E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaiz artırım döngüsünde son aşama---

Faiz artırım döngüsünde son aşama

Faiz artırım döngüsünde son aşama
24 Temmuz 2023 - 15:03 borsagundem.com

Uzmanlar, Fed’in bu hafta yapacağı faiz artırımının, faiz artırım döngüsünün sonu olacağını düşünüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de tüm gözler Fed’in bu hafta açıklayacağı faiz artırım kararında. Uzmanlar bunun Fed’in son faiz artırım kararı olacağını düşünüyor; Fed hariç.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Jerome Powell’ın bu hafta açıklayacağı faiz kararı sonrası, enflasyona karşı bir zafer konuşması beklenmiyor.

Enflasyona karşı zafer konuşması beklenmiyor

MarketWatch’tan Greg Robb’ın haberine göre, Wall Street ekonomistleri, Fed'in gösterge faiz oranını Çarşamba günü 25 baz puan artıracağına ve bu artışın bu döngünün son artışı olacağına ikna olmuş görünüyor. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın bunu söylemesi beklemiyorlar, en azından henüz.

TD Securities'in ABD'li makro stratejisti Oscar Munoz, müşterilerine gönderdiği bir notta, “Temmuz ayının Fed'in bu döngüdeki son faiz artırımını getireceğini tahmin etsek de, Fed'in bu değişikliğin sinyalini verme konusunda rahat olduğunu düşünmüyoruz” diyor. Bu hissiyata birçok araştırma notunda değinildiği görülüyor.

'Bekle ve gör' yaklaşımı

PNC Financial Services Group baş ekonomisti Gus Faucher ise, “Fed Eylül sonunda tekrar toplandığında, istihdam artışı ve enflasyonun daha da yavaşladığı daha belirgin hale gelecek ve bu nedenle Fed'in ‘bekle ve gör’ yaklaşımı benimseyeceğini düşünüyorum. Yavaşlamanın devam edeceğini ve Fed'in daha fazla faiz artırımını erteleyeceğini öngörüyorum” diyor.

Bir çeyrek puanlık zam, federal fon oranını yüzde 5,25-5,5 aralığına götürecek. Fed geçen ay üst üste 10 toplantısının ardından verdiği arayı yeni bir 25 baz puanlık artırımla geçirmişti. Aynı zamanda, yetkililer yıl sonuna kadar iki çeyrek puanlık zam daha kaleme almıştı.

Başkan Powell’ın konuşması

BMO Capital Markets kıdemli ekonomisti Sal Guatieri, “Fed üyelerinin çoğunluğu birkaç hamle daha istese de, ekonominin yavaşlamaya devam edeceğini düşünüyoruz. Yavaşlamanın yılın geri kalanında ‘kalıcı bir duraklamaya’ yol açacağını öngörüyoruz” şeklinde konuşuyor.

CIBC Capital Markets baş ekonomisti Avery Shenfeld, ekonomistlerin geçen hafta Haziran ayı tüketici enflasyon raporundan ‘çok etkilendiğini’ söylüyor. Manşet tüketici enflasyonu, Haziran ayında geçen yılın aynı ayındaki yüzde 8,9'luk seviyesinden yüzde 3,1'e geriledi. Shenfeld, “Piyasa, enflasyonun kendi kendine eriyip gittiğine ikna olmaya başlıyor” diyor.

10 yıllık Hazine tahvili getirisinin bu ay 21 baz puan düştüğü gözleniyor. Fed, Salı ve Çarşamba toplanacak. ABD Merkez Bankası yetkilileri, Çarşamba günü saat 14:00'te kararlarını açıklayan bir politika bildirisi yayınlayacak. Faiz kararının ardından Fed Başkanı Powell, bir basın toplantısı düzenleyecek. Peki Powell faiz artırımlarının sona erdiğinin sinyalini vermezse, bu ne anlama gelecek?

Bank of America Securities ABD'li ekonomisti Michael Gapen, Fed'in sıkılaştırma döngüsünün bittiğinin sinyalini vermeye hazır olmadığı konusunda hemfikir. Gapen, yazdığı bir notta, Powell'ın muhtemelen basın toplantısında vurgulayacağı dört mesajı şöyle özetliyor: “Fed, zaman içinde enflasyonu yüzde 2'ye döndürmek için gerekeni yapacaktır; nflasyonu aşağı çekerken, Fed ekonomiye gereksiz yere zarar vermemeyi tercih ederdi; Fed daha fazla adım atmayacak; Fed’in faiz oranlarını tekrar artırıp artırmayacağı ve bunun ne zaman olacağı verilere bağlı olacak.”

Son artış olmayabilir

Tüm ekonomistler, Temmuz faiz artırımının son artış olacağını düşünmüyor. CIBC'den Shenfeld, Fed'in ‘muhtemelen bitmedi' kampında olduğunu söylüyor ve ekliyor: “İş gücü piyasasındaki gerilimlerde hafifleme görmezlerse Eylül'de yeniden zam yapabilirler.”

Güçlü iş gücü piyasası bu yıl ekonomistler için en büyük sürprizlerden biri oldu. Ülkenin işsizlik oranı tüm yıl boyunca yüzde 3,7 veya daha düşük seyretti ve yılın ilk altı ayında ayda 278.000 iş gücü eklendi. Fed'in tahmini, yetkililerin enflasyonu düşürmek için işsizlik oranının yüzde 4,5'in üzerine çıkması gerektiğini düşündüklerini gösteriyor.

Ancak bu ayki iyi enflasyon haberleri, güçlü istihdam artışının devam etmesiyle birlikte geldi ve ABD'nin aynı anda hem düşük enflasyon hem de güçlü bir iş gücü piyasası yaşayabileceği yönünde bazı umutlara yol açtı.

Shenfeld, Fed'in de bu göstergelere dikkat ettiğini belirtse de, yüzde 3,5 işsizlik oranı ve yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılabileceğini düşünmedikleri görüşünde. İronik bir şekilde, Shenfeld, Fed'in sabırlı olabileceğini ve oranları yükseltmeyebileceğini düşünüyor. Bunun nedeni, Fed'in faiz artırımlarının tüm etkisinin ekonomiyi vurması nedeniyle önümüzdeki aylarda iş gücü piyasasının zayıflaması.

Ancak Shenfeld, Fed yetkililerinin sabırlı olmak için çok fazla isteklilik göstermediğini de ekliyor ve faizlerin sabit kalması halinde bunun en kötü ihtimalle ‘bir aylık muazzam bir duraklama’ olarak algılanacağını belirtiyor.

Fed bilinmeyen sularda yüzüyor

Payden & Rygel Investment Management'ın baş ekonomisti Jeffrey Cleveland, ‘enflasyon ejderhasının katledildiğini ilan etmek için’ erken olduğunu düşündüğünü söylüyor. Çekirdek tüketici enflasyonu, Fed'in yüzde 2'lik hedefinin oldukça üzerinde, yıllık yüzde 4,8'de kalmaya devam ediyor.

Eski Fed Başkanı Ben Bernanke ise ekonomik görünümün çok belirsiz olduğunu söyleyerek yatırımcıların ve merkez bankacılarının tahminlerinde biraz tevazu gösterebileceğini öne sürüyor.

Fidelity Investments'ın ev sahipliği yaptığı bir seminerde söz alan Bernanke, Fed'in 2021'de enflasyonla mücadelede geç kalması nedeniyle merkez bankasının hızlı hareket etmesi gerektiğini ve bu nedenle merkez bankasının bilinmeyen sularda yüzdüğünü belirtiyor.

Borsalar rekora koşarken FED duracak mı?

 

Küresel piyasalar FED, ECB ve BoJ'a odaklandı

 

Eski Fed Başkanı Bernanke: Fed'in son faiz artırımı olabilir

 

Fed kenara mı çekiliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)