E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed başkanları hisselere baskı getirdi---

Fed başkanları hisselere baskı getirdi

Fed başkanları hisselere baskı getirdi
27 Haziran 2014 - 09:18 borsagundem.com

FED başkanlarından faizlere yönelik gelen açıklamalar küresel çapta hisse senetleri üzerinde satış baskısı yarattı

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Eurasia Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası’nın faizi aşağı çekmesinin erken atılmış bir adım olduğunu ve enflasyonda beklenen düşüşün yılın son çeyreğine kalabileceğini açıkladı. TL üzerindeki baskının henüz tam olarak dengelenmiş durumda olmadığını belirten Ökmen, orta vadede TCMB’nin yeniden faiz artırma olasılığının yüksek olarak gördüklerini ifade etti.

Merkez Bankası Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre 20 Haziran ile biten haftada mevduat bankalarının tüketici kredileri % 0.01 artarak 247 milyar 411 milyon 146 bin liraya yükselirken, kredi kartı harcama tutarı %1.05 azalışla 83 milyar 916 milyon 158 bine geriledi.

Dün ABD verileriden çok, FED Başkanlarının açıklamaları ön plandaydı 

Richmond Fed Başkanı Lacker, FED’in ekonomik büyümede sürekli bir artış gerçekleşmeden faiz artırmak zorunda kalabileceğini, ABD’de GSYH’nın ikinci çeyrekte yükselişe geçeceğini ve ikinci yarıda %2.25 ile %2.5 arasında büyüme beklediğini açıkladı.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard birinci çeyrek büyüme rakamının diğer veriler ile uyuşmadığını, işsizliğin bu yıl %6’nın altına ineceğini ve FED’in faiz artışına 2015 yılında ihtiyaç duyacağını açıkladı. Faiz artışının 2015’in ilk çeyreği sonunda uygun olacağına inandığını belirten Bullard, verilerin kötü gelmesi durumunda faiz artışı tahminlerini ileri bir tarihe öteleyebileceğini ifade etti. 

ABD''de tüketici harcamaları Mayıs ayında %0.2 artış gösterirken, kişisel gelirler ise %0.4 artış göstererek beklentiler dahilinde gerçekleşti. Haftalık işsizlik başvuruları ise 21 Haziran ile sona eren haftada 2 bin kişi azalarak 312 bin oldu.

İngiltere’de ise Carney’in açıklamaları takip edildi

İngiltere’de yayımlanan Finansal İstikrar Raporu’nun ardından açıklama yapan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, konut kredilerinde hızlı artışın ekonomi için risk yarattığını ve yeni mortgage kredisi kullanımında kredi limitinin gelirin 4.5 katını aşmayacağını belirtti. Konut fiyatlarındaki artıştan memnun olmadıklarını belirten Carney, konut piyasasındaki ivmenin önümüzdeki yıl veya sonra da süreceğini tahmin ettiğini ifade etti.

Asya tarafında ise enflasyon ve işsizlik verileri takip ediliyor 

Japonya’da Mayıs ayında Çekirdek TÜFE %3.4 artış gösterirken, işsizlik oranı %3.5 oldu ve 1997 Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

FED Başkanlarından faizlere yönelik gelen açıklamalar küresel çapta hisse senetleri üzerinde satış baskısı yarattı

Avrupa hisseleri günü karışık bir görünümle tamamlarken, ABD hisseleri geriledi. BIST100 haftanın dördüncü işlem gününde, günü %1.13 ve 893,74 düşüşle 78.104,14 puandan kapattı. Güne 79.262 seviyesi ile artıda başlayan endeks ilk seansta yatay ve hacimsiz işlem gördü. İkinci seansın sonuna doğru endeks artan satış baskısının etkisiyle 78.400 desteğini kırdı ve bu seviye önemli bir direnç konumuna geldi. Güne 97.850 seviyesi ile başlayan VIOP30 kontratı ise günü %1.43 düşüşle 96.275 puandan tamamladı. Bu sabah Asya piyasalarında karışık bir görünüm var, ABD vadelileri ise ekside işlem görüyor. USD/TRY’nin 2.1250 civarında işlem gördüğü günde, Türkiye CDS’leri 174 seviyesinde.

Yurtiçinde 10.00’da Tüketici Güveni’nin açıklanacağı günde, 11.30’da İngiltere’de açıklanacak Cari Denge ve büyüme rakamları, 16.55’te ise ABD Michigan Tüketici Güven Endeksi takip edilecek.

ATIG YATIRIM MENKUL DEĞERLER
www.atig.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)