha da yükselecek” şeklinde konuşuyor.

Bankacılık krizi sırasında Fed faiz oranlarını artırır mı?

 

Dünyada tüm dikkatler FED'de

 

Piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'a çevrildi

 

Piyasalar Fed'e odaklandı! Belirsizlik sisi hakim

 

Musk’tan Fed’e çağrı: Bu ciddi bir risk

 

FED dilemması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)