E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemEYT yasasında kadınlara avantaj sağlanacak mı?---

EYT yasasında kadınlara avantaj sağlanacak mı?

EYT yasasında kadınlara avantaj sağlanacak mı?
26 Eylül 2019 - 11:09 borsagundem.com

EYT yasası ile ilgili en çok merak edilen konularından bir tanesi de kadın çalışanların durumu. EYT yasası çıkarsa EYT'ye takılan kadın çalışanların durumu ne olacak?

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Resul KURT, EYT yasasını bekleyen grupları ve kadın çalışanların durumu hakkında detayları anlattı.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kesin bir rakam yok. Sebebi şu 8 Eylül 1999 tarihinde sigortalı olup hali hazırda emeklilik hakkı kazanmayan herkes bu gruba giriyor, bunun ise yaklaşık 6 milyon kişiden oluştuğunu düşünüyoruz.  Ancak olası bir yasal düzenlemede kimisi belki hemen emeklilik imkanına kavuşacak, kimi 2 yıl sonra kimi ise 5 yıl sonra… EYT kategorilerini oluşturanlar ise devlet memurları, SSK’lılar, Bağ-Kur’lular, Tarım Bağ-Kur’lular, Tarım SSK’lılar ve banka sandıkları…

Bu gruplardan ayrı olarak ise kadın çalışanlar daha avantajlı. Sosyal Güvenlik sistemi karınlara erkeklere göre daha erken emekli olma hakkı vermiştir. Örnek olarak 8 Eylül 1999’dan sonra da kadınlara pozitif ayrımcılık yapılmıştır. Erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorken kadınlar 58 yaşında emeklilik hakkı kazanabiliyor.

Aynı durum EYT grubu için de geçerli, kadınlar aynı tarihte işe başlayan bir erkeğe göre daha erken emekli olabiliyorlar. EYT düzenlemesi yapıldığında kadın çalışanları da pozitif yönde etkileyecektir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Atakan26 Eylül 2019 18:26

    Neden ayrım yapılsın kanun önünde herkes eşittir eşit olmalıdır

  • EYETELİ26 Eylül 2019 15:06

    Eğer çıkarsa tek seçenek bedelli  EYT dir. Hem bütçe ye fazla bir yük getirmez, (önceden tahsilat olacağı için bütçenin 2-3 yılını kurtarır) hem de önceden eyt li olup da emekli olanlar geçmişe yönelik hak talep edemez.  Yok Finlandiyaymış, yok Almanmış, bunlar bize uyarlanamaz. Adamlara 60 lı yaşlarda bu hakkı veriyorlar.

  • Serdar26 Eylül 2019 13:43

    Lütfen şu Resul Kurt hoca ile konuşmayın EYT konusunu. Kendi de EYT lı olduğunu söylüyor ama hiç de EYT çıkması için bir görüş verdiğini görmedim. Hep bütçe imkanlarından bahsedip duruyor. Sanırsın çalışma ve sosyal güvenlik bakanı. Valla hükümetten daha fazla bütçeyi düşünüyormuş havası veriyor insana. Bloomberg televizyonunda her hafta izliyorum bu hocayı hiç EYT lilerin haklarının verilmesi gerektiğini söylediğini görmedim. Yok bütçe dengeleri yok avrupada emeklilik yaşı daha yüksek vs. Deyip duruyor. Suriyelilere 40 milyar dolar harcayan devletin EYT mağduru kendi vatandaşına da pekala para bulabileceğini söylemekten bile korkuyor hoca. Ama çalıştığı üniversite ye bakınca korkması da doğal.

  • Okie Dokie26 Eylül 2019 12:34

    EYT yasasında kadınlar emekli olduğunda erkeklere göre yarı yarıya daha az emekli maaşı alabilir.