E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz indirimleri de piyasaları rahatlatmayabilir---

Faiz indirimleri de piyasaları rahatlatmayabilir

Faiz indirimleri de piyasaları rahatlatmayabilir
19 Nisan 2024 - 13:48 borsagundem.com

İhtimaller giderek düşse de, Fed’in olası faiz indiriminin bile piyasaları rahatlatmayacağı öngörülüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de piyasalar Fed’in faizleri muhtemelen daha uzun süre sabit tutacağını fiyatlıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de Fed’in faiz indirme olasılığı giderek düşüyor. Uzmanlar ise olası bir faiz indiriminin bile piyasalara bir rahatlama getirmeyeceği görüşünde.

Ortam eskisine dönmeyecek

Fortune’dan Allie Garfinkle’ın haberine göre, faizler şu anda yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 arasında seyrediyor ve bu oran son 23 yılın en yüksek seviyesine karşılık geliyor. 2024 yılına girilmesiyle birlikte, Fed'in bu yıl için üç faiz indiriminin ufukta olduğunu söylemesinin de etkisiyle piyasalarda faiz indirimlerinin yakın olduğuna dair oldukça fazla bir iyimserlik hakimdi.

Ancak 2024 yılının dört aydan fazla bir bölümü geçmiş olmasına rağmen herhangi bir faiz indirimi gerçekleşmedi. Bu haftanın başlarında Washington'daki bir etkinlikte Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun yapışkan olduğunu kanıtladığını ve ‘son verilerin açıkça güven vermediğini’ söyledi.

Fed'in söyleminin daha da gerginleşmesi muhtemel gözüküyor. Yatırımcıların ise ihtiyaç duyduğu şey şey düşük faizli bir ortam. Ancak, Fed’in geçmiş para politikasına daha yakından bakıldığında, bugün herhangi bir faiz indirimi gelse bile, ortamın eskisi gibi olmayacağına dair fikir de giderek daha çok taraftar buluyor.

Baird's'den Ajay Bijoor, “Şu anda kesinlikle bir inkar döneminde olunduğunu düşünüyorum; eğer yüksek faizli bir ortamda yaşamadıysanız, uzun bir süre yüksek faizli bir ortamda kalmanın mümkün olduğunu bile göremeyebilirsiniz” diyor.

Tarihsel veriler

Bir şeyi teoride bilmek onu pratikte de bildiğiniz anlamına gerçekten de gelmiyor. Peki, tarihsel veriler Fed’in para politikası ve faiz oranlarıyla ilgili ne diyor? Yakından bakıldığında, faiz oranlarına ilişkin konuşmaların her zaman gergin olduğu ortaya çıkıyor.

Uzun vadeli bakıldığında faiz oranların şu anda o kadar da yüksek olmadığı görülüyor. Elbette 1980'de faiz oranının şaşırtıcı bir şekilde yüzde 20 seviyelerine kadar ulaştığı biliniyor ve 80’li yılların en düşük seviyesinin yüzde 6 olduğu düşünüldüğünde, bugünkü faiz oranlarının hala bu seviyenin altında olduğu görülüyor.

Bir başka deyişle, son yirmi yılın faiz ortamı oldukça normal gözüküyor ama tarihsel olarak öyle değil. Bununla birlikte, mevcut faiz oranlarının son 23 yılın en yüksek seviyesi olduğu gerçeği hala önümüzde duruyor ve bu durum özel piyasalarda, özellikle de özel sermaye şirketleri için daha az hareket alanı yaratıyor. American Securities CEO'su Will Manuel, “Yeni işlemlere baktığımızda, borcun maliyetinin kaldıraç alma yeteneğimiz ve performansımız üzerinde belirgin etkisi var” diyor.

Faiz oranları fon yaratma ve limited ortaklıkların (Limited partnership - LP) beklentilerini etkilerken portföy şirketlerine baskı yaptığı için risk sermayesi şirketleri de (Venture Capital - VC) faiz oranı hedeflerinin dışında kalamıyor.

Sıfır faiz ortamı hiçbir zaman geri gelmeyebilir

Sonuç olarak, objektif bakıldığında, Fed’in faiz indirimlerinin önemli olmayacağını söylemek zor olsa da, çok önemli olmayacağını söylemek doğru olabilir. Fed'in Mart 2022'de faiz artırımına başlamasından bu yana bu artışların ekonominin bazı kesimlerinde şaşkınlığa neden olurken bazı kesimlerinde ise umutsuzluğa yol açtığı da doğru olsa da, şimdilik en azından istikrarın olduğunu gözden kaçırmamak gerekiyor. FE International CEO'su ve kurucusu Thomas Smale, “İnsanlar mevcut faiz oranları etrafında plan yapabilir ve eğer oranlar düşerse bu onlara biraz avantaj sağlar” diyor.

Sözün özü, koşulları tam olarak kavramsallaştırmak ve büyük resimde neyin normal olduğunu belirlemek hala çok zor. Bu bağlamda, farklı bir para politikasına ilişkin tarihi bir deneyin son aşamasında olunduğu görülüyor. Yani sıfır oranlı bir ortam birçoklarına tuhaf bir şekilde normal gelse de, artık bu dönemin sona erdiğini ve belki de bir daha geri gelmeyeceğini anlamak gerekiyor.

Yatırımcılar yüksek faizlere alışmalı

 

Fed yetkilisi faiz indirimi beklemiyor

 

Wall Street, 'Fed'in faiz indirimlerini erteleme' riski görüyor

 

Fed'den faiz beklentileri S&P 500'ü aşağı çekmeye devam ediyor

 

Powell'dan faiz mesajı

 

Fed'in geç faiz indirimine başlayabileceğine yönelik fiyatlamalar güçleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim21 Nisan 2024 08:27

    Powel emmi laga luga yapma..dogrudan soyle..malimi ucuza vermem..benimde 3 kurus kazanmam lazim ..enflasyon petrol dogalgaz doviz bu kadar artti..bende dolarima bu kadar isterim de ..pazarlik ayip degil sunnettir