E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaMusk’tan Fed’e çağrı: Bu ciddi bir risk ---

Musk’tan Fed’e çağrı: Bu ciddi bir risk

Musk’tan Fed’e çağrı: Bu ciddi bir risk
21 Mart 2023 - 10:19 borsagundem.com

Elon Musk, Fed’in devreye girmesini ve bölgesel bankacılık krizini kontrol almasını istiyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Silicon Valley Bank’in (SVB) iflasıyla başlayan bankacılık krizinin daha da büyümesinden endişe ediliyor. Milyarder yatırımcı Elon Musk, Fed’in devreye girip krizi kontrol altına alması gerektiğini belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Musk, ABD’de patlak veren bölgesel bankacılık krizinden endişe ediyor. Musk, krizin kontrol altına alınmaması halinde bunun ABD ekonomisini büyük bir şoka sokabileceğinin altını çiziyor.

Ciddi bir risk

Insider’dan Carla Mozee’nin haberine göre, Elon Musk, Fed’in ABD bölgesel bankacılık krizini kontrol altına almasını istiyor. Musk’a göre, aksi takdirde, dünyanın en büyük ekonomisi on yıllardır gördüğü en kötü şoku yaşayabilir.

Finans blogu Zero Hedge, küçük ve orta ölçekli bankaların ABD finansal sisteminde oynadıkları önemli rol hakkında bir yazı kaleme aldı. Yazıda, 2008’deki mali krizden bu yana düzenleyiciler tarafından devralınan ilk banka olan Silicon Valley Bank’e odaklanıldı.

Zero Hedge, paylaştığı tablolarla birlikte, diğer kredilerin yanı sıra, küçük ve orta ölçekli bankaların ticari ve endüstriyel kredilerin yüzde 50'sini ve oturma amaçlı emlak kredilerinin yüzde 60'ını oluşturduğunu belirtti. 1929'dan 1939'a kadar süren ekonomik krize atıfta bulunan Zero Hedge, “Fed bölgesel banka çöküşünü kontrol altına almazsa, başka bir büyük bunalım olacak" diye yazdı.

Twitter üzerinden de paylaşılan bu yazıya Elon Musk ise “Bu ciddi bir risk” yanıtını vererek, Fed’in rolüyle ilgili Zero Hedge’e katıldığını belirtti.

Büyük Buhran’a benziyor

1933 yılında, Büyük Buhran'ın zirve noktasında, ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre ABD iş gücünü oluşturan 12,8 milyon kişinin kabaca yüzde 25'i işsizdi.

Bu, Musk'ın SVB'nin çöküşüyle ilgili olarak kendi sosyal medya platformunda yaptığı ilk yorum değil. Musk geçen hafta da, bankanın iflasını, Büyük Buhran öncesinde, 1920’li yıllardaki Wall Street çöküşüne benzetmişti.

Ark Invest CIO'su Cathie Wood'un bir ileti dizisine yanıt olarak ise Musk, “1929 yılının bu yılla pek çok benzerliği var” dedi.

Artan faiz oranları etkisi

SVB, tahvil portföyü satışı sonrası bankanın 1,8 milyar dolarlık zararının ardından müşterilerin mevduat çekmek için acele etmesinden sonra iflas etmişti. Portföyün değeri, enflasyonu yüzde 2 hedefine çekmeye çalışan Fed tarafından yürürlüğe konulan artan faiz oranlarından ciddi şekilde etkilendi.

First Republic Bank, ortaya çıkan bölgesel bankacılık krizinde yüksek profilli bir sıcak nokta olarak ortaya çıktı. Şirketin hisse senedi değeri, S&P Global'in kredi notunu dibe çekmesinin ardından yeniden büyük oranda düştü.

Wall Street Journal ise JPMorgan CEO'su Jamie Dimon'un krizi çözmek ve ekonomiyi istikrara kavuşturmak için daha da fazla yardım sağlamak üzere büyük bankalar arasındaki görüşmelere liderlik ettiğini bildirdi. Geçen hafta, San Francisco merkezli banka için rakip bankalar tarafından 30 milyar dolarlık bir kurtarma planı oluşturuldu.

Jeremy Siegel: SVB’nin iflası piyasalar için olumlu olabilir

 

SVB, 'madendeki kanarya' mı?

 

Bölgesel bankalar finansal bir kıyamete yol açabilir

 

Piyasalar bankacılığı görmezden gelip, Fed'e odaklandı

 

FED dilemması

 

Bankacılık krizinin ipleri FED’in elinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mevsim21 Mart 2023 15:03

    Dolarda ciddi düşüş bekliyorum gelişmler doğrultusunda,balonun söneceği kesin.Amerikadaki kriz yaygınlaşacaktır.Dolar açığı olduğunu düşğnmüyorum ülkemizde, olsaydı döviz alışına değil satışına kısıtlama getirilmesi gerekmez miydi?biri açıklasın

  • Kaçkar KAPLANI21 Mart 2023 14:27

    Faiz artırımının nasıl bir bataklık olduğunu akıllı insanlar anlamaya başladı. Faiz sürekli yukarı hareket ettirir, fiyatları artırır, enflasyonu önü alınamaz hale getirir bunu anlayın artık. 

  • Ali Özdemir21 Mart 2023 12:36

    Sen otur arabalarını üret be güzel kardeşim. Ekonomi dinamiklerinden bi habersin, 50bp indirin nasıl bir öneridir :)))

  • Mucise Reis ;)21 Mart 2023 11:27

    BTC batar diyenler bankalar hakkında daha risk var demeye başladı :D ... FEd karşılıksız para bastı. ilk kolonılerde usd kullanıldığında, ilk yıllarda ciddi bir altın karşılığı vardı. bugun aynı paraların o kadar karşılığı yok... bizdei  200 tl düşün. ilk zamanlarda atıyorum 5 gr altın alıyordun. şuan ise 1 gr altın alamıyorsun... aynı durum dolar içinde geçerli. iktisad kuruldu ama kurallarını bütün merkezbankaları karşılıksız bol para ile bozdu. bu para bir yerde yakılmalı. Ama para birilerinin elinde çok ise orayı batırır. bir kaç yer batınca otomatıkman  sistem zincirleme ağır zarar görur hasar alır.