E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizler ekonomiyi sarsamıyor, hisse senetleri güvende---

Faizler ekonomiyi sarsamıyor, hisse senetleri güvende

Faizler ekonomiyi sarsamıyor, hisse senetleri güvende
02 Kasım 2023 - 13:52 borsagundem.com

ABD’de 2023 yılının bilmecesi, faizler artarken ekonominin nasıl bu kadar dirençli kalabildiği oldu. Bank of America analistlerinin ise bu bilmeceye verecek bir yanıtları var.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi son 40 yılın en hızlı faiz artırım kampanyasına rağmen dirençli seyrini sürdürüyor, Bank of America analistleri, bu ikilemin cevabını arıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ekonominin faiz artışları karşısında nasıl bu kadar dirençli kalabildiği ve Fed'in para politikasını sıkı tutması nedeniyle hisse senetlerinin neden risk altında olmadığına dair Bank of America analistlerinin bir cevabı bulunuyor.

Ekonomi neden hala dirençli?

Marketsinsider’dan Aruni Soni’nin haberine göre, Amerikan Merkez Bankası (Fed), pandemi sırasında ortaya çıkan yüksek enflasyonu dizginlemek için faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırdı ve yatırımcılar, merkez bankasının çabalarının etkisini değerlendirmeye çalışırken piyasaları oldukça gergin şekilde seyretmek zorunda kaldı. Ancak tüm bunlara rağmen, GSYİH rakamları sıcak geldi, tüketici harcamaları güçlü seyretti ve iş piyasası çok az zayıflama belirtisi gösterdi.

Bank of America analistleri, ekonominin neden son 40 yılın en hızlı faiz artışlarına dayanabildiği konusunda kafası karışık olanlar için bunun, Fed'in enflasyonla mücadeleye başladığı Mart 2022'de sona eren Büyük Durgunluk sonrasındaki uzun süreli ve anormal derecede düşük faiz oranlarından kaynaklandığını söylüyor.

Bankanın analistlerine göre, hisse senetlerine ilişkin görünümün pek çok tahmincinin söylediği kadar kaygı verici olmamasının nedeni de bu: “Faiz oranları yüksek olabilir ancak geçmişe kıyasla hâlâ oldukça uysal.”

Analistler Aditya Bhave ve Mark Cabana, “Hanehalkı ve işletmelerin büyük bir kısmı düşük borçlanma maliyetlerine kilitlendiğinden ve henüz borçlarını çevirmeye ihtiyaç duymadıklarından, dirençliliğin temel nedenlerinden biri, faiz oranı artışlarının reel ekonomiye nispeten yavaş aktarılması” diyor.

Borçlular yüksek maliyetleri henüz üstlenmiş değil

Fed, 2008 krizinin ardından ekonomik aktiviteyi canlandırmak amacıyla faiz oranlarını sıfıra yakın tuttu. Hem hane halkı hem de şirketler ultra düşük maliyetli borçlara alıştı ve bu da mevcut faiz artışlarının daha acı verici olmasına neden oldu. Ancak birçok borçlu, faiz oranları düşükken imzaladıkları kredilere hala bağlı durumda, dolayısıyla henüz bu yüksek maliyetleri üstlenmek zorunda kalmadılar.

Yüksek oranların etkisi henüz tam olarak hissedilmemiş olsa da, BofA analistleri bu gerçekleşse bile bunun bir resesyona yol açmayacağını söylüyor. Analistler, “İleriye baktığımızda, yüksek kısa ve uzun vadeli faiz oranlarının kredi koşullarına olumsuz etkisi nedeniyle ekonominin önümüzdeki çeyreklerde anlamlı bir şekilde yavaşlamasını bekliyoruz. Ancak ekonomide tam bir resesyondan kaçınmak için yeterli ivmenin de olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Borsaların durumu

Fed'in borçlanma maliyetlerini artırmaya başlamasından bu yana artan faiz oranlarının baskı altında olan borsa için de benzer bir durum söz konusu. Ancak yine de, 2022 yılı öncesindeki anormal derecede düşük faiz dönemi, borsanın görünümünün o kadar da kötü olmamasının bir nedeni olarak öne çıkıyor. Faiz oranlarındaki yükselişin ekonomiye yansıması ve kurumsal karlılık üzerinde baskı yaratması beklenirken, BofA analistleri ‘dikkate alınması gereken önemli nüanslar' olduğunu söylüyor.

Analistler, “Faizler aşırı yüksek değil, yalnızca on yıllık ‘sıfır faiz oranı politikası’na kıyasla yüksek hissediliyor. Sıfır faiz 2021 yılında fazla uyumluydu ve bugünkü yüzde 5 seviyesi, tam da bu nedenle ultra yüksek olmaktan ziyade ortalamaya daha yakın bir orana karşılık geliyor” diyor.

Normale dönüş

Dolayısıyla yatırımcılar faiz artışlarının piyasayı nasıl ve ne zaman etkileyeceği konusunda endişe duysa da, Mart 2022'den bu yana artan faiz oranları dönemi daha çok 'normale dönüş' anlamına geliyor.

FED'in sıkı para politikasına ilişkin beklentiler nedeniyle Hazine getirileri yükselirken, hareketli tahvil piyasası da yatırımcılar için endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. Bunun nedeni, tahvil getirileri arttığında, yatırımcılara, hisse senetlerine göre sağlam, neredeyse risksiz getiri elde etmeleri için cazip bir yol sunması.

Ancak analistler, enflasyonu hesaba katarken gerçek getirilerin borsanın rekabet gücünü gerçekten zedeleyecek kadar artmadığını ileri sürüyor. Analistler, “Bugün yüzde 2 ila yüzde 3 arasındaki 10 yıllık Hazine getirisi ortalamanın altında ve özsermaye getirileriyle pek rekabetçi değil. Değerleme çerçevemiz önümüzdeki 10 yıl boyunca yüzde 6 oranında fiyat getirisi veya yıllık yaklaşık yüzde 8 toplam getiri öngörüyor” diyor.

Fed faiz artırımında sona mı geldi?

 

JPMorgan CEO’sundan 75 baz puan uyarısı: FED’in işi bitmedi

 

Küresel piyasalarda Fed sonrası pozitif hava

 

New York borsasında Fed yükselişi

 

Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell'dan açıklamalar

 

Fed faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)