E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz oranları enflasyona karşı silah olarak kullanılmaya devam ediyor ---

Faiz oranları enflasyona karşı silah olarak kullanılmaya devam ediyor

Faiz oranları enflasyona karşı silah olarak kullanılmaya devam ediyor
05 Mayıs 2023 - 08:08 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

ABD merkez bankasının 25 baz puan faiz artırdığı ve bankacılık stresinin tam gaz devam ettiği son günlerde dünya genelinde faiz oranları enflasyona karşı bir silah olarak kullanılmaya devam ediyor. ABD’nin ardından bir faiz artırım kararı da ECB cephesinden geldi. ECB 25 baz puanlık bir artışa gitti ve faiz oranlarını %3.25 seviyesine çıkardı. Üst üste 7. Kez faiz artıran ECB’nin bu zamana kadar ki yaptığı en küçük faiz hamlesi oldu. Ardında da yaptığı açıklamalarda enflasyonla mücadelesinin son aşaması olunmasını beklediği dönemde daha fazla sıkılaştırmanın geleceğinin sinyallerini verdi. 25 yıllık tarihindeki en yüksek faiz artışına imza atan ECB, euro bölgesi ekonomisinin büyümekte olduğunu gösteren veriler ve bankaların kredi musluklarını kapatmaya başlamasıyla birlikte para politikasındaki sıkılaşma hızını ılımlılaştırıyor. ECB Başkanı Christine Lagarde bir basın toplantısında “Ara vermiyoruz – bu çok açık” dedi. “Göz önünde bulundurmamız gereken daha çok zemin olduğunu biliyoruz açıklamalarında bulundu.

Diğer taraftan ise kaçamak söylemlerde bulunan ve net bir mesaj vermeyen Powell gelecek verilerin karar almada önemli olduğunu belirtmişti. Biz de bugün bu doğrultuda hala sıkılığını koruyan ve oldukça önemli olan ABD işsizlik rakamlarını  ve ücret artışlarını takip edeceğiz. Fakat unutmamak da fayda var FED bugün söylediğini piyasalar işlemiyor. Fed dün “bankacılık sistemi sağlam” dedi. Bugün ise , bölgesel banka hisseleri birden fazla bankanın %40’tan fazla düşmesiyle 2 yılın en düşük seviyesini gördü. Piyasanın Eylül ayında beklediği faiz indirimi beklentileri de Haziran ayına kadar çekildi. Fed’in faiz beklentileri, %10 olasılıkla HAZİRAN’da bir faiz indirimini fiyatlamaya başlıyor. Temel durum şimdi Aralık ayına kadar EN AZ 3 faiz indirimi gösteriyor. Bu arada, Fed’in hala herhangi bir faiz indirimi taahhüdünde bulunmadığı da belirtelim.

ECB’nin faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan arttırmasının ardından EUR/USD paritesi günü %0,4 düşüşle 1,1017 seviyesinde kapattı. FED’in faiz indirimi yapmayacağı söylemleri sonrasında özellikle bankacılık endeksi başta olmak üzere borsalarda düşüşler hakimdi. Diğer taraftan tahvil tarafının alımlarının arttığı görülürken ABD 2 yıllık tahvil getirisi 3.8 baz puanlık düşüşle %3,79 seviyesine geriledi. 10 yıllık tahvil getirisi 1.2 baz puan yükselerek %3,37 seviyesinde işlem gördü. Ons altında ise geri çekilmeler yaşansa da 2000 doların üzerindeki seyrini sürdürüyor.

Asya borsaları ABD’deki banka sektörü stresine rağmen yükseldi. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi (. MIAPJ0000PUS) %0.44 yükseldi ve iki haftalık düşüş serisini kırmaya çalışıyor. Japonya tatil için kapalı kalırken, Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi(. AXJO) %0.06 düştü. Çin hisseleri (. SSEC) %0.21 artarken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi (. HSI) %0,6 artarak bölgenin hisselerinin yükselmesine yardımcı oldu.

Petrol fiyatları bu sabah açılışla birlikte yatay seyretti, ancak piyasaların ABD ekonomisindeki bir zayıflatmanın Çin talebini yavaşlatma korkularıyla dramatik düşüşlere tanık olduktan sonra üst üste üçüncü hafta da kayıplara karşılaştı.

Brent ham petrolü  %0.2 artarak varil başına 72,64 dolara yükselirken, ABD West Texas Intermediate, üst üste dört günlük kayıpların ardından varil başına%0.3 yükselerek 68,73  seviyesine yükseldi. Hafta boyunca Brent %8,7 oranında kayıp yaşarken , WTI %10,5 kayıp yaşadı.

Haftanın son günü yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) para ve banka istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise haftanın en önemli verisi olan ABD tarım dışı istihdam bekleniyor.

ABD'de 'manipülasyon' endişesi

 

Asya borsaları bankacılık endişeleriyle karıştı

 

3 bankanın iflas ettiği ABD'de, bölgesel bankaların hisselerindeki düşüş devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)