E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED faizleri için hedef yüzde 9 mu?---

FED faizleri için hedef yüzde 9 mu?

FED faizleri için hedef yüzde 9 mu?
22 Kasım 2022 - 11:11 borsagundem.com

Geçtiğimiz hafta St. Louis FED Başkanı’nın %7 nihai faiz artışı hedefini koyması piyasaları terse çevirmişti. Ancak Stifel Baş Ekonomisti Lindsey Piegza bu hedefin bile yeterli olamayabileceğini söyleyerek %9’u işaret etti

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasaların en çok tartıştığı soru ABD Merkez Bankası’nın (FED) politika faizlerini ne kadar yükselteceği. Geçtiğimiz hafta St. Louis FED Başkanı James Bullard’ın açıklamaları ise hedef faiz oranının piyasa beklentilerinden çok daha yüksek olduğu endişelerini ortaya çıkardı.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyonun son kırk yılın zirvesine yaklaşmasıyla birlikte FED mart ayından itibaren agresif bir faiz artışı dalgasını başlattı. Mart ayından bu yana politika faizini toplamda 375 baz puan yükselten FED ekonomiyi yavaşlatarak enflasyonu dizginlemeyi hedefliyor. Faiz artışlarının ABD ekonomisini resesyona sürüklemesi endişeleri ise yatırımcıları faiz artışlarının ne zaman biteceği sorusuna getiriyor.

Eylül ayında FED yetkilileri nihai faiz oranının gelecek yıl %4,6 ile zirveye ulaşacağını öngörüyordu. Ancak kasım ayı toplantısında FED Başkanı Jerome Powell faiz artışlarının beklentileri aşabileceği uyarısında bulundu. Piyasa çevreleri bu açıklamadan itibaren %5’lik nihai faiz artışı tahmini etrafında birleşti.

Ancak St. Louis FED Başkanı James Bullard geçtiğimiz hafta FED’in faiz oranlarını bu noktanın da ötesine taşıyabileceği uyarısını yaptı. Para politikası için Taylor Kuralı olarak adlandırılan kuralı kullanan Bullard, federal politika faizi oranının % 5'in ötesine geçerek %7'ye kadar çıkması gerekebileceğini öne sürdü.

Tasarruf hesapları için iyi krediler için kötü haber

Politika faizi artışları bir vadeli mevduat hesabı, para piyasası fonu veya tahvil alma talebi olan yatırımcılar için iyi bir gelişme. Zira faiz oranlarının yükseğe çıkması bu yatırımlar için getiri anlamına gelir. Ancak kredi almak isteyenler içinse geri ödemede çok daha fazla faiz ödeneceğinden tam tersi bir durum geçerlidir.

Taylor Kuralı federal politika faiz oranının iki faktör tarafından yönlendirilmesi gerektiğini öngörüyor: gerçek ve hedeflenen enflasyon arasındaki fark ile gerçek ve hedeflenen GSYİH büyümesi arasındaki fark.

FED’in enflasyon için %2 hedefi var. Ancak FED’in favori enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Eylül ayına kadar olan son 12 ayda %6,2 yükseldi. Eylül ayı enflasyon rakamı ağustos ayına göre değişmedi ve temmuz ayındaki %6,4'ten biraz daha düştü. Ancak

rakamların haziran ayındaki %7 zirvesinden önemli ölçüde gerilediği görülüyor. Bullard, "Şimdiye kadar, para politikasındaki değişikliğin gözlemlenen enflasyon üzerinde sadece sınırlı etkileri olduğu görülüyor. Yeterince kısıtlayıcı bir seviyeye ulaşmak için, politika faizinin daha da artırılması gerekecektir," ifadelerine yer verdi.

FED faizleri %9’u görebilir

The Street’in haberine göre, menkul kıymetler firması Stifel’in Baş Ekonomisti Lindsey Piegza federal faiz oranının %7’nin de üzerine çıkabileceği konusunda uyardı.

Piegza, “Bullard’ın hesaplamaları alt sınırda makul görünüyor. Ancak daha şahin varsayımlar potansiyeli göz önüne alındığında, %7’de bile yüksek sınırda gereken seviye için yetersiz olabilir” dedi.

Baş ekonomist ekonomik büyüme rakamlarını içeren karmaşık hesaplamalara dayanarak federal politika faizinin %8 ila %9 seviyelerine tırmanmasının "potansiyel bir gereklilik" olabileceğini söyledi.

Piegza "Enflasyon baskılarının zirveden döndüğüne yönelik son gelişmeler birçok yatırımcıyı adeta kör etmiş gibi görünüyor. Yatırımcılar FED’in yüksek faizlere giden yolda agresif bir şekilde devam etmesi gerektiğini göremiyor” ifadelerine yer verdi.

Baş ekonomist, tüketici fiyat endeksinin ekim ayına kadar olan 12 ayda %7,7'lik yükselişinin, eylül ayındaki %8,2'lik artıştan bir toparlanmayı temsil ettiğini söyledi. Ancak bu istatistiklerin büyütüldüğüne dikkat çeken Piegza, “FED'in daha serbest bir para politikasına geçmesi için kutlanacak bir şey ya da enflasyon için net bir sinyal değil. Yüzde 2'lik hedef aralığı hala uzak bir başarı" dedi.

Faiz düşüşü bekleyen fon yöneticileri dolarda kısa pozisyona geçti

 

Fed yetkilisinden faiz mesajı

 

Fed yetkilisinden ‘daha fazla artış’ sinyali

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ22 Kasım 2022 11:22

    FED faizleri % 9 yapsa bir şey olmayacak dünya yine kaos içinde yaşayacak.belki %50 yapar ise bir şeyler olur ki o zamanda abd batar.