E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed durgunluktan kaçınabilir mi?---

Fed durgunluktan kaçınabilir mi?

Fed durgunluktan kaçınabilir mi?
17 Ağustos 2023 - 08:24 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Fed’in temmuz ayı toplantı tutanaklarında enflasyon riskinin hala yüksek olduğunun ve sıkılaşma sürecinin devam edeceğinin altı çizildi. Fed yetkililerinin fikir ayrışmaları yaşaması, gelecek ay yapılacak olan FOMC toplantısının daha zor geçeceğinin bir göstergesi niteliğindeydi. Fed yetkililerinin bir çoğu, enflasyon riskini kabul ederken, bazı yetkililer faiz oranlarının sabit tutulması gerektiğini belirtti. Ortak bir karar ise Fed’in 2023 yılında bir resesyon beklemediği oldu. Fed tutanaklarından sonra bu yıl ek bir faiz artışı ihtimali %39’a çıkarak 4 haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Tutanaklarda yetkililer, “daha yüksek oranlara yönelik potansiyel ihtiyacın” hala var olduğunu hissettiler. Şimdi en az iki tane daha 25 baz puanlık faiz artışı için %3,6 olasılık görülüyor. Diğer taraftan açıklanan ekonomik aktivite verilerinde, sanayi üretimi beklenti %0.3 üzeri aylık bazda %1 yükselirken, imalat kalemi sabit kalması beklentisine karşılık %0.5 yükseldi. Kapasite kullanım oranı beklenti olan  %79.1 seviyesinin üzerinde %79.3 olarak açıklandı.

Avrupa tarafında ise işler biraz daha karışıktı. İngiltere’de  enflasyon 1,5 yılın en düşük seviyene geriledi. Fakat  temel enflasyon göstergelerinin, manşet enflasyondaki keskin düşüşe rağmen temmuz ayında gerilememesi nedeniyle, İngiltere’de kalıcı yüksek enflasyona ilişkin endişeler arttı. Diğer bir veri ise Euro bölgesi sanayi üretimiydi. Buna göre, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, Haziran’da Mayıs ayına kıyasla yüzde 0,5 yükselirken, Haziran 2022’ye göre ise yüzde 1,2 azaldı.

Asya tarafında borsalar açılışla birlikte dokuz ayın en düşük seviyesine düşerken, Çin’in durgunluğa yakın olan ekonomisi ile ilgili korkular ve Fed’in faiz oranlarını hala yükseltebileceğine dair endişeler arttığı için Asya negatifti.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi 29 Kasım’dan bu yana en düşük seviyesi olan 495.03’e düştü. En son %1.14 düşüşle 497.11’deydi, endeks Ağustos ayı içinde %8 düşerken  Eylül ayından bu yana en kötü aylık performansını sergiledi.

Kayıplar Asya Pasifik’te Japonya’nın Nikkei endeksi ve Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksinde de devam ederek  %1 düşüş gösterdi.

Petrol fiyatlarında da aynı korkular yaşanırken Çin ve ABD kaynaklı düşüşler yaşandı. Brent ham petrol vadeli işlemleri  %0,44 düşüşle varil başına 83,08 dolara düşerken, ABD West Texas Intermediate ham petrolü (WTI)  %0,49 düşüşle varil başına 78,99 dolara geriledi.

TCMB, kısa vadeli dış borç, TÜİK ise iş gücü istatistiklerini açıklayacak. Yurt dışında ise ABD’de haftalık işsizlik ve Philadelphia Fed iş koşulları endeksi, Euro Bölgesi’nde dış ticaret rakamı öne çıkıyor.

Avrupa borsaları Almanya hariç düşüşle kapandı

 

12 göstergesi "al" veren hisseler (17.08.2023)

 

Günün önemli şirket haberleri 17/08/2023

 

Hisse fonu kazançta endeksi ikiye katladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)