E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED, enflasyonla mücadele için daha fazla faiz artırımını değerlendiriyor---

FED, enflasyonla mücadele için daha fazla faiz artırımını değerlendiriyor

FED, enflasyonla mücadele için daha fazla faiz artırımını değerlendiriyor
04 Ekim 2023 - 08:06 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Yurtiçinde dün eylül ayına ait enflasyon rakamlarını takip ettik. Eylül ayında TÜFE beklentilere yakın aylık %4,75 artarken, Ağustos ayında %58,94 olan yıllık enflasyon, Eylül ayında %61,43’e yükseldi. Artış genel olarak bütün alt kalemlere yayılırken, düşüş gösteren bir grup olmadı.  Ana harcama gruplarında en yüksek artış eğitim tarafında görüldü. Eğitim – öğretimin başlamasıyla birlikte aylık artış %30,27 seviyesine kadar ulaştı. En az artış ise %2.59’luk artışla aylık bazda giyim-ayakkabıda yaşandı. Alkollü içecekler ve tütün, sigara zamları nedeniyle %10 artışla en çok artan ikinci grup oldu. Gıda ve alkolsüz içecekler  %3,32 artarken, aylık enflasyona en yüksek katkıyı veren kalem oldu.  Yıllık bazda ise Lokanta ve oteller %92,48’lik artışla en çok yükselen grup oldu. Aylık bazda olduğu enflasyona en çok katkısı olan kalem ise %74,14’luk artışla gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

Enflasyonla mücadele kapsamında parasal sıkılaştırma ve makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme sürecinde atılan adımlara rağmen, enflasyonda yükseliş devam ediyor. TL’de yaşanan değer kaybının devam etmesiyle birlikte Ekim ayı itibariye ticarethane ve sanayi kuruşlarına yapılan %20 elektrik ve doğalgaz zammının enflasyon üzerinde olumsuz etkide bulunacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda dün TCMB Başkanı Gaye Erkan’ın “Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024’ten sonra görmeye başlayacağız” açıklamaları bu yolda henüz atılacak adımların olduğunu hissettiriyor.

ABD tarafında JOLTS açık iş sayısı Ağustos ayında arttı. FED, enflasyonla mücadele için daha fazla faiz artırımını değerlendirirken, istihdam piyasasının FED’i yatıştırmaya yetecek kadar hızlı soğuyup kaybolmadığına dair soruları gündeme getirdi. Ağustos ayında azalması beklenen açık iş sayısı verisi bir önceki aya göre artış gösterdi. 8 milyon 827 bin seviyesinden 8 milyon 815 bin seviyesine gerilemesi beklenen açık iş sayısı 690 bin artarak 9 milyon 610 bin olarak açıklandı. ABD merkez bankasının işgücü arzı ve talebi arasında “daha iyi bir denge” arayışında olduğunu belirtmesi nedeniyle bu haber muhtemelen Powell’ın hiç hoşuna gitmeyecek.

Asya sabah açılışıyla birlikte negatif bir piyasaya merhaba dedi. Küresel tahvil piyasalarında devam eden düşüşle birlikte ABD tahvil getirilerinin 16 yılın en yüksek seviyelerine ulaşması, riskli varlıklara yönelik alım iştahını azaltınca , Asya borsaları 11 ayın en düşük seviyelerine geriledi. MSCI’nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş endeksi  üst üste ikinci günde %1’den fazla düştü. Japonya’nın Nikkei endeksi ve Güney Kore’nin Kospi’si ise  %2’den fazla düştü.

Petrol fiyatları, bugün OPEC+ bakanlarının katılacağı panel toplantısı öncesinde, piyasanın yüksek faiz oranlarının yakıt talebini azaltabileceği korkuları karşılık arz sıkışıklığı beklentilerinin artmasıyla yatay seyretti. Brent ham petrol vadeli işlemleri 6 sent düşüşle varil başına 90,86 dolara gerilerken, (WTI) 5 sent düşüşle varil başına 89,18 dolara geriledi.

Yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) “Fiyat Gelişmeleri” raporu ve reel efektif döviz kuru verilerini yayımlayacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Londra’da yatırımcılarla yapacağı toplantı da yakından izlenecek. Yurt dışında hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) verilerinin yanı sıra, Euro Bölgesi’nden üretici fiyatları ve perakende satışları, ABD’den ADP özel sektör istihdamı, fabrika siparişleri takip edilecek.

Fed'den art arda kritik faiz açıklamaları

 

Fed, odadaki fili görmezden geliyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)