E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPiyasalar Fed'e odaklandı! Belirsizlik sisi hakim---

Piyasalar Fed'e odaklandı! Belirsizlik sisi hakim

Piyasalar Fed'e odaklandı! Belirsizlik sisi hakim
22 Mart 2023 - 08:21 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

FED’in zorlu ve herkesin merakla beklediği faiz kararı toplantısı bu akşam gerçekleşecek. Fed’in politika toplantısı, yatırımcıların küresel bankacılık kargaşasının ardından merkez bankasının izleyebileceği yolda netlik beklediği bir toplantı olacak. Bu nedenle Mart ayı toplantısı sonuçları açısından oldukça önem taşıyor. Piyasalar şu anda Fed’in faiz oranlarında bir değişiklik yapmama olasılığını yaklaşık %14 fiyatlıyor.  %86’lık bir oran ise 25 baz puanlık bir artış olasılığı olduğunu fiyatlıyor. Sadece bir ay önce, piyasanın %24’lük bir kısmı 50 baz puanlık bir artış olasılığını fiyatlıyordu.

Credit Suisse bankasının satılmasıyla birlikte bir nevi çözülme kavuşulması piyasada belirsizliği ortadan kaldırdı ve FED faiz kararı öncesi risk iştahı beraberinde artış gösterdi.  Bankacılık krizinin genele yayılmasını önlemek için atılan adımlar etkisini gösterirken, ABD’li yetkililerin ve Hazine bakanlığının şu an gerek duyulmasa da mevduat hesaplarına yönelik 250 Bin dolar üzerine geçici de olsa koruma sağlanması çalışmalarının da başladığı iletildi. Bu durum çok mümkün görünmese de piyasaları bir miktar oyalamaya yetti. Peki ya bugün toplantı nasıl sonuçlanacak?

Eğer FED, enflasyon sorununu daha öncelikli tutar ve finansal bankacılık riskini göz ardı ederse, ortaya çıkabilecek yeni iflaslar bu sefer küresel ve sistematik boyuta ulaşabilir. Eğer enflasyonla mücadele konusunda beklemeye geçilir ve yüksek enflasyon ikinci plana atılır faiz artış adımları yavaşlarsa bu durumda enflasyon sıcak kalmaya ve kemikleşmeye devam edecektir.

Faiz kararı öncesi piyasalar daha ılımlı bir fiyatlamalar yaparken dolar endeksi bugün beş haftanın en düşük seviyelerine yakın yatay seyrediyor. Altın ve kıymetli madenler tarafında negatif görünüm olsa da düşüşlerin sınırlı olduğu görülüyor. Küresel borsalarda ise pozitif görünüm hakim.

Asya tarafında bugün piyasayı etkileyecek bir haber ve veri seti bulunmazken fed toplantısının akışına kapılacakları bir gün olacak. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi ve Çin hisse senedi endeksi sabah saatleri itibariyle %0.9 değer kazandı. Japonya’nın Nikkei endeksi banka hisselerindeki yeniden toparlanmanın öncülüğünde %1,6’lık bir artış gösterdi.

Brent petrol sabah saatleri itibariyle dün yaşadığı %2lik kazancın ardından geri çekildi. Bu hafta %3’ten fazla yükselen Brent vadeli işlemleri, varil başına %0.46 düşüş göstererek 74.97 dolara geriledi. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri %0,7 düşüşle 69,20 dolara geriledi.

Piyasalar ABD Merkez Bankası(Fed) faiz kararına odaklanmış durumdalar. Son yaşanan bankacılık krizinin ardından analistler karar konusunda bir noktada buluşamıyorlar.

Günün önemli şirket haberleri 22/03/2023

 

Petrol neden düştü?

 

SPK'dan TEB Finansman'a 'gecikmeli açıklama' cezası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)